Aromatyczna wędlina z szynkowara

Dodane przez Michał - ndz., 28 Luty 2021
Kupiłem za dużo mięsa i należało je jakoś zagospodarować. Najprostszym i najlepszym sposobem jest dla mnie zrobienie domowej wędliny z szynkowara, taki przysmak, który niemal robi się sam. Trochę ulubionych przypraw, żelatyna i to wszystko. Można użyć jeszcze ulubionych dodatków, dzięki czemu możemy delektować się za każdym razem innym smakiem.
Aromatyczna wędlina z szynkowara
Składniki
  • 400 gram karkówki
  • 250 gram schabu
  • 10 g (1 czubata łyżeczka) Peklosmaczek K (mieszanka peklująca z niewielką ilością dodatków smakowych)
  • 10 g (3 czubate łyżeczki) przyprawy Solo Smak Kebabczeta  (nutę smakową tej mieszance nadają: pieprz, cebula, pieprz, kminek, tymianek ... )
  • 7 g (2 czubate łyżeczki) przyprawy PdP-VEGA Paprykowa pikantna (Wspaniale skomponowane proporcje różnych papryk z aromatyczną kolendrą tworzy mieszankę o intensywnej czerwonej barwie
  • 40 g  (9 czubatych łyżeczek  żelatyny wieprzowej)
Sposób przygotowania
  • Mięso z karczku obmyłem pod zimną wodą, a następnie zmieliłem na sitku o średnicy Ø10 mm
  • Mięso ze schabu również obmyłem, a następnie pokroiłem w kostkę ok 3x3 cm
  • Zmielone mięso dokładnie wymieszałem z przyprawami: Solo Smak Kebabczeta, PdP-VEGA Paprykowa pikantna i żelatyną.
  • Pojemnik szynkowara wypełniłem po brzegi mięsem
  • Szynkowar zamknąłem i pozostawiłem w lodówce na około 12 godzin.
  • Po upływie tego czasu w  garnku zagotowałem wodę, a dno garnka wyłożyłem ścierką.
  • W szynkowarze umieściłem termometr analogowy, w celu kontrolowania temperatury wewnątrz praski. 
  • Do gorącej wody włożyłem szynkowar, tak aby poziom wody znajdował się ok 1-2 cm od górnej krawędzi,
  • Podczas parzenia pilnowałem, aby temperatura wody nie przekroczyła 80°C
  • Parzyłem wyrób w szynkowarze tak długo, aż termometr wskazał temperaturę wewnątrz 72°C, trwało to około 1,5 godziny.
  • Po osiągnięciu wymaganej temperatury, szynkowar ostrożnie wyjąłem i odstawiłem w chłodne miejsce do wystygnięcia na 24 godziny. 
  • Na drugi dzień  zdjąłem klamrę dociskową i odwrócony do góry dnem szynkowar włożyłem do miski.
  • Następnie polewałem szynkowar wrzątkiem, aby farsz odkleił się od ścianek pojemnika.
  • Na koniec delikatnie postukałem w pojemnik i wędlina sama wypadła.