Przepisy z rodzaju: na grilla

Biała z serem

Dodane przez Przemek - wt., 25 Październik 2022
Dawno nie jadłem kiełbasy z serem. Zamiast jednak szukać i kupować postanowiłem samemu zrobić, tak na szybko bez wędzenia. Zakupiłem mięso, zmieliłem, dodałem wszystkie potrzebne przyprawy i odstawiłem do lodówki. Następnie dodałem ser, nadziałem w jelita i wrzuciłem do parzenia i gotowe. Prawda, że mało skomplikowane? 

Czarno-białe ślimaki

Dodane przez Michał - czw., 14 Lipiec 2022
Zawsze robię przy jednej „robocie” krupniok czarny i biały. Tym razem postanowiłem nieco utrudnić sobie zadanie i zrobiłem dwukolorowe ślimaki z farszem krupnioka białego i czarnego. Wyrób taki przyciąga wzrok i ładnie się prezentuje. Drugą zaletą jest to, że osłonki baraniej po podsmażeniu nie trzeba ściągać, ponieważ jest cienka i delikatna.

Kabanosiki paprykowe

Dodane przez Michał - wt., 31 Maj 2022
Po zrobieniu kiełbasy paprykowej w wersji kanapkowej jak i w standardowych jelitach wieprzowych, przyszła kolej na wypróbowanie tego składu w jelitach baranich. Efektem takiej próby są pyszne mini kabanosy paprykowe. Różnica w smaku w porównaniu do poprzednich wersji tej kiełbasy jest taka, iż dym przeniknął bardziej do środka i smak „wędzonego” oraz papryki jest  bardziej wyrazisty. 

Biała parzona

Dodane przez Przemek - wt., 31 Maj 2022
Bardzo odpowiada mi charakterystyczny smak czosnku niedźwiedziego. Jednak w połączeniu z posmakiem wędzenia już mi nie smakuje. Postanowiłem zatem kiełbasę tylko sparzyć. Bez wędzenia smak czosnku niedźwiedziego zdecydowanie bardziej mi odpowiada w kiełbasie.

Kiełbasa grilowa z oliwkami i serem

Dodane przez Michał - sob., 30 Kwiecień 2022
Kiełbaski na grilla, muszą być zwięzłe a farsz nie może rozpadać się i kruszyć. Dlatego od dłuższego czasu, część tłustego mięsa mielę na mniejszym sitku, a następnie długo wyrabiam. Ta kiełbaska, powstała poniekąd z przypadku, gdy została mi wędlina z prasowanki, właśnie z takimi dodatkami. Grube plastry przysmażyłem na grillu, co okazało się strzałem w dziesiątkę. 

Kiełbaski na grilla

Dodane przez Michał - śr., 30 Czerwiec 2021
Aromatyczna kiełbaska która, równie dobrze smakuje z grilla, jak i gotowana. Samo przygotowanie jest niezwykle proste, a bogaty skład mieszanki przyprawy PdP Szeherezada S, powoduje  że, nie musimy już niczym innym doprawiać farszu. Samą przyprawę polecam również jako składnik marynaty na mięsa z grilla.

Kiełbasa czosnkowo-drobiowa

Dodane przez Przemek - ndz., 31 Styczeń 2021
Zamiast korzystać z gotowych mieszanek do kiełbasy, tym razem sam skompletowałem sobie przyprawy do kiełbaski drobiowo-wieprzowej. Z „gotowców” skorzystałem jedynie z niezawodnego Peklosmaczku K. Taki zestaw przypraw sprawił, że kiełbasa wyszła bardzo delikatna w smaku z dominującą nutą czosnku, czyli dokładnie taka jaka miała wyjść.

Krupniok biały zapiekany

Dodane przez Michał - czw., 29 Październik 2020
Jeśli chcemy komuś podarować nasze wyroby, ważne by były estetycznie wykonane i spakowane. Z tego względu, chcąc obdarować znajomych domowej roboty krupniokiem, często farsz używam foremek aluminiowych. Tak przygotowany przysmak , można zamknąć próżniowo i w ten sposób, zrobić komuś niespodziankę.

Ślimak cebulowy

Dodane przez Michał - ndz., 27 Wrzesień 2020
Nie wiedzieć czemu, najmłodsi smakosze wolą kiełbaski o ciekawym wyglądzie od tych zwykłych. Dlatego część kiełbas z tego przepisu zrobiłem w jelicie wieprzowym, a część w jelicie baranim, formując „ślimaka”. Zaletą tej formy, jest wygodniejsze odwracanie kiełbaski na ruszcie. Polecam wypróbowanie połączenia przypraw Dobry Smak Art-grill, Solo Smak Curry i Dobry Smak John 

Krupniok czarny

Dodane przez Michał - sob., 27 Czerwiec 2020
Krupnioki zwykle robię przed rozpoczęciem sezonu grillowego i najczęściej od razu większą ilość. Zazwyczaj w trakcie jednej „produkcji” robię od razu krupniok biały, który różni się jedynie tym, że dodaje inną przyprawę bez dodatku suszonej krwi. Tak jak większość domowych wyrobów – są znacznie smaczniejsze, od tych sklepowych. Poza tym, możemy samodzielnie komponować smak lub ostrość.