Karp wędzony

Dodane przez Michał - wt., 12 Grudzień 2023
Nie ukrywam, że karp nie należy do moich ulubionych ryb i oprócz Wigilii rzadko gości na moim stole. Jednak postanowiłem to zmienić zwłaszcza że, wpadła mi w ręce nowa przyprawa dedykowana do ryb – Dobry Smak Złota Rybka. Nie wiem czy to jej dodatek w solance, czy trafiłem na dobry kawał ryby – ale Karp po uwędzeniu był przepyszny. Delikatna nuta warzywna z dodatkiem ziół była wyczuwalna w mięsie, nadając mu wyjątkowego smaku.
Karp wędzony
Składniki
  • Tuszka karpia (wypatroszony, bez głowy, płetw)
  • 75 g (ok. 5 łyżeczek) soli kamiennej niejodowanej
  • 20 g cukru
  • 15 g (ok. 3 łyżeczki) przyprawy Dobry Smak Złota rybka (Kompozycja przypraw stworzona z myślą o miłośnikach ryb)
  • 1 litr przegotowanej schłodzonej wody
Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Rybę umyłem pod bieżącą wodą i osuszyłem ręcznikiem papierowym
  2. Podzieliłem na kawałki (według uznania na płaty, dzwonki itp.) 
  3. Sól kamienną wymieszałem z wodą, oraz z przyprawą Dobry Smak Złota rybka
  4. Rybę ułożyłem w pojemniku i zalałem przygotowaną solanką z przyprawami, tak aby cała była zanurzona
  5. Pojemnik włożyłem do lodówki na 12 godzin.
  6. Po tym czasie karpia wyjąłem z solanki, opłukałem pod bieżącą wodą i obsuszyłem ręcznikiem papierowym, ściągając z powierzchni powstały śluz.
  7. Tak przygotowane kawałki ułożyłem w przewiewnym miejscu na dwie godziny do obsuszenia.

Osuszanie

  1. Ryby przed wędzeniem muszą być dokładnie obsuszone. 
  2. Temperaturę w wędzarni elektrycznej, ustawiłem na 80 stopni C, włączyłem wentylator i otworzyłem maksymalnie kominek aby był przepływ ciepłego powietrza. 
  3. W takich warunkach osuszanie zajęło mi około 1,5 godziny.
  4. Po tym czasie powierzchnia karpia była już sucha, a więc rozpocząłem właściwe wędzenie. 

Wędzenie

  1. Wyjąłem wentylator i w jego miejsce założyłem i włączyłem dymogenerator zasypany zrębkami bukowo - olchowymi,
  2. Temperaturę ustawiłem na 70 stopni C, a kominek pozostawiłem otwarty.
  3. Wędziłem tak przez około 3 godziny, do uzyskania słomkowego koloru.
  4. Następnie zwiększyłem temperaturę do 85 stopni C i w tej temperaturze wędziłem przez 40 min
  5. Po tym czasie rybę  przełożyłem w chłodne miejsce do wystygnięcia, ale też świetnie smakuje na ciepło

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl 

Więcej przepisów

Surowiec