Praska ze schabem

Dodane przez Michał - wt., 15 Listopad 2022
Praska w kuchni to naprawdę obowiązkowy sprzęt. Za każdym razem gdy kupię za dużo mięsa, od razu przeznaczam je na wykonanie wędliny z praski. Wystarczy zmielić lub pokroić mięso, wymieszać z przyprawami, dołożyć ulubione dodatki i mamy taki wyrób, na jaki akurat mamy chęci i smak.
Praska ze schabem
Składniki
  • 350 gram karkówki
  • 300 gram schabu
  • 15 g (3 czubate łyżeczki) przyprawy Dobry Smak - Dzika Rozkosz Charakter (nutę smakową) tej mieszance nadają: czosnek, pieprz czarny, papryka ostra, majeranek, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy
  • 15 g (2 łyżeczki) przyprawy PdP Red - spice - pikantny (Kompletna mieszanka z solą, papryką czerwoną słodką i czosnkiem)
  • 7 g (1 łyżeczka) papryki czerwonej wędzonej.
  • 30g (8 łyżeczek) przyprawy PdP-VEGA Paprykowa  - pikantna (Wspaniale skomponowane proporcje różnych papryk z aromatyczną kolendrą tworzy mieszankę o intensywnej czerwonej barwie)
  • 35g (7 czubatych łyżeczek)  żelatyny wieprzowej
Sposób przygotowania
  • Mięso z karczku obmyłem pod zimną wodą, a następnie zmieliłem na sitku o średnicy oczek 10 mm
  • Mięso ze schabu również obmyłem, a następnie pokroiłem w kostkę ok 1 x 1 cm
  • Zmielone mięso dokładnie wymieszałem z przyprawami: Dobry Smak - Dzika Rozkosz,  PdP Red - spice – pikantny, papryką wędzoną, PdP-VEGA Paprykowa pikantna i żelatyną.
  • Pojemnik szynkowara wypełniłem po brzegi mięsem
  • Szynkowar zamknąłem i pozostawiłem w lodówce na około 12 godzin.
  • Po upływie tego czasu w  garnku zagotowałem wodę, a dno garnka wyłożyłem ścierką.
  • W szynkowarze umieściłem termometr analogowy, w celu kontrolowania temperatury wewnątrz praski. 
  • Do gorącej wody włożyłem szynkowar, tak aby poziom wody znajdował się ok. 1 - 2 cm od górnej krawędzi,
  • Podczas parzenia pilnowałem, aby temperatura wody nie przekroczyła 80 stopni C
  • Parzyłem wyrób w szynkowarze tak długo, aż termometr wskazał temperaturę wewnątrz wyrobu 72 stopni C, trwało to około 1,5 godziny.
  • Po osiągnięciu wymaganej temperatury, szynkowar ostrożnie wyjąłem i odstawiłem w chłodne miejsce do wystygnięcia na 24 godziny. 
  • Na drugi dzień z zdjąłem klamrę dociskową i odwrócony do góry dnem szynkowar włożyłem do miski.
  • Następnie polewałem szynkowar wrzątkiem, aby farsz odkleił się od ścianek pojemnika.
  • Na koniec delikatnie postukałem w pojemnik i wędlina sama wypadła.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl