Domowy ser

Dodane przez Michał - śr., 20 Maj 2020
Parafrazując powiedzenie „nie samym mięsem człowiek żyje”, postanowiłem  tym razem zrobić w domowych warunkach, w najprostszy sposób – ser. Do prawdziwego sera jeszcze mu daleko ale użycie żółtek jajek jako barwnika spowodowało, że na pierwszy rzut oka ser wygląda bardzo apetycznie –  taki też jest. Możemy tutaj używać różnych dodatków, przypraw i za każdym razem, uzyskamy inny ciekawy smak.
Domowy ser
Składniki
  • 1 kg twarogu tłustego
  • 1 litr mleka o zawartości tłuszczu 3,5%
  • 100 g (pół kostki) masła 82 % tłuszczu
  • 20 g (ok. 3 łyżeczki) przyprawy PdP Smaczuś - pikantny (Bulionowa, uniwersalna mieszanka z solą, doskonała do wzbogacenia smaku wszystkich potraw)
  • 12 g (ok. 2 łyżeczki) soli kuchennej
  • 30 g (2 łyżeczki) sody oczyszczonej
  • 2 żółtka jajek
  • 30g (8 łyżeczek) przyprawy PdP-VEGA Paprykowa - pikantna (Wspaniale skomponowane proporcje różnych papryk z aromatyczną kolendrą tworzy mieszankę o intensywnej czerwonej barwie)
  • 1 łyżka oleju

Inne

Sposób przygotowania
  • W garnku podgrzewałem mleko i ser, co chwile mieszając aby nie przypalić produktów.
  • Kiedy już się oddzieliła serwatka (płyn powstały po ścięciu mleka), całość przelałem przez sito.
  • W drugim garnku roztopiłem masło.
  • Do garnka z roztopionym masłem przełożyłem odciśnięty twaróg i tak mieszałem tak długo, aż składniki się połączą.
  • Następnie zdjąłem garnek z kuchenki i do sera dodałem przyprawy: Pdp Smaczuś, oraz sól, a także sodę i żółtka jajek.
  • Całość ponownie przełożyłem na kuchenkę i na małym ogniu mieszałem chwilę do rozprowadzenia się składników
  • Ser początkowo, dzięki sodzie, będzie puszysty, a następnie zacznie się ciągnąć.
  • Pojemnik z szynkowara Singiel, wysmarowałem od wewnątrz olejem, a następnie obsypałem przyprawą PdP Vega Paprykowa- pikantna.
  • Ser przełożyłem do pojemnika Singiel, uciskając go łyżką aby miał zwartą strukturę, oraz w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza.
  • Całość odstawiłem do ostygnięcia, a następnie wstawiłem na 4 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie ser gotowy jest do spożycia

Wskazówka

  • Aby ułatwić  wyciągnięcie sera z pojemnika możemy użyć woreczków spożywczych.
  • Jeżeli nie użyto woreczków, pojemnik trzeba polać gorąca wodą i następnie delikatnie pukając po ściankach, wyjąć ser.

 

Więcej przepisów

Surowiec