Kluseczki wątrobiane nie są wszędzie popularne i z pewnością część osób nie da się przekonać do takiego dodatku do rosołu. Bardzo ważne żeby, kluseczki były dobrze doprawione. Tradycyjny przepis przewiduje pieprz, sól i gałkę muszkatołową, ale ja postanowiłem wypróbować gotową mieszankę –Dobry Smak Dzika Rozkosz. Przyprawa świetnie się sprawdziła i może śmiało konkurować z tradycyjnym przepisem.
Składniki
- 450 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3-4 łyżki (około 35 gram) bułki tartej
- ¾ szklanki mąki pszennej (około 150 gram)
- 2 płaskie łyżeczki soli (14 gram)
- 2 czubate łyżeczki (około 15 g) przyprawy Dobry Smak Dzika Rozkosz (Nutę smakową tej mieszance nadają: czosnek, pieprz czarny, papryka ostra, majeranek, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy)
Sposób przygotowania
- Wątróbkę obmyłem pod zimną wodą, a następnie dokładnie powycinałem żyłki i błonki.
- Cebulę obrałem i pokroiłem na kawałki (takie żeby zmieściły się w maszynce do mielenia)
- Cebulę i wątróbkę zmieliłem na sitkach o małych oczkach (fi 2,5 mm).
- Pod koniec mielenia dodałem bułkę tartą, dzięki temu maszynka wyczyści się z resztki wątróbki. (w przypadku braku maszynki, można użyć blendera)
- Do masy wątróbkowej dodałem żółtko, mąkę, resztę bułki tartej i przyprawę Dobry Smak Dzika Rozkosz, oraz sól, a następnie całość dokładnie wymieszałem
- Z białka z dodatkiem szczypty soli ubiłem pianę, którą dodałem delikatnie mieszając do przygotowanej wcześniej masy.
- W średnim garnku zagotowuję wodę, do której przy użyciu zwilżonych łyżeczek, nakładam masę wątróbkową.
- Kluski należy gotować małymi partiami
- Kluseczki gotuję około 5 minut, a następnie odławiam łyżką cedzakową
- Kluski najlepiej od razu podawać z gorącym rosołem.
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec