Przy okazji ostatniego wędzenia postanowiłem uwędzić filet z kurczaka. Wybrałem pojedyncze piersi z kurczaka, żeby było wygodniej przy wędzeniu i parzeniu, tym bardziej, że nie miałem zamiaru nic wkładać do siatki itd. Peklować wystarczyło dwa dni. Filet po uwędzeniu i sparzeniu wyszedł bardzo soczysty i mięciutki.
Składniki
- 1 kg filetu z kurczaka
- 4 czubate łyżeczki (40g) Peklosmaczku W (mieszanka soli peklującej z niewielką ilością dodatków smakowych do peklowania mięs na mokro)
- 2 szklanki (0,5 litra) wody
Sposób przygotowania
- Do przegotowanej i wystudzonej wody wsypałem Peklosmaczek W i mieszałem do całkowitego rozpuszczenia.
- Do przygotowanej w ten sposób solanki włożyłem filet z kurczaka i odstawiłem do lodówki na 2 dni. Należy pamiętać aby dostosować naczynie do ilości mięsa, tak by mięso nie wystawało ponad poziom solanki.
- Po dwóch dniach wyjąłem filet z solanki i odwiesiłem w chłodne i przewiewne miejsce na no noc na ociekanie.
- Po ociekaniu powiesiłem filet w wędzarni i rozpocząłem osuszanie.
- Ja używam wędzarni elektrycznej i osuszanie wykonałem następująco: temperaturę w wędzarni ustawiłem na 50 stopni C, włączyłem wentylator i otworzyłem maksymalnie kominek aby był przepływ ciepłego powietrza. W takich warunkach osuszanie trwało 2 godziny. Po tym czasie powierzchnia fileta była już sucha, wiec postanowiłem zacząć właściwe wędzenie.
- Wyjąłem wentylator i w jego miejsce założyłem i włączyłem dymogenerator. Termostat ustawiłem na 50 stopni C.
- Po 3 godzinach wędzenia przełożyłem mięso do parzenia, do garnka z wodą o temperaturze około 75-80 stopni C
- Parzyłem około 15 minut, aż temperatura wewnątrz fileta osiągnęła 72 stopnie C
- Gdy mięso osiągnęło już wymaganą temperaturę to wylałem gorącą wodę z garnka i podstawiłem garnek z mięsem pod kran z bieżącą zimną wodą i tak studziłem przez około 10 minut. Po takim zabiegu filet jest bardziej soczysty.
- Następnie odwiesiłem mięso w chłodne i przewiewne miejsce na kilka godzin aby wystygło
- Po tym czasie wyrób jest gotowy do jedzenia, pakowania i mrożenia.
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec