Nie ukrywam, że karp nie należy do moich ulubionych ryb i oprócz Wigilii rzadko gości na moim stole. Jednak postanowiłem to zmienić zwłaszcza że, wpadła mi w ręce nowa przyprawa dedykowana do ryb – Dobry Smak Złota Rybka. Nie wiem czy to jej dodatek w solance, czy trafiłem na dobry kawał ryby – ale Karp po uwędzeniu był przepyszny. Delikatna nuta warzywna z dodatkiem ziół była wyczuwalna w mięsie, nadając mu wyjątkowego smaku.
Składniki
- Tuszka karpia (wypatroszony, bez głowy, płetw)
- 75 g (ok. 5 łyżeczek) soli kamiennej niejodowanej
- 20 g cukru
- 15 g (ok. 3 łyżeczki) przyprawy Dobry Smak Złota rybka (Kompozycja przypraw stworzona z myślą o miłośnikach ryb)
- 1 litr przegotowanej schłodzonej wody
Sposób przygotowania
Przygotowanie:
- Rybę umyłem pod bieżącą wodą i osuszyłem ręcznikiem papierowym
- Podzieliłem na kawałki (według uznania na płaty, dzwonki itp.)
- Sól kamienną wymieszałem z wodą, oraz z przyprawą Dobry Smak Złota rybka
- Rybę ułożyłem w pojemniku i zalałem przygotowaną solanką z przyprawami, tak aby cała była zanurzona
- Pojemnik włożyłem do lodówki na 12 godzin.
- Po tym czasie karpia wyjąłem z solanki, opłukałem pod bieżącą wodą i obsuszyłem ręcznikiem papierowym, ściągając z powierzchni powstały śluz.
- Tak przygotowane kawałki ułożyłem w przewiewnym miejscu na dwie godziny do obsuszenia.
Osuszanie
- Ryby przed wędzeniem muszą być dokładnie obsuszone.
- Temperaturę w wędzarni elektrycznej, ustawiłem na 80 stopni C, włączyłem wentylator i otworzyłem maksymalnie kominek aby był przepływ ciepłego powietrza.
- W takich warunkach osuszanie zajęło mi około 1,5 godziny.
- Po tym czasie powierzchnia karpia była już sucha, a więc rozpocząłem właściwe wędzenie.
Wędzenie
- Wyjąłem wentylator i w jego miejsce założyłem i włączyłem dymogenerator zasypany zrębkami bukowo - olchowymi,
- Temperaturę ustawiłem na 70 stopni C, a kominek pozostawiłem otwarty.
- Wędziłem tak przez około 3 godziny, do uzyskania słomkowego koloru.
- Następnie zwiększyłem temperaturę do 85 stopni C i w tej temperaturze wędziłem przez 40 min
- Po tym czasie rybę przełożyłem w chłodne miejsce do wystygnięcia, ale też świetnie smakuje na ciepło
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec