Przepisy z rodzaju: na obiad

Kiełbaski paprykowe z chrzanem

Dodane przez Michał - sob., 31 Maj 2025
Na każdy rozpoczynający się sezon grillowy, trzeba się odpowiednio przygotować. To czas aby wykonać kiełbaski z sprawdzonych przepisów, ale także spróbować „przy okazji” czegoś nowego. Tym razem sprawdzony przepis na ślimaczki paprykowe, wzbogaciłem o dodatek chrzanu. Można tutaj pokusić się o mocniejsze doznania smakowe, zwiększając ilość chrzanu, ale to zależy od indywidualnych upodobań.

Kiełbaski wiosenne

Dodane przez Michał - śr., 30 Kwiecień 2025
Kiełbaski wiosenne z tego przepisu, są bardzo delikatne w smaku z wyraźną nutą ziołową pochodząca z czosnku niedźwiedziego. Celowo użyłem wyłącznie mięsa drobiowego, aby były lekkostrawne - w sam raz na śniadanie lub kolację.

Krupniok czarny rozkoszny

Dodane przez Michał - wt., 30 Lipiec 2024
Przygotowując krupnioki (czarne i białe), zawsze robię większą ilość, oddzielając przy tym część farszu pod nowy smak. Tym razem zostało mi pół torebki przyprawy Dobry Smak Rozkoszna – z dominującym czosnkiem i grubo mielonym pieprzem. Dodanie tej mieszanki, nadało krupniokowi czosnkowego posmaku, a kawałki pieprzu podbiły jego ostrość.

Biała czosnkowa

Dodane przez Przemek - wt., 30 Lipiec 2024
Nikt nie mówił, że kiełbasa czosnkowa musi być wędzona. Równie dobrze może być tylko sparzona. Do wykonania takiego wyrobu użyłem sprawdzonej już przyprawy „Rozkoszna”, która jest mocno czosnkowa a dodatkowo występują w niej ćwiartki pieprzu czarnego. Żeby nie było jednak tak jednostajnie, to postanowiłem dorzucić dla przełamania smaku, trochę czosnku niedźwiedziego. Polecam spróbować.

Biała z serem i czosnkiem niedźwiedzim

Dodane przez Przemek - pt., 31 Maj 2024
Kiełbaska z serem jest jedną z moich ulubionych na grilla czy na patelnię. Do używanej już wcześniej przyprawy o cebulowym charakterze (Dobry Smak Art-Grill), dołożyłem czosnek niedźwiedzi. Smak skomponował się idealnie. Nuta cebulowa została wzbogacona o charakterystyczny smak czosnku niedźwiedziego, nadając kiełbasie nowego charakteru.

Wędzony sum

Dodane przez Michał - pt., 31 Maj 2024
Mięso suma jest bardzo smaczne, niezbyt tłuste, a także pozbawione małych ości. Ryba po uwędzeniu ma delikatny dymny smak, a dodatnie przypraw Dobry Smak Złota Rybka i Dobry Smak Sułtańska, nadaje jej lekko ziołowy charakter. Suma można, zjeść na ciepło (moim zdaniem jest wtedy najsmaczniejszy, )ale też i na zimno, lub mięso oddzielić od ości i zrobić sałatkę.

Surowa z zielem angielskim

Dodane przez Przemek - wt., 30 Kwiecień 2024
Lubię różne wariacje kiełbasy surowej. Jako bazę smakową zawsze używam przyprawę Turo Smak AN. Do tej bazy dodaję sobie różne dodatki, żeby za każdym razem uzyskać inne nachylenie smakowe. W tym przypadku dodałem gorczycy ziarno oraz ziela angielskiego mielonego. Wyszła bardzo dobra, aromatyczna (za sprawą ziela) kiełbaska.

Kluseczki wątrobiane

Dodane przez Michał - pt., 29 Marzec 2024
Kluseczki wątrobiane nie są wszędzie popularne i z pewnością część osób nie da się przekonać do takiego dodatku do rosołu. Bardzo ważne żeby, kluseczki były dobrze doprawione. Tradycyjny przepis przewiduje pieprz, sól i gałkę muszkatołową, ale ja postanowiłem wypróbować gotową mieszankę –Dobry Smak Dzika Rozkosz. Przyprawa świetnie się sprawdziła i może śmiało konkurować z tradycyjnym przepisem.