Kupiłem za dużo mięsa i należało je jakoś zagospodarować. Najprostszym i najlepszym sposobem jest dla mnie zrobienie domowej wędliny z szynkowara, taki przysmak, który niemal robi się sam. Trochę ulubionych przypraw, żelatyna i to wszystko. Można użyć jeszcze ulubionych dodatków, dzięki czemu możemy delektować się za każdym razem innym smakiem.

Składniki
- 400 gram karkówki
- 250 gram schabu
- 10 g (1 czubata łyżeczka) Peklosmaczek K (mieszanka peklująca z niewielką ilością dodatków smakowych)
- 10 g (3 czubate łyżeczki) przyprawy Solo Smak Kebabczeta (nutę smakową tej mieszance nadają: pieprz, cebula, pieprz, kminek, tymianek ... )
- 7 g (2 czubate łyżeczki) przyprawy PdP-VEGA Paprykowa pikantna (Wspaniale skomponowane proporcje różnych papryk z aromatyczną kolendrą tworzy mieszankę o intensywnej czerwonej barwie
- 40 g (9 czubatych łyżeczek żelatyny wieprzowej)
Sposób przygotowania
- Mięso z karczku obmyłem pod zimną wodą, a następnie zmieliłem na sitku o średnicy Ø10 mm
- Mięso ze schabu również obmyłem, a następnie pokroiłem w kostkę ok 3x3 cm
- Zmielone mięso dokładnie wymieszałem z przyprawami: Solo Smak Kebabczeta, PdP-VEGA Paprykowa pikantna i żelatyną.
- Pojemnik szynkowara wypełniłem po brzegi mięsem
- Szynkowar zamknąłem i pozostawiłem w lodówce na około 12 godzin.
- Po upływie tego czasu w garnku zagotowałem wodę, a dno garnka wyłożyłem ścierką.
- W szynkowarze umieściłem termometr analogowy, w celu kontrolowania temperatury wewnątrz praski.
- Do gorącej wody włożyłem szynkowar, tak aby poziom wody znajdował się ok 1-2 cm od górnej krawędzi,
- Podczas parzenia pilnowałem, aby temperatura wody nie przekroczyła 80°C
- Parzyłem wyrób w szynkowarze tak długo, aż termometr wskazał temperaturę wewnątrz 72°C, trwało to około 1,5 godziny.
- Po osiągnięciu wymaganej temperatury, szynkowar ostrożnie wyjąłem i odstawiłem w chłodne miejsce do wystygnięcia na 24 godziny.
- Na drugi dzień zdjąłem klamrę dociskową i odwrócony do góry dnem szynkowar włożyłem do miski.
- Następnie polewałem szynkowar wrzątkiem, aby farsz odkleił się od ścianek pojemnika.
- Na koniec delikatnie postukałem w pojemnik i wędlina sama wypadła.
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu