Czasem nachodzi mnie chęć na zjedzenie solidnej porcji mięsa, które nie koniecznie jest zgodne z zaleceniami dietetycznymi. Golonka - pyszna , soczysta, z przypieczoną skórką w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty, kminkowego pieczywa i świeżo startego chrzanu lub musztardy. Najbardziej smakuje mi peklowana przez co najmniej 24 godziny, pieczona z dodatkiem aromatycznych przypraw. Niestety nie należy do dietetycznych mięs dlatego rzadko gości na mym stole.

Składniki
- 1 golonka o wadze ok 1 kg
- czubatych łyżeczek (60g) Peklosmaczku W – do sporządzenia solanki (mieszanka soli peklującej z dodatkami smakowymi)
- 3 czubate łyżeczki (20g) Pdp Vega Korzennej pikantnej (mieszanka składająca się z kilkunastu naturalnych suszonych przypraw, warzyw i ziół, lekko czosnkowa)
- 4 łyżeczki (7g) przyprawy PdP-VEGA Paprykowa - pikantna (Wspaniale skomponowane proporcje różnych papryk z aromatyczną kolendrą tworzą mieszankę o intensywnej czerwonej barwie)
- Ok. 0,7 l wody
- 2 łyżki oleju
- 3 cebule
Sposób przygotowania
- Do garnka z woda wsypałem przyprawę Pdp Vega Korzennej pikantna i zagotowałem wodę.
- Po ostygnięciu wody odcedziłem z niej przyprawy i rozpuściłem Peklosmaczek W.
- Tak przygotowaną solanką nastrzyknąłem golonkę w kilku miejscach, a odcedzonymi przyprawami natarłem skórkę mięsa.
- Pozostałą solanką zalałem golonkę i odstawiłem na 24 godziny do lodówki.
- Po tym czasie mięso wyjąłem z lodówki i obsuszyłem ręcznikiem papierowym
- Wierzch mięsa natarłem przyprawą PdP-VEGA Paprykowa – pikantna.
- Cebule posiekałem w piórka i ułożyłem w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
- Na cebulę położyłem golonkę, którą wstawiłem do nagrzanego do 180° C piekarnika
- Przez pierwsze 1,5 h golonkę piekłem pod przykryciem, dwa razy w tym czasie ją przewracając
- Po upływie 1,5 godziny, zdjąłem pokrywkę i piekłem golonkę do czasu, aż będzie miękka, a mięso zacznie odchodzić od kości.
Więcej przepisów
Surowiec