Kiełbaski z posmakiem piwa to dość specyficzna propozycja, ale sprawdza się podczas spotkań przy ognisku. Użyłem piwa o niezbyt goryczkowym smaku, aby kiełbaski nie były gorzkie. Dodatek chili i przyprawy Szeherezada przełamują smak piwa, dodając kiełbasie bogatego, lekko pikantnego smaku.
Składniki
Mięso
- 0,5 kg szynki wieprzowej, zmielone na sitkach o średnicy oczek 10 mm
- 0,5 kg boczku wieprzowego bez skóry, zmielone na sitkach o średnicy oczek 4,5 mm
Przyprawy
- 14 g (2 czubate łyżeczki) Peklosmaczku K (kiełbaska będzie czerwona na przekroju) lub sól kuchenna (wówczas kiełbaska będzie szara na przekroju)
- 14 g (2czubate łyżeczki) przyprawy PdP Szeherezada S (Charakter nutę smakową tej mieszance nadają czosnek, papryka słodka, pieprz, cebula)
- 10 g (3 łyżeczki) chili mielonego
Inne
- 100 ml wody (przegotowanej, schłodzonej)
- 100 ml piwa jasnego
- Jelita wieprzowe kaliber 26/28 – ok. 2 metrów
Sposób przygotowania
Czynności wstępne
- Dzień przed planowanym nadziewaniem, jelita kilkukrotnie przepłukałem w letniej wodzie, następnie pozostawiłem namoczone na ok. 24 godziny. Dobrze jest kilka razy wymienić wodę, w celu pozbycia się nadmiaru soli.
- Do miski z mięsem wsypałem Peklosmaczek K oraz przyprawę PdP Szeherezada S i połowę chilli
- Dodałem wodę i piwo, następnie mieszałem do czasu, aż poczułem że mięso stało się kleiste.
- W między czasie doprawiłem resztą chili do smaku.
- Tak przygotowany farsz odstawiłem do lodówki na około 4 godzin,
Nadziewanie
- Kiełbasy nadziewałem przy użyciu nadziewarki pionowej o pojemności 3 litrów,
- Farsz nadziałem w jelita, tak aby można było jeszcze okręcić i uformować około 15 cm kawałki kiełbasy.
Parzenie
- Przygotowałem wodę do parzenia w takiej ilości aby zakrywała kiełbasy.
- Gdy woda osiągnęła temperaturę około 78°C, włożyłem kiełbasy do garnka i kontrolowałem temperaturę wewnątrz wyrobu, oraz temperaturę wody.
- Gdy temperatura wewnątrz kiełbasy wyniosła 72°C, kiełbasę wyjąłem z garnka.
Studzenie
- Po osiągnięciu temperatury kiełbasy od razu trafiły pod zimny prysznic, a następnie odwiesiłem je do wystudzenia
- Kiełbaski polecam w wersji grillowanej.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Przyprawa
Surowiec