Kiełbaski z posmakiem piwa

Dodane przez Michał - śr., 31 Styczeń 2024
Kiełbaski z posmakiem piwa to dość specyficzna propozycja, ale sprawdza się podczas spotkań przy ognisku. Użyłem piwa o niezbyt goryczkowym smaku, aby kiełbaski nie były gorzkie. Dodatek chili i przyprawy Szeherezada przełamują smak piwa, dodając kiełbasie bogatego, lekko pikantnego smaku.
Kiełbaski z posmakiem piwa
Składniki

Mięso

  • 0,5 kg szynki wieprzowej, zmielone na sitkach o średnicy oczek 10 mm 
  • 0,5 kg boczku wieprzowego bez skóry, zmielone na sitkach o średnicy oczek 4,5 mm 

Przyprawy 

  • 14 g (2 czubate łyżeczki) Peklosmaczku K (kiełbaska będzie czerwona na przekroju) lub sól kuchenna (wówczas kiełbaska będzie szara na przekroju)
  • 14 g (2czubate łyżeczki) przyprawy PdP Szeherezada S (Charakter nutę smakową tej mieszance nadają czosnek, papryka słodka, pieprz, cebula)
  • 10 g (3 łyżeczki) chili mielonego

Inne  

Sposób przygotowania

Czynności wstępne

  • Dzień przed planowanym nadziewaniem, jelita kilkukrotnie przepłukałem w letniej wodzie, następnie pozostawiłem namoczone na ok. 24 godziny. Dobrze jest kilka razy wymienić wodę, w celu pozbycia się nadmiaru soli.
  • Do miski z mięsem wsypałem Peklosmaczek K oraz przyprawę PdP Szeherezada S i połowę chilli
  • Dodałem wodę i piwo, następnie mieszałem do czasu, aż poczułem że mięso stało się kleiste.
  • W między czasie doprawiłem resztą chili do smaku.
  • Tak przygotowany farsz odstawiłem do lodówki na około 4 godzin,

Nadziewanie

  • Kiełbasy nadziewałem przy użyciu nadziewarki pionowej o pojemności 3 litrów,
  • Farsz nadziałem w jelita, tak aby można było jeszcze okręcić i uformować około 15 cm kawałki kiełbasy.

Parzenie

  • Przygotowałem wodę do parzenia w takiej ilości aby zakrywała kiełbasy.
  • Gdy woda osiągnęła temperaturę około 78°C, włożyłem kiełbasy do garnka i kontrolowałem  temperaturę wewnątrz wyrobu, oraz temperaturę wody.
  • Gdy temperatura wewnątrz kiełbasy wyniosła 72°C, kiełbasę wyjąłem z garnka.

Studzenie

  • Po osiągnięciu temperatury kiełbasy od razu trafiły pod zimny prysznic, a następnie odwiesiłem je do wystudzenia
  • Kiełbaski polecam w wersji grillowanej.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl