Przepisy z rodzaju: kiełbasy

Kiełbasa zimowa

Dodane przez Przemek - pt., 29 Listopad 2024
W okresie jesienno - zimowym sporo osób poleca zupy i potrawy rozgrzewające. Idąc za tym trendem, zrobiłem w tym kanonie kiełbasę. Podwoiłem standardowo stosowaną dawkę pieprzu i dodałem odrobinę chili. W efekcie wyszła bardzo rozgrzewająca kiełbaska w sam raz do spożycia po powrocie z zimowego spaceru. Oczywiście dla osób lubujących się w ostrych potrawach można sobie dawkę chili odpowiednio zwiększyć

Kiełbasa podsuszana na rosole

Dodane przez Michał - pt., 25 Październik 2024
Kiełbasa podsuszona, bardzo czosnkowa i z widocznymi połówkami ziaren pieprzu czarnego, charakteryzuje się zdecydowanym smakiem. Tym razem, dodatkowo pokusiłem się o małe zmiany, a mianowicie dodałem przyprawę Sułtańską, w której główną nutę smakową stanowi czosnek niedźwiedzi, oraz wodę zastąpiłem rosołem wieprzowym.

Surowa z lubczykiem

Dodane przez Przemek - pt., 25 Październik 2024
Do swojej ulubionej mieszanki do kiełbas surowych (Turbo smak An), dodałem tym razem przyprawy Dobry smak Sekretna. Kiełbaska wyszła dosyć pikantna, gdyż w obydwu przyprawach jest sporo pieprzu. Pieprzny smak został tutaj przełamany przez lubczyk, dobrze się razem uzupełniając.

Kiełbasa tradycyjna

Dodane przez Przemek - pon., 30 Wrzesień 2024
Tym razem stwierdziłem, że zrobię kiełbasę bez gotowych mieszanek przypraw, z wyjątkiem gotowej mieszanki peklującej. Użyłem tylko trzech składników, i to wystarczyło aby nadać kiełbasie odpowiedni charakter. Poza czosnkiem i pieprzem dodałem ziela angielskiego aby nadać wyrobowi, taki tradycyjny, swojski smak.

Biała czosnkowa

Dodane przez Przemek - wt., 30 Lipiec 2024
Nikt nie mówił, że kiełbasa czosnkowa musi być wędzona. Równie dobrze może być tylko sparzona. Do wykonania takiego wyrobu użyłem sprawdzonej już przyprawy „Rozkoszna”, która jest mocno czosnkowa a dodatkowo występują w niej ćwiartki pieprzu czarnego. Żeby nie było jednak tak jednostajnie, to postanowiłem dorzucić dla przełamania smaku, trochę czosnku niedźwiedziego. Polecam spróbować.

Kiełbaski serowo - cebulowe na grilla

Dodane przez Michał - ndz., 30 Czerwiec 2024
Gdy zbliża się sezon grillowy, trzeba odpowiednio się zabezpieczyć – najlepiej w kiełbaski o różnych smakach. Jedną z moich ulubionych są te o smaku serowo – cebulowym, z orientalnym akcentem. Ser starłem na tarce, dzięki czemu rozpłynie się podczas parzenia i grillowania, wnikając w wolne przestrzenie w farszu. Łącząc się ze smażoną cebulką i przyprawami, tworzą niesamowitą eksplozję smaku.

Rozkoszna kiełbaska

Dodane przez Przemek - ndz., 30 Czerwiec 2024
Jeśli ktoś lubi dużą ilość czosnku w kiełbasie oraz sporą ilość pieprzu czarnego, to koniecznie musi sięgnąć po przyprawę „rozkoszną” – Dobry Smak Rozkoszna. Mieszanka doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju kiełbasach, pieczeniach czy słoikach. Dawkowanie przyprawy najlepiej dobrać sobie do osobistych upodobań smakowych.

Biała z serem i czosnkiem niedźwiedzim

Dodane przez Przemek - pt., 31 Maj 2024
Kiełbaska z serem jest jedną z moich ulubionych na grilla czy na patelnię. Do używanej już wcześniej przyprawy o cebulowym charakterze (Dobry Smak Art-Grill), dołożyłem czosnek niedźwiedzi. Smak skomponował się idealnie. Nuta cebulowa została wzbogacona o charakterystyczny smak czosnku niedźwiedziego, nadając kiełbasie nowego charakteru.

Surowa z zielem angielskim

Dodane przez Przemek - wt., 30 Kwiecień 2024
Lubię różne wariacje kiełbasy surowej. Jako bazę smakową zawsze używam przyprawę Turo Smak AN. Do tej bazy dodaję sobie różne dodatki, żeby za każdym razem uzyskać inne nachylenie smakowe. W tym przypadku dodałem gorczycy ziarno oraz ziela angielskiego mielonego. Wyszła bardzo dobra, aromatyczna (za sprawą ziela) kiełbaska.

Kiełbasa wiejska z majerankiem

Dodane przez Przemek - pt., 29 Marzec 2024
Dawno nie jadłem takiej typowo wiejskiej kiełbasy. Zawsze używałem jakiegoś miksu przypraw do innych rodzaju wyrobów. Do doprawienia tym razem użyłem sprawdzonej już mieszanki przypraw właśnie do kiełbasy wiejskiej. Dodatkowo dodałem majeranku. Pierwsza degustacja odbyła się już na gorąco, prosto po wyjęciu z wędzarni. Smak nie do opisania.