Wędzone piersi z kurczaka dobrze sprawdzają się, zarówno jako wędlina na kanapkę, ale również jako dodatek do sałatki lub przekąska na zimno. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe i nie wymaga wiele czasu i uwagi. Sam proces wędzenia również przebiega sprawnie i szybko, ponieważ wędzimy do koloru. Wymaganą temperaturę 72 stopni C, osiągamy podczas parzenia, co w przypadku filetów z kurczaka, zajmuję niecałe pół godziny.
Składniki
- 1 kg fileta z kurczaka
- 4 czubate łyżeczki (40g) Peklosmaczku W (mieszanka soli peklującej z niewielką ilością dodatków smakowych do peklowania mięs na mokro)
- 2 szklanki (0,5 litra) wody
- 4 czubate łyżeczki (20g) przyprawy Dobry Smak John - Charakter (nutę smakową) tej mieszance nadają: cebula, papryka, curry, pieprz.
Sposób przygotowania
- Do przegotowanej i wystudzonej wody wsypałem Peklosmaczek W i przyprawę Dobry Smak John, a następnie zamieszałem do całkowitego rozpuszczenia.
- Z piersi z kurczaka powykrawałem błony, oraz luźne kawałki mięsa.
- Do solanki z przyprawami włożyłem filet z kurczaka i odstawiłem do lodówki na co najmniej 2 dni. Ważne aby mięso zakryte było w całości solanką
- Po dwóch dniach wyjąłem filet z solanki, a następnie obwiązałem go sznurkiem, aby nadać mu kształt.
- Tak przygotowane filety odwiesiłem w chłodne i przewiewne miejsce na 4 godziny do ociekania
- Po ociekaniu filety przeniosłem do nagrzanej wędzarni i rozpocząłem osuszanie.
- Ja używam wędzarni elektrycznej i osuszanie wykonałem następująco: temperaturę w wędzarni ustawiłem na 70 stopni C, włączyłem wentylator i otworzyłem maksymalnie kominek aby był przepływ ciepłego powietrza. W takich warunkach osuszanie trwało 2 godziny. Po tym czasie powierzchnia fileta była już sucha, wiec postanowiłem zacząć właściwe wędzenie.
- Wyjąłem wentylator i w jego miejsce założyłem i włączyłem dymogenerator zasypany zrębkami z jabłoni. Termostat ustawiłem na ok 55 stopni C.
- Po 3 godzinach wędzenia przełożyłem mięso do parzenia.
- Filety parzyłem w garnku z woda o temperaturze 75-80 stopni C.
- Parzenie zajęło mi około 20 minut, aż temperatura wewnątrz fileta osiągnęła 72 stopnie C
- Po osiągnieciu zadanej temperatury, filety przelałem zimną woda.
- Następnie odwiesiłem mięso w chłodne i przewiewne miejsce na kilka godzin aby wystygło
- Po tym czasie wyrób jest gotowy do jedzenia, pakowania i mrożenia.