Parafrazując powiedzenie „nie samym mięsem człowiek żyje”, postanowiłem tym razem zrobić w domowych warunkach, w najprostszy sposób – ser. Do prawdziwego sera jeszcze mu daleko ale użycie żółtek jajek jako barwnika spowodowało, że na pierwszy rzut oka ser wygląda bardzo apetycznie – taki też jest. Możemy tutaj używać różnych dodatków, przypraw i za każdym razem, uzyskamy inny ciekawy smak.

Składniki
- 1 kg twarogu tłustego
- 1 litr mleka o zawartości tłuszczu 3,5%
- 100 g (pół kostki) masła 82 % tłuszczu
- 20 g (ok. 3 łyżeczki) przyprawy PdP Smaczuś - pikantny (Bulionowa, uniwersalna mieszanka z solą, doskonała do wzbogacenia smaku wszystkich potraw)
- 12 g (ok. 2 łyżeczki) soli kuchennej
- 30 g (2 łyżeczki) sody oczyszczonej
- 2 żółtka jajek
- 30g (8 łyżeczek) przyprawy PdP-VEGA Paprykowa - pikantna (Wspaniale skomponowane proporcje różnych papryk z aromatyczną kolendrą tworzy mieszankę o intensywnej czerwonej barwie)
- 1 łyżka oleju
Inne
- Foremka na ser, w moim przypadku pojemnik z szynkowaru Singiel
Sposób przygotowania
- W garnku podgrzewałem mleko i ser, co chwile mieszając aby nie przypalić produktów.
- Kiedy już się oddzieliła serwatka (płyn powstały po ścięciu mleka), całość przelałem przez sito.
- W drugim garnku roztopiłem masło.
- Do garnka z roztopionym masłem przełożyłem odciśnięty twaróg i tak mieszałem tak długo, aż składniki się połączą.
- Następnie zdjąłem garnek z kuchenki i do sera dodałem przyprawy: Pdp Smaczuś, oraz sól, a także sodę i żółtka jajek.
- Całość ponownie przełożyłem na kuchenkę i na małym ogniu mieszałem chwilę do rozprowadzenia się składników
- Ser początkowo, dzięki sodzie, będzie puszysty, a następnie zacznie się ciągnąć.
- Pojemnik z szynkowara Singiel, wysmarowałem od wewnątrz olejem, a następnie obsypałem przyprawą PdP Vega Paprykowa- pikantna.
- Ser przełożyłem do pojemnika Singiel, uciskając go łyżką aby miał zwartą strukturę, oraz w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza.
- Całość odstawiłem do ostygnięcia, a następnie wstawiłem na 4 godziny do lodówki.
- Po tym czasie ser gotowy jest do spożycia
Wskazówka
- Aby ułatwić wyciągnięcie sera z pojemnika możemy użyć woreczków spożywczych.
- Jeżeli nie użyto woreczków, pojemnik trzeba polać gorąca wodą i następnie delikatnie pukając po ściankach, wyjąć ser.
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec