Żeberka na ostro

Dodane przez Michał - śr., 18 Styczeń 2023
Poniższe żeberka świetnie zastępują wędlinę, ale również rewelacyjnie smakują podawane na ciepło jako danie obiadowe, lub wkładka do treściwych zup np. grochówka, bogracz itp. Tak przyprawione polecam, szczególnie osobom które lubią ostrzejsze smaki, albowiem przyprawy PdP-VEGA Paprykowa i PdP-VEGA Kolonialna, tworzą dość pikantny duet.
Żeberka na ostro
Składniki
  • 1 kg żeberek wieprzowych extra mięsnych 
  • 3 szklanki (0,7 litra) przegotowanej i wystudzonej wody – do sporządzenia solanki 
  • 6 czubatych łyżeczek (55 g) Peklosmaczku W – do sporządzenia solanki (mieszanka soli peklującej z dodatkami smakowymi)
  • 8 łyżeczek (14 g) przyprawy PdP-VEGA Paprykowa - pikantna (wspaniale skomponowane proporcje różnych papryk z aromatyczną kolendrą tworzy mieszankę o intensywnej czerwonej barwie)
  • 6 łyżeczek (20 g) przyprawy PdP-VEGA Kolonialna - pikantna – do obsypki (Mieszanka o orientalnym smaku bardzo popularna na południu Europy, głównymi składnikami są: cebula, pieprz czarny, czosnek, cząber, kminek)
  • ok 1 g (10 ziaren) ziela angielskiego
  • 2 – 3 liście laurowe
  • Ok 4 ząbki świeżego czosnku
Sposób przygotowania
  • Do garnka z wodą wsypałem przyprawy: PdP-VEGA Paprykowa - pikantna, ziele angielskie, liście laurowe. Całość zagotowałem i odstawiłem do wystygnięcia.
  • Po przestygnięciu dodałem przeciśnięty czosnek i odstawiłem na ok 2 godziny
  • Do wystudzonego wywaru wsypałem Peklosmaczek W i dokładnie rozmieszałem do jego całkowitego rozpuszczenia.
  • Następnie całość przecedziłem przez gęste sitko, tak aby oddzielić przyprawy.
  • Tak przygotowaną solanką nastrzyknąłem żeberka w kilku miejscach.
  • Jeśli nie dysponujemy nastrzykiwarką lub strzykawką, wystarczy mięso ponakłuwać widelcem lub siekaczem, aby ułatwić solance przedostanie się do wnętrza mięsa. 
  • Żeberka zalałem resztą solanki i wsypałem na wierzch odcedzone przyprawy. 

Uwaga, należy zwrócić uwagę aby mięso nie wystawało z solanki! 

  • Tak przygotowane żeberka odstawiłem w chłodne miejsce (do lodówki) na czas 5 dni.
  • Następnie wyciągnąłem mięso z solanki i obsuszyłem lekko ręcznikiem papierowym.
  • Żeberka obsypałem przyprawą PdP-VEGA Kolonialna - pikantna 
  • Odwiesiłem do wstępnego osuszenia na noc w temperaturze pokojowej.

Więcej przepisów

Rodzaj wyrobu
Surowiec