Aby nasza golonka była miękka, aromatyczna trzeba temu mięsu poświęcić trochę czasu i pracy. Zbyt krótko gotowana, lub pieczona może skutkować tym, że będzie twarda i żylasta. Golonka według tego sprawdzonego przepisu może i wymaga poświęcenia trochę czasu, ale za to rezultat jest tego wart. Wychodzi ona soczysta z chrupiącą skórką, a połączenie wielu przypraw i piwa powodują i gwarantują wyjątkowe doznania smakowe.
Składniki
Do zapeklowania golonki
- 1 golonka o wadze ok 1 – 1,5 kg
- 7 czubatych łyżeczek (60 g) Peklosmaczku W – do sporządzenia solanki (mieszanka soli peklującej z dodatkami smakowymi)
- 3 czubate łyżeczki (20 g) PdP - VEGA Korzennej pikantnej (mieszanka składająca się z kilkunastu naturalnych suszonych przypraw, warzyw i ziół, lekko czosnkowa o zdecydowanym smaku)
- 3 łyżeczki (ok. 20 g) przyprawy PdP Smaczuś (Charakter tej mieszance nadają: marchew, pasternak, seler, papryka, liść pietruszki)
- kilka ziaren ziela angielskiego
Do obgotowania golonki
- cebula
- korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- pół selera
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2-3 liście laurowe
- Ok 10 ziaren pieprzu
Do marynaty
- 4 łyżeczki (7g) przyprawy PdP-VEGA Paprykowa - pikantna (Wspaniale skomponowane proporcje różnych papryk z aromatyczną kolendrą tworzy mieszankę o intensywnej czerwonej barwie)
- 2 cebule
- 350 ml ciemnego piwa
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki majeranku
Sposób przygotowania
Peklowanie
- Do garnka z wodą wsypałem przyprawę PdP-VEGA Korzenna pikantna i zagotowałem wodę.
- Po ostygnięciu wody, odcedziłem przyprawy (użyje je w późniejszym kroku) i rozpuściłem w niej Peklosmaczek W.
- Tak przygotowaną solanką nastrzyknąłem golonkę w kilku miejscach, a odcedzonymi przyprawami natarłem skórkę mięsa.
- Pozostałą solanką zalałem golonkę i odstawiłem na 24 godziny do lodówki.
- Po tym czasie mięso wyjąłem z lodówki i obsuszyłem ręcznikiem papierowym
Gotowanie
- Do dużego garnka włożyłem ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, przyprawę PdP Smaczuś, oraz golonkę.
- Całość zalałem zimną wodą i gotowałem przez około 1,5 godziny.
- Po tym czasie dodałem warzywa i gotowałem przez niecałą godzinę.
- Następnie wyjąłem golonkę do przestudzenia. Wywar można wykorzystać do przyrządzenia innych zup.
Przygotowanie marynaty i pieczenie
- Czosnek przecisnąłem przez praskę i połączyłem z PdP-VEGA Paprykowa – pikantna, oraz pozostałymi przyprawami i piwem.
- Skórkę golonki delikatnie ponacinałem i starannie natarłem marynatą.
- Golonkę zalałem pozostałą marynatą i odstawiłem do lodówki na około 2 godziny, co jakiś czas ją przewracając.
- Cebule posiekałem w piórka i ułożyłem w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
- Na cebule położyłem golonkę, którą wstawiłem do nagrzanego do 2000C piekarnika
- Przez pierwsze pół godziny golonkę piekłem pod przykryciem, a następnie zdjąłem pokrywkę
- Przez następne pół godziny, piekłem golonkę bez przykrycia, co jakiś czas polewając skórkę wytrąconym tłuszczem z marynatą, do czasu aż będzie miękka.
- Czas pieczenia będzie zależał od wielkości golonki, jakości mięsa itp.
Więcej przepisów
Surowiec