Przepisy z rodzaju: na obiad

Chrupiące skrzydełka

Dodane przez Michał - wt., 15 Listopad 2022
Chrupiące skrzydełka w aromatycznej panierce, można przygotować w prosty sposób w domu, wykorzystując do tego np. płatki kukurydziane. Ważne jest aby skrzydełka przeniknęły marynatą, dlatego muszą co najmniej na 2 godziny poleżeć w lodówce. Takie danie podaję z przyprawionymi, zapiekanymi ziemniakami…palce lizać!

Krupniok śląski zapiekany

Dodane przez Przemek - wt., 25 Październik 2022
Zamiast nadziewać krupniok w osłonki, postanowiłem napełnić nim foremki i zapiec w piekarniku. Pomysł okazał się bardzo dobry. Po wystudzeniu można, go pokroić na chleb zamiast wędliny albo spożywać od razu po upieczeniu na gorąco. Smakowo w niczym nie ustępuje tradycyjnemu krupniokowi w osłonce. Do przyprawienia użyłem już sprawdzoną mieszankę do krupnioka białego o wyrazistym pikantnym smaku.

Pierogi z krupniokiem

Dodane przez Michał - wt., 25 Październik 2022
Pierogi z krupniokiem, wydaję się przepisem dość nieoczywistym. Jednak zapewniam, że smak sam się obroni. Najlepiej aby krupniok nie był zbyt tłusty i dobrze jest go doprawić, aby jego smak był dominujący. Bardzo dobrze skomponowały się tutaj ogórki konserwowe i czosnek, a całość doprawione przyprawą do Kartoflanki.

Biała z serem

Dodane przez Przemek - wt., 25 Październik 2022
Dawno nie jadłem kiełbasy z serem. Zamiast jednak szukać i kupować postanowiłem samemu zrobić, tak na szybko bez wędzenia. Zakupiłem mięso, zmieliłem, dodałem wszystkie potrzebne przyprawy i odstawiłem do lodówki. Następnie dodałem ser, nadziałem w jelita i wrzuciłem do parzenia i gotowe. Prawda, że mało skomplikowane? 

Kurczak na piwie

Dodane przez Michał - pt., 30 Wrzesień 2022
Kurczaka na butelce z piwem, pierwszy raz widziałem u znajomych na kolacji. Zainspirowany tym daniem postanowiłem zrobić je samemu na rodzinny niedzielny obiad. Kurczak taki, jest bardziej soczysty i równomiernie opieczony z każdej strony, ale przede wszystkim bardzo prosty w przygotowaniu i do tego świetnie smakuje, jak i się prezentuje. Połączenie przypraw: Pdp Red-Spice pikantny, Pdp Vega Kolonialna pikantna i papryki słodkiej wędzonej, powoduje, że smakiem podbija podniebienia gości.

Czarno-białe ślimaki

Dodane przez Michał - czw., 14 Lipiec 2022
Zawsze robię przy jednej „robocie” krupniok czarny i biały. Tym razem postanowiłem nieco utrudnić sobie zadanie i zrobiłem dwukolorowe ślimaki z farszem krupnioka białego i czarnego. Wyrób taki przyciąga wzrok i ładnie się prezentuje. Drugą zaletą jest to, że osłonki baraniej po podsmażeniu nie trzeba ściągać, ponieważ jest cienka i delikatna.

Kabanosiki paprykowe

Dodane przez Michał - wt., 31 Maj 2022
Po zrobieniu kiełbasy paprykowej w wersji kanapkowej jak i w standardowych jelitach wieprzowych, przyszła kolej na wypróbowanie tego składu w jelitach baranich. Efektem takiej próby są pyszne mini kabanosy paprykowe. Różnica w smaku w porównaniu do poprzednich wersji tej kiełbasy jest taka, iż dym przeniknął bardziej do środka i smak „wędzonego” oraz papryki jest  bardziej wyrazisty. 

Biała parzona

Dodane przez Przemek - wt., 31 Maj 2022
Bardzo odpowiada mi charakterystyczny smak czosnku niedźwiedziego. Jednak w połączeniu z posmakiem wędzenia już mi nie smakuje. Postanowiłem zatem kiełbasę tylko sparzyć. Bez wędzenia smak czosnku niedźwiedziego zdecydowanie bardziej mi odpowiada w kiełbasie.

Kiełbasa grilowa z oliwkami i serem

Dodane przez Michał - sob., 30 Kwiecień 2022
Kiełbaski na grilla, muszą być zwięzłe a farsz nie może rozpadać się i kruszyć. Dlatego od dłuższego czasu, część tłustego mięsa mielę na mniejszym sitku, a następnie długo wyrabiam. Ta kiełbaska, powstała poniekąd z przypadku, gdy została mi wędlina z prasowanki, właśnie z takimi dodatkami. Grube plastry przysmażyłem na grillu, co okazało się strzałem w dziesiątkę. 

Filet z kurczaka

Dodane przez Michał - śr., 29 Grudzień 2021
Dużo ostatnio słyszałem o gotowaniu mięs w workach próżniowych czyli metodzie gotowania sous vide. Smak mięsa gotowanego w woreczkach próżniowych jest zupełnie inny, niż mięsa przygotowanego na parze. Mięso jest pełniejsze w smaku, zachowuje zwartą strukturę. Zamknięcie w próżni przyprawionego mięsa powoduje również  przeniknięcie smaku wewnątrz mięsa. Reasumując godna uwagi alternatywa  dla mięs gotowanych w wodzie lub na parze.