Przepisy z rodzaju: kiełbasy

Kiełbasa dziadka

Dodane przez Przemek - wt., 15 Listopad 2022
Znalazłem w szufladzie jakąś starą książkę kucharską. Ku mojemu zdziwieniu były tam też przepisy na swojską kiełbasę. Wiedziony ciekawością postanowiłem wypróbować jedną z receptur. W przepisie była jeszcze użyta saletra, którą zamieniłem na PeklosmaczekK. Kiełbasa wyszła przepyszna, taka jak dawniej.

Biała z serem

Dodane przez Przemek - wt., 25 Październik 2022
Dawno nie jadłem kiełbasy z serem. Zamiast jednak szukać i kupować postanowiłem samemu zrobić, tak na szybko bez wędzenia. Zakupiłem mięso, zmieliłem, dodałem wszystkie potrzebne przyprawy i odstawiłem do lodówki. Następnie dodałem ser, nadziałem w jelita i wrzuciłem do parzenia i gotowe. Prawda, że mało skomplikowane? 

Kanapkowa

Dodane przez Przemek - pt., 30 Wrzesień 2022
Aby nie popaść w "kiełbasianą" rutynę, postanowiłem zrobić kiełbasę grubą w jelitach białkowych, na kanapkę. Zawsze to jakaś odmiana od kiełbas do gotowania i pieczenia. Do przyprawienia użyłem znanego już Turbo Smaku AN,  dodatkowo dołożyłem paprykę słodką. Efekt jak na pierwszy raz z tego typu kiełbasą przeszedł moje najśmielsze oczekiwania i już na stałe wejdzie do mojego "repertuaru".

Swojska podsuszana

Dodane przez Przemek - czw., 14 Lipiec 2022
Naszła mnie ochota ostatnio na kiełbasę podsuszaną. Do przyprawienia użyłem mojego ulubionego smaku „Kiełbasa swojska”. Wszystko zrobiłem w zasadzie tak samo jak zawsze tylko dodałem łopatkę i obniżyłem dodatek wody do 5%. Po podsuszeniu kiełbasy smak stał się dużo bardziej wyrazisty. Oczywiście kiełbasa jest twardsza i wymaga „porządnego” gryzienia.

Kabanosiki paprykowe

Dodane przez Michał - wt., 31 Maj 2022
Po zrobieniu kiełbasy paprykowej w wersji kanapkowej jak i w standardowych jelitach wieprzowych, przyszła kolej na wypróbowanie tego składu w jelitach baranich. Efektem takiej próby są pyszne mini kabanosy paprykowe. Różnica w smaku w porównaniu do poprzednich wersji tej kiełbasy jest taka, iż dym przeniknął bardziej do środka i smak „wędzonego” oraz papryki jest  bardziej wyrazisty. 

Biała parzona

Dodane przez Przemek - wt., 31 Maj 2022
Bardzo odpowiada mi charakterystyczny smak czosnku niedźwiedziego. Jednak w połączeniu z posmakiem wędzenia już mi nie smakuje. Postanowiłem zatem kiełbasę tylko sparzyć. Bez wędzenia smak czosnku niedźwiedziego zdecydowanie bardziej mi odpowiada w kiełbasie.

Kiełbasa grilowa z oliwkami i serem

Dodane przez Michał - sob., 30 Kwiecień 2022
Kiełbaski na grilla, muszą być zwięzłe a farsz nie może rozpadać się i kruszyć. Dlatego od dłuższego czasu, część tłustego mięsa mielę na mniejszym sitku, a następnie długo wyrabiam. Ta kiełbaska, powstała poniekąd z przypadku, gdy została mi wędlina z prasowanki, właśnie z takimi dodatkami. Grube plastry przysmażyłem na grillu, co okazało się strzałem w dziesiątkę. 

Drobiowe kiełbaski wędzone

Dodane przez Michał - sob., 26 Luty 2022
Kiełbaski drobiowe są najchętniej zajadaną przez dzieciaki  wędlinką podczas śniadania lub kolacji. Dlatego postanowiłem wykonać ją samodzielnie. Kupiłem mięso ze sprawdzonego sklepu z mięsem drobiowym. Postawiłem na sprawdzony duet przyprawowo – ziołowy (Turbo Smak AN i Dobry Smak Sekretna). Kiełbaski wyszły rewelacyjne.

Kabanosy

Dodane przez Przemek - śr., 29 Grudzień 2021
Przyszła mi chęć na zrobienie kabanosów. Tak dla odmiany od kiełbas białych i grubych wędzonych. Uruchomiłem swoje wszystkie pokłady cierpliwości (wiadomo nadziewanie cienkich jelit baranich to zupełnie inna robota niż z wieprzowymi) i przystąpiłem do działania. Tym razem poszło wyjątkowo „gładko” jelita nie pękały a metrów szybko przybywało na blacie. W efekcie wyszło parę kilogramów smacznych kabanosów.

Kiełbasa domowa

Dodane przez Przemek - pon., 29 Listopad 2021
Do zrobienia tej kiełbaski użyłem sprawdzonej już przyprawy do kiełbasy wiejskiej. Sposób obróbki troszkę zmieniłem: najpierw kiełbasę sparzyłem (ale tylko do 60°C  w środku) a potem włożyłem do wędzarni na wędzenie i podpiekanie. Efektem takiego zabiegu jest niezwykle miękka i delikatna skórka na kiełbasie oraz niepowtarzalny smak i aromat.