Przepisy z rodzaju: kaszanki

Krupniok śląski zapiekany

Dodane przez Przemek - wt., 25 Październik 2022
Zamiast nadziewać krupniok w osłonki, postanowiłem napełnić nim foremki i zapiec w piekarniku. Pomysł okazał się bardzo dobry. Po wystudzeniu można, go pokroić na chleb zamiast wędliny albo spożywać od razu po upieczeniu na gorąco. Smakowo w niczym nie ustępuje tradycyjnemu krupniokowi w osłonce. Do przyprawienia użyłem już sprawdzoną mieszankę do krupnioka białego o wyrazistym pikantnym smaku.

Pierogi z krupniokiem

Dodane przez Michał - wt., 25 Październik 2022
Pierogi z krupniokiem, wydaję się przepisem dość nieoczywistym. Jednak zapewniam, że smak sam się obroni. Najlepiej aby krupniok nie był zbyt tłusty i dobrze jest go doprawić, aby jego smak był dominujący. Bardzo dobrze skomponowały się tutaj ogórki konserwowe i czosnek, a całość doprawione przyprawą do Kartoflanki.

Salceson łopatkowy

Dodane przez Michał - wt., 25 Październik 2022
Przepis na szybki i prosty salceson biały. Jego skład opiera się na mięsie z łopatki, oraz przyprawie, która nadaje mu czosnkowo – pieprzny charakter. Można wzbogacić smak, dodając dodatki według swoich upodobań np. suszoną pietruszkę, czosnek niedźwiedzi itp.

Czarno-białe ślimaki

Dodane przez Michał - czw., 14 Lipiec 2022
Zawsze robię przy jednej „robocie” krupniok czarny i biały. Tym razem postanowiłem nieco utrudnić sobie zadanie i zrobiłem dwukolorowe ślimaki z farszem krupnioka białego i czarnego. Wyrób taki przyciąga wzrok i ładnie się prezentuje. Drugą zaletą jest to, że osłonki baraniej po podsmażeniu nie trzeba ściągać, ponieważ jest cienka i delikatna.

Krupniok czarny

Dodane przez Michał - sob., 27 Czerwiec 2020
Krupnioki zwykle robię przed rozpoczęciem sezonu grillowego i najczęściej od razu większą ilość. Zazwyczaj w trakcie jednej „produkcji” robię od razu krupniok biały, który różni się jedynie tym, że dodaje inną przyprawę bez dodatku suszonej krwi. Tak jak większość domowych wyrobów – są znacznie smaczniejsze, od tych sklepowych. Poza tym, możemy samodzielnie komponować smak lub ostrość. 

Kaszanka słoikowa „krupniok śląski” czarny z wkładką wątroby

Dodane przez Leszek - ndz., 31 Maj 2015
Jeżeli mam „smak” na krupnioka (kaszankę) z patelni to zawsze przygotowuję go i „zamykam” w słoikach. W ten sposób  mam go „w zasięgu ręki” i nie muszę za każdym razem rozkładać się z moją produkcją w kuchni. Czynności przy zrobieniu krupnioka jest znacznie więcej jak przy kiełbasie i dlatego taka hurtowa produkcja oszczędza mi mnóstwo czasu. Życzę powodzenia i ... smacznego.

Krupniok śląski - biały

Dodane przez Leszek - ndz., 25 Styczeń 2015
Jedni lubią krupniok (kaszankę) czarny a inni gustują w białym (bez krwi). Dlatego przygotowałem dla Was  także przepis na krupnik biały. Przepis ten różni się nieco od tego, który znajdziecie w ulotce TRADISMAKU ale jest także bardzo smaczny ale nieco „bogatszy”. Jeżeli lubicie kaszanki  z wkładką wątroby to wystarczy do składu dołożyć 0,5 kg ugotowanej wątroby (0,8 kg surowej) i zmielić ją na sitku o średnicy oczek 10 mm.  

Kiełbasa słoikowa „kumoterki z kaszą”

Dodane przez Leszek - wt., 16 Grudzień 2014
Eksperymentom nigdy dosyć! Po udanych (moim zdaniem) kiełbaskach „kumoterkach” z wątrobą, postanowiłem dodać do nich ugotowanej kaszy. Wyrób okazał się bardzo smaczny. Miałbym jednak trudność z określeniem jego przynależności do grupy: czy to jest kiełbasa czy może już kaszanka? Zachęcam do eksperymentowania.