Przepisy z rodzaju: wędzonki

Boczek surowy na czereśni

Dodane przez Przemek - pt., 31 Styczeń 2025
Boczek wędzony na surowo lubię nie tylko do jajecznicy czy zupy. Na kanapce albo jako „zagrychę”, również spisuje się doskonale. Po pakowaniu próżniowym boczek jest dużo bardziej kruchy niż świeżo po uwędzeniu. Jednak, aby w pełni cieszyć się smakiem surowizny, należy pamiętać, żeby plasterki kroić bardzo cienko. Jeśli ukroimy zbyt grube kawałki, to będziemy go żuć jak gumę i cały czar pryśnie. Do wędzenia tym razem użyłem zrębek z czereśni. Polecam.

Szynka świąteczna

Dodane przez Michał - ndz., 29 Grudzień 2024
Przed świętami przygotowuję tradycyjne wędliny: szynki, boczki, karczek. Jednak staram się w tym czasie poświęcić im nieco więcej uwagi i stawiam raczej na sprawdzony, prosty przepis. Dlatego pozwalam by szynka wędziła się dłużej w niższej temperaturze, a do podpiekania używam zrębek owocowych (czereśni lub śliwy), żeby nadać im wyjątkowy kolor.

Szynka surowa wędzona śliwą

Dodane przez Przemek - ndz., 29 Grudzień 2024
Po pierwszej próbie zrobienia szyneczki na surowo, taka metoda obróbki zagościła u mnie na stałe. Tym razem uwędziłem ją na zrębkach śliwkowych, które nadały jej ciemnego, wyrazistego koloru oraz charakterystycznego aromatu. Po wędzeniu standardowo już zapakowałem ją próżniowo i włożyłem do lodówki żeby odpowiednio skruszała i stała się jeszcze bardziej delikatna.

Wędzone piersi z kurczaka

Dodane przez Michał - pt., 29 Marzec 2024
Wędzone piersi z kurczaka dobrze sprawdzają się, zarówno jako wędlina na kanapkę, ale również jako dodatek do sałatki lub przekąska na zimno. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe i nie wymaga wiele czasu i uwagi. Sam proces wędzenia również przebiega sprawnie i szybko, ponieważ wędzimy do koloru. Wymaganą temperaturę 72 stopni C, osiągamy podczas parzenia, co w przypadku filetów z kurczaka, zajmuję niecałe pół godziny.

Schab ze skórą

Dodane przez Michał - wt., 27 Luty 2024
Tak przygotowany schab (z skórą i tłuszczykiem), trudno dostać w sklepach mięsnych, dlatego też musiałem się pofatygować do zaprzyjaźnionego zakładu, żeby zamówić taki kawał mięsa. Schab z takimi dodatkami, jest bardziej soczysty i smaczniejszy, niż schab bez tłuszczyku. Żeby uzyskać, ciemno-bordowy kolor polecam użyć zrębek ze śliwy.

Szynka wędzona surowa

Dodane przez Przemek - wt., 12 Grudzień 2023
Szynka wędzona niekoniecznie musi być dopiekana, bądź parzona. Świetnie smakuje również wędzona w niskiej temperaturze bez dalszej obróbki. Żeby smak wędzenia był bardziej intensywny, warto wędzić kilka dni po parę godzin. Szynka wtedy delikatnie obeschnie a smak stanie się bardziej intensywny.

Karp wędzony

Dodane przez Michał - wt., 12 Grudzień 2023
Nie ukrywam, że karp nie należy do moich ulubionych ryb i oprócz Wigilii rzadko gości na moim stole. Jednak postanowiłem to zmienić zwłaszcza że, wpadła mi w ręce nowa przyprawa dedykowana do ryb – Dobry Smak Złota Rybka. Nie wiem czy to jej dodatek w solance, czy trafiłem na dobry kawał ryby – ale Karp po uwędzeniu był przepyszny. Delikatna nuta warzywna z dodatkiem ziół była wyczuwalna w mięsie, nadając mu wyjątkowego smaku.

Wędzony filet z kurczaka

Dodane przez Przemek - czw., 30 Listopad 2023
Przy okazji ostatniego wędzenia postanowiłem uwędzić filet z kurczaka. Wybrałem pojedyncze piersi z kurczaka, żeby było wygodniej przy wędzeniu i parzeniu, tym bardziej, że nie miałem zamiaru nic wkładać do siatki itd. Peklować wystarczyło dwa dni. Filet po uwędzeniu i sparzeniu wyszedł bardzo soczysty i mięciutki.

Boczek wędzony w zimnym dymie

Dodane przez Michał - śr., 30 Sierpień 2023
Korzystając z długiego weekendu, postanowiłem przygotować boczek wędzony w zimnym dymie przez 3 dni. Cały proces może i jest rozciągnięty w czasie, ale nie wymaga poświęcenia szczególnej uwagi. Mięsa wędzone zimnym dymie, polecam odwiesić do chłodnego i przewiewnego miejsca na co najmniej tydzień, wówczas nabiorą aromatu i smaku.