Przepisy z rodzaju: z szynkowara

Mielonka paprykowa

Dodane przez Michał - pt., 31 Październik 2025
Pomysł na ten wyrób, powstał niejako przypadkowo, ponieważ podczas wyrobu kiełbas zabrakło mi jelit. W związku z tym szybko postanowiłem, że resztę farszu „zamknę” w szynkowarze. Aby wizualnie wyrób się trochę odznaczał, dodałem trochę ziaren czarnuszki, oraz podsmażoną na patelni paprykę słodką.

Mielonka otulona schabem

Dodane przez Michał - pon., 31 Marzec 2025
Domowe wędliny to nie tylko wędzonki, na które trzeba zarezerwować więcej czasu i poświęcić więcej uwagi do ich przygotowania. Dużo łatwiej, prościej i szybciej przygotujemy zdrowe, parzone wędliny z szynkowara. Można tutaj próbować z różnymi dodatkami, farszem i strukturą mięsa (mielone, plastry). Tym razem sięgnąłem po sprawdzone przyprawy Dobry Smak Rozkoszna i Kiełbasa Szynkowa (Turbo Smak DN), które określiły smak wędliny, a przyprawa Dobry Smak Sułtańska wystąpiła w postaci posypki zewnętrznej.

Wędlina z szynkowara

Dodane przez Michał - pon., 30 Wrzesień 2024
Wędlina z szynkowara, jest prostym i szybkim sposobem, do przygotowania smacznej i zdrowej domowej wędliny. Delikatne mięso z filetu z indyka z ciekawą mieszanką przypraw Dobry Smak Dzika Rozkosz, z dodatkiem wędzonego sera i papryki, sprawiło, że smak wędliny jest nieporównywalny do jakiekolwiek „sklepowej”. Do dekoracji użyłem kolorowej mieszanki Dobry Smak Jager mix, aby wędlina nie tylko smakowała, ale i cieszyła oko.

Prasowanka rybna

Dodane przez Agnieszka - śr., 18 Styczeń 2023
Przeglądając zamrażarkę zobaczyłam, że po świętach zostało mi kilka sztuk zamrożonego fileta z morszczuka. Zastanawiając się co można z niego „upichcić”, wpadł mi do głowy pomysł na rybną prasowankę z szynkowara. Nie wiele myśląc przeszłam od pomysłu do czynu. Efekt końcowy wyszedł bardzo dobry. Rybna prasowanka okazała się świetna zarówno na kanapkę z dodatkiem sosów, jak i przegryzka z niewielkim dodatkiem octu.

Praska ze schabem

Dodane przez Michał - wt., 15 Listopad 2022
Praska w kuchni to naprawdę obowiązkowy sprzęt. Za każdym razem gdy kupię za dużo mięsa, od razu przeznaczam je na wykonanie wędliny z praski. Wystarczy zmielić lub pokroić mięso, wymieszać z przyprawami, dołożyć ulubione dodatki i mamy taki wyrób, na jaki akurat mamy chęci i smak.

Aromatyczna wędlina z szynkowara

Dodane przez Michał - ndz., 28 Luty 2021
Kupiłem za dużo mięsa i należało je jakoś zagospodarować. Najprostszym i najlepszym sposobem jest dla mnie zrobienie domowej wędliny z szynkowara, taki przysmak, który niemal robi się sam. Trochę ulubionych przypraw, żelatyna i to wszystko. Można użyć jeszcze ulubionych dodatków, dzięki czemu możemy delektować się za każdym razem innym smakiem.

Paprykowa praska

Dodane przez Michał - czw., 27 Sierpień 2020
Jedną z zalet szynkowaru jest to, że bardzo szybko można wykonać wędlinę. U mnie często jest tak, że część mięsa z wyrobu kiełbas odkładam i robię z nich wędlinę z szynkowaru. Można wtedy na małej porcji sprawdzić różne mieszanki przypraw i to jak komponują się w wędlinie. Tym razem wyszło bardzo paprykowo dzięki przyprawom: PdP Red - spice – pikantny, PdP-VEGA Paprykowa – pikantna oraz papryka czerwona wędzona

Domowy ser

Dodane przez Michał - śr., 20 Maj 2020
Parafrazując powiedzenie „nie samym mięsem człowiek żyje”, postanowiłem  tym razem zrobić w domowych warunkach, w najprostszy sposób – ser. Do prawdziwego sera jeszcze mu daleko ale użycie żółtek jajek jako barwnika spowodowało, że na pierwszy rzut oka ser wygląda bardzo apetycznie –  taki też jest. Możemy tutaj używać różnych dodatków, przypraw i za każdym razem, uzyskamy inny ciekawy smak.

Wędlina o smaku pizzy

Dodane przez Michał - śr., 06 Marzec 2019
Dzięki temu, że mam w domu szynkowar, mogę w szybki i prosty sposób przygotować sobie wędlinę taką, na jaką akurat mam smak. Nie muszę się zbytnio wysilać i tak naprawdę wystarczy mieć pod ręką trochę mięsa, ulubione dodatki oraz dobrej jakości przyprawy. Przyszła mi chęć na trochę nietypową wędlinę o smaku pizzy. Na szczęście miałem na półce gotowe i sprawdzone mieszanki przypraw, które dodaję do domowej pizzy i na nich właśnie oparłem swój pomysł. Wędlinka wyszła niebagatelna, z wieloma dodatkami, bardzo aromatyczna i pachnąca ziołami prowansalskimi. 

Schab z boczkiem i wędzoną śliwką

Dodane przez Michał - czw., 13 Grudzień 2018
Wędzone śliwki od dawna sprawdzają się jako dodatek do mięs i wędlin. Często na półkach sklepowych można znaleźć wędlinę pod nazwą „schab ze śliwką”. Wykonanie takiej parzonej wędliny jest banalnie proste a dodatkowo można użyć własnych ulubionych kompozycji przypraw. Tak przygotowana „domowa wędlina” z pewnością będzie smakowitą alternatywą dla sklepowych, sztampowych wyrobów.  Przyprawa Solo Smak Kebabczeta i znajdujące się w niej przyprawy takie jak cebula, cząber i kminek nadają wędlinie bardzo ciekawego, oryginalnego smaku.