Chrupiące skrzydełka

Dodane przez Michał - wt., 15 Listopad 2022
Chrupiące skrzydełka w aromatycznej panierce, można przygotować w prosty sposób w domu, wykorzystując do tego np. płatki kukurydziane. Ważne jest aby skrzydełka przeniknęły marynatą, dlatego muszą co najmniej na 2 godziny poleżeć w lodówce. Takie danie podaję z przyprawionymi, zapiekanymi ziemniakami…palce lizać!
Chrupiące skrzydełka
Składniki

Chrupiące skrzydełka

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 g (2 czubate łyżeczki)  przyprawy PdP Red-Spice pikantny (kompletna mieszanka przypraw z solą, o barwie czerwonej z dodatkiem czosnku)
  • 5 g (1 czubata łyżeczka) przyprawy PdP VEGA Kolonialna pikantna (mieszanka naturalnych przypraw: cebula, pieprz czarny, czosnek, cząber, kminek, papryka czerwona słodka, chili, tymianek)
  • 5 g (pół łyżeczki) przyprawy Curry
  • 8 g (2 łyżeczki) papryki wędzonej
  • 3 g (1 czubata łyżeczka) tymianku
  • 100 ml oleju

Panierka

  • 200 g płatków kukurydzianych
  • 3 g (płaska łyżeczka) ) przyprawy PdP-VEGA Paprykowa pikantna (Aromatyczna mieszanka o intensywnej czerwonej barwie, niezwykle smaczna, idealna do potraw pieczonych, grillowanych
  • 10 g (płaska łyżeczka) skrobi ziemniaczanej

Zapiekane ziemniaki

  • 15 g (płaska łyżeczka) soli
  • 15g (3 czubatych łyżeczek) przyprawy PdP-VEGA Korzenna pikantna (Mieszanka składająca się z kilkunastu naturalnych suszonych przypraw, warzyw i ziół, lekko czosnkowa o zdecydowanym smaku)
Sposób przygotowania
  • Ziemniaki obrałem ze skórki i ugotowałem w posolonej wodzie na al dente (czyli na półtwardo), a następnie odcedziłem i pozostawiłem do wystygnięcia.
  • W miseczce przygotowałem marynatę: Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku wymieszałem z przyprawami: PdP Red Spice pikantna, PDP Vega Kolonialna pikantna, curry, papryka wędzona, tymiankiem, oraz olejem.
  • Tak przygotowaną marynatą natarłem skrzydełka i odstawiłem na dwie godziny do lodówki.
  • Płatki kukurydziane, wraz z przyprawą PdP-VEGA Paprykowa pikantna, zmieliłem przy użyciu blendera, do konsystencji bułki tartej, a następnie dodałem płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej.
  • Wcześniej przygotowane skrzydełka, po dwóch godzinach leżakowania w lodówce obtoczyłem w panierce i przełożyłem na blachę wyłożona folią aluminiową
  • Przestudzone ziemniaki, pokroiłem w ćwiartki i obsypałem przyprawą PdP-VEGA Korzenna pikantna
  • Ziemniaki rozłożyłem na blaszce obok skrzydełek.