Przepisy z przyprawą: PdP-VEGA Paprykowa

Żeberka na ostro

Dodane przez Michał - śr., 18 Styczeń 2023
Poniższe żeberka świetnie zastępują wędlinę, ale również rewelacyjnie smakują podawane na ciepło jako danie obiadowe, lub wkładka do treściwych zup np. grochówka, bogracz itp. Tak przyprawione polecam, szczególnie osobom które lubią ostrzejsze smaki, albowiem przyprawy PdP-VEGA Paprykowa i PdP-VEGA Kolonialna, tworzą dość pikantny duet.

Praska ze schabem

Dodane przez Michał - wt., 15 Listopad 2022
Praska w kuchni to naprawdę obowiązkowy sprzęt. Za każdym razem gdy kupię za dużo mięsa, od razu przeznaczam je na wykonanie wędliny z praski. Wystarczy zmielić lub pokroić mięso, wymieszać z przyprawami, dołożyć ulubione dodatki i mamy taki wyrób, na jaki akurat mamy chęci i smak.

Chrupiące skrzydełka

Dodane przez Michał - wt., 15 Listopad 2022
Chrupiące skrzydełka w aromatycznej panierce, można przygotować w prosty sposób w domu, wykorzystując do tego np. płatki kukurydziane. Ważne jest aby skrzydełka przeniknęły marynatą, dlatego muszą co najmniej na 2 godziny poleżeć w lodówce. Takie danie podaję z przyprawionymi, zapiekanymi ziemniakami…palce lizać!

Szynka dolna zrazowa

Dodane przez Michał - pt., 29 Październik 2021
Zazwyczaj do wędzenia kupuję szynkę tzw. kulkę czyli górną zrazową. Tym razem jednak postanowiłem uwędzić dolną zrazową w jej oryginalnym kształcie – bez owijania siatką. Do wędzenia użyłem przypraw, które wcześniej sprawdziły się jako składnik zalewy do karczku. 

Golonka

Dodane przez Michał - wt., 28 Wrzesień 2021
Czasem nachodzi  mnie chęć na zjedzenie solidnej porcji mięsa, które nie koniecznie jest zgodne z zaleceniami dietetycznymi. Golonka - pyszna , soczysta, z przypieczoną skórką w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty, kminkowego pieczywa i świeżo startego chrzanu lub musztardy. Najbardziej smakuje mi  peklowana  przez co najmniej 24 godziny, pieczona z dodatkiem aromatycznych przypraw. Niestety  nie należy do dietetycznych mięs dlatego rzadko gości na mym stole. 

Boczek paprykowy

Dodane przez Michał - czw., 27 Maj 2021
Wędzony i dopiekany boczek, to jeden z podstawowych wyrobów, który przygotowuję przy różnych okazjach. By smak się nie znudził, często zmieniam dodatki. Tym razem postanowiłem do solanki dodać wywar z mieszanek  PdP-VEGA Paprykowa i Dobry Smak Sekretna. Użycie samego Peklosmaczku, co prawda w zupełności wystarcza, ale  dodatek tych mieszanek sprawia, że smak wędzonek staje się jeszcze pełniejszy i urozmaicony.

Aromatyczna wędlina z szynkowara

Dodane przez Michał - ndz., 28 Luty 2021
Kupiłem za dużo mięsa i należało je jakoś zagospodarować. Najprostszym i najlepszym sposobem jest dla mnie zrobienie domowej wędliny z szynkowara, taki przysmak, który niemal robi się sam. Trochę ulubionych przypraw, żelatyna i to wszystko. Można użyć jeszcze ulubionych dodatków, dzięki czemu możemy delektować się za każdym razem innym smakiem.

Paprykowa praska

Dodane przez Michał - czw., 27 Sierpień 2020
Jedną z zalet szynkowaru jest to, że bardzo szybko można wykonać wędlinę. U mnie często jest tak, że część mięsa z wyrobu kiełbas odkładam i robię z nich wędlinę z szynkowaru. Można wtedy na małej porcji sprawdzić różne mieszanki przypraw i to jak komponują się w wędlinie. Tym razem wyszło bardzo paprykowo dzięki przyprawom: PdP Red - spice – pikantny, PdP-VEGA Paprykowa – pikantna oraz papryka czerwona wędzona

Domowy ser

Dodane przez Michał - śr., 20 Maj 2020
Parafrazując powiedzenie „nie samym mięsem człowiek żyje”, postanowiłem  tym razem zrobić w domowych warunkach, w najprostszy sposób – ser. Do prawdziwego sera jeszcze mu daleko ale użycie żółtek jajek jako barwnika spowodowało, że na pierwszy rzut oka ser wygląda bardzo apetycznie –  taki też jest. Możemy tutaj używać różnych dodatków, przypraw i za każdym razem, uzyskamy inny ciekawy smak.

Parówki paprykowe z serem

Dodane przez Michał - ndz., 08 Marzec 2020
Od pewnego czasu chodził mi po głowie zamysł wykonania parówek z dodatkiem sera żółtego. Chciałem, aby ser po ugotowaniu parówek „wylewał się z nich”, nadając im ciekawego smaku. Sięgnąłem po sprawdzony już przepis na parówki paprykowe, wzbogaciłem je dodatkowo przyprawą PdP-VEGA Prowansalska. Rezultat był wyśmienity. Ser wraz z przyprawą prowansalską świetnie się razem komponowały.