Przepisy z rodzaju: na obiad

Biała z serem i czosnkiem niedźwiedzim

Dodane przez Przemek - pt., 31 Maj 2024
Kiełbaska z serem jest jedną z moich ulubionych na grilla czy na patelnię. Do używanej już wcześniej przyprawy o cebulowym charakterze (Dobry Smak Art-Grill), dołożyłem czosnek niedźwiedzi. Smak skomponował się idealnie. Nuta cebulowa została wzbogacona o charakterystyczny smak czosnku niedźwiedziego, nadając kiełbasie nowego charakteru.

Wędzony sum

Dodane przez Michał - pt., 31 Maj 2024
Mięso suma jest bardzo smaczne, niezbyt tłuste, a także pozbawione małych ości. Ryba po uwędzeniu ma delikatny dymny smak, a dodatnie przypraw Dobry Smak Złota Rybka i Dobry Smak Sułtańska, nadaje jej lekko ziołowy charakter. Suma można, zjeść na ciepło (moim zdaniem jest wtedy najsmaczniejszy, )ale też i na zimno, lub mięso oddzielić od ości i zrobić sałatkę.

Surowa z zielem angielskim

Dodane przez Przemek - wt., 30 Kwiecień 2024
Lubię różne wariacje kiełbasy surowej. Jako bazę smakową zawsze używam przyprawę Turo Smak AN. Do tej bazy dodaję sobie różne dodatki, żeby za każdym razem uzyskać inne nachylenie smakowe. W tym przypadku dodałem gorczycy ziarno oraz ziela angielskiego mielonego. Wyszła bardzo dobra, aromatyczna (za sprawą ziela) kiełbaska.

Kluseczki wątrobiane

Dodane przez Michał - pt., 29 Marzec 2024
Kluseczki wątrobiane nie są wszędzie popularne i z pewnością część osób nie da się przekonać do takiego dodatku do rosołu. Bardzo ważne żeby, kluseczki były dobrze doprawione. Tradycyjny przepis przewiduje pieprz, sól i gałkę muszkatołową, ale ja postanowiłem wypróbować gotową mieszankę –Dobry Smak Dzika Rozkosz. Przyprawa świetnie się sprawdziła i może śmiało konkurować z tradycyjnym przepisem.

Karp wędzony

Dodane przez Michał - wt., 12 Grudzień 2023
Nie ukrywam, że karp nie należy do moich ulubionych ryb i oprócz Wigilii rzadko gości na moim stole. Jednak postanowiłem to zmienić zwłaszcza że, wpadła mi w ręce nowa przyprawa dedykowana do ryb – Dobry Smak Złota Rybka. Nie wiem czy to jej dodatek w solance, czy trafiłem na dobry kawał ryby – ale Karp po uwędzeniu był przepyszny. Delikatna nuta warzywna z dodatkiem ziół była wyczuwalna w mięsie, nadając mu wyjątkowego smaku.

Golonka po bawarsku

Dodane przez Michał - pon., 31 Lipiec 2023
Aby nasza golonka była miękka, aromatyczna trzeba temu mięsu poświęcić trochę czasu i pracy. Zbyt krótko gotowana, lub pieczona może skutkować tym, że będzie twarda i żylasta. Golonka według tego sprawdzonego przepisu może i wymaga poświęcenia trochę czasu, ale za to rezultat jest tego wart. Wychodzi ona soczysta z chrupiącą skórką, a połączenie wielu przypraw i piwa powodują i gwarantują wyjątkowe doznania smakowe.

Krupniok

Dodane przez Michał - pt., 30 Czerwiec 2023
Nie wyobrażam sobie grilla bez krupnioków, obojętnie czy z krwią czy białe. Dlatego zawsze przy jednej pracy wykonuję oba rodzaje. Zazwyczaj odkładam też część farszu i go trochę modyfikuję, aby znaleźć nowe smaki. Do podstawowego przepisu dodałem trochę przyprawy do pasztetu (Turbo FN), i tak oto powstał nowy bardziej aromatyczny krupniok.

Krucha ze szpinakiem i chrzanem

Dodane przez Michał - wt., 28 Marzec 2023
Kiełbasa z tego przepisu posiada bardzo delikatną, ledwie wyczuwalną osłonkę. Połączenie szpinaku i chrzanu świetnie się komponują, tworząc wraz z użytymi przyprawami zwięzłą całość. Kiełbaska jest krucha, a farsz soczysty o intrygującym przekroju. Najlepiej mi smakuje po kilku dniach, gdy trochę przeschnie. Równie dobrze smakuje, oczywiście podana na ciepło.

Łosoś na ciepło

Dodane przez Michał - ndz., 26 Luty 2023
Uważam, że ryby nie lubią być traktowane ostrymi przyprawami. Dlatego też, postanowiłem spróbować nowej mieszanki Dobry Smak Złota Rybka. Wybór padł na łososia, ale tym razem wędzonego na ciepło. Łosoś wyszedł bardzo soczysty i delikatny w smaku. Dodatek mielonej skórki cytrynowej w przyprawie, nadaje rybie świeżości i orzeźwiającego smaku