Golonka

Czasem nachodzi  mnie chęć na zjedzenie solidnej porcji mięsa, które nie koniecznie jest zgodne z zaleceniami dietetycznymi. Golonka - pyszna , soczysta, z przypieczoną skórką w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty, kminkowego pieczywa i świeżo startego chrzanu lub musztardy. Najbardziej smakuje mi  peklowana  przez co najmniej 24 godziny, pieczona z dodatkiem aromatycznych przypraw. Niestety  nie należy do dietetycznych mięs dlatego rzadko gości na mym stole. 

Składniki

  • 1 golonka o wadze ok 1 kg
  •  czubatych łyżeczek (60g) Peklosmaczku W – do sporządzenia solanki (mieszanka soli peklującej z dodatkami smakowymi)
  • 3 czubate łyżeczki (20g) Pdp Vega Korzennej pikantnej (mieszanka składająca się z kilkunastu naturalnych suszonych przypraw, warzyw i ziół, lekko czosnkowa)
  • 4 łyżeczki (7g) przyprawy PdP-VEGA Paprykowa - pikantna (Wspaniale skomponowane proporcje różnych papryk z aromatyczną kolendrą tworzą mieszankę o intensywnej czerwonej barwie)
  • Ok. 0,7 l wody
  • 2 łyżki oleju 
  • 3 cebule

Sposób przygotowania

  • Do garnka z woda wsypałem przyprawę Pdp Vega Korzennej pikantna i zagotowałem wodę.
  • Po ostygnięciu wody odcedziłem z niej przyprawy i rozpuściłem Peklosmaczek W.
  • Tak przygotowaną solanką nastrzyknąłem golonkę w kilku miejscach, a odcedzonymi przyprawami natarłem skórkę mięsa.
  • Pozostałą solanką zalałem golonkę i odstawiłem na 24 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie mięso wyjąłem z lodówki i obsuszyłem ręcznikiem papierowym
  • Wierzch mięsa natarłem przyprawą PdP-VEGA Paprykowa – pikantna.
  • Cebule posiekałem w piórka i ułożyłem w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.  
  • Na cebulę położyłem golonkę, którą wstawiłem do nagrzanego do 180° C piekarnika
  • Przez pierwsze 1,5 h golonkę piekłem pod przykryciem, dwa razy w tym czasie ją przewracając
  • Po upływie 1,5 godziny, zdjąłem pokrywkę i piekłem golonkę do czasu, aż będzie miękka, a mięso zacznie odchodzić od kości.