Przepisy z rodzaju: pieczenie

Kurczak na piwie

Dodane przez Michał - pt., 30 Wrzesień 2022
Kurczaka na butelce z piwem, pierwszy raz widziałem u znajomych na kolacji. Zainspirowany tym daniem postanowiłem zrobić je samemu na rodzinny niedzielny obiad. Kurczak taki, jest bardziej soczysty i równomiernie opieczony z każdej strony, ale przede wszystkim bardzo prosty w przygotowaniu i do tego świetnie smakuje, jak i się prezentuje. Połączenie przypraw: Pdp Red-Spice pikantny, Pdp Vega Kolonialna pikantna i papryki słodkiej wędzonej, powoduje, że smakiem podbija podniebienia gości.

Golonka

Dodane przez Michał - wt., 28 Wrzesień 2021
Czasem nachodzi  mnie chęć na zjedzenie solidnej porcji mięsa, które nie koniecznie jest zgodne z zaleceniami dietetycznymi. Golonka - pyszna , soczysta, z przypieczoną skórką w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty, kminkowego pieczywa i świeżo startego chrzanu lub musztardy. Najbardziej smakuje mi  peklowana  przez co najmniej 24 godziny, pieczona z dodatkiem aromatycznych przypraw. Niestety  nie należy do dietetycznych mięs dlatego rzadko gości na mym stole. 

Kaczka w pomarańczach

Dodane przez Michał - ndz., 28 Marzec 2021
Po obejrzeniu pewnego programu kulinarnego postanowiłem spróbować nowego dla mnie przepisu na kaczkę w pomarańczach. Zawsze kaczkę przyprawiałem sporą ilością majeranku, pieprzu tym bardziej zaciekawiła mnie jej wersja  owocowa. Tak przygotowana kaczka okazała się bardzo smaczną odmianą dla kubków smakowych.

Karkówka pieczona

Dodane przez Przemek - ndz., 05 Kwiecień 2020
Żona poszalała niedawno na zakupach i zakupiła sporo mięsiwa na „ciężkie czasy”. Jako, że przeliczyła się z miejscem w zamrażarce, to trzeba było coś z tym zrobić. Karkówka, która już się nigdzie nie zmieściła trafiła w moje ręce do dalszej obróbki. Tym właśnie sposobem zaopatrzyliśmy się w pyszną karkówkę wędzoną.

Pieczeń paprykowa

Dodane przez Przemek - pon., 04 Listopad 2019
Przygotowywałem niedawno mięso na kiełbasy i stwierdziłem po zmieleniu, że odłożę sobie trochę, aby upiec je w foremce. Aby mięso po upieczeniu się nie rozsypywało i było zwarte wbiłem przy mieszaniu 1 jajko. Do przyprawienia użyłem przyprawy Pdp Vega paprykowej pikantnej. Po upieczeniu otrzymałem pyszną pieczeń mięsną o mocno paprykowym smaku z wyraźną nutą kolendry.

Wyluzowana kaczka

Dodane przez Michał - śr., 03 Kwiecień 2019
Jako że, mam stały dostęp do swojskich tuszek kaczki, zazwyczaj z okazji uroczystości przygotowujemy kaczkę pieczoną w naczyniu żaroodporny. Tym razem, postawiłem sobie poprzeczkę wyżej i postanowiłem zrobić kaczkę faszerowaną. Żeby było jeszcze trudniej, kaczka musiała być „wyluzowana ;). Luzowanie polega, na wycięciu, pozbyciu  wszystkich kości (z udek, korpus), bez rozcinania skóry. Bardzo pomocne okazały się filmiki instruktażowe dostępne w intrenecie. Na farsz wybrałem połączenie wątróbki z kaszą gryczaną. Całość  doprawione ulubionymi przyprawami sprawiło że, sporo pracy zostało wynagrodzone wyjątkowym smakiem i szykownym wyglądem.

Pasztet z cukinii VEGA

Dodane przez Michał - czw., 25 Październik 2018
Jakiś czas temu, wpadł mi w ręce przepis na pasztet z cukinii i mięsa mielonego. Pasztet wyszedł wyśmienicie, delikatny w smaku, z lekko chrupiącą skórką. Na prośbę znajomej, która jest wegetarianką, postanowiłem przepis zmodyfikować, tak aby był zgodny z jej filozofią. Rezultat był taki, że większość osób kosztujący ten wyrób nie zorientowała się, że jest to pasztet „bezmięsny”. Dodatek przyprawy Curry, nadaję temu pasztetowi ciekawy, odświeżający smak. 

Boczek w musztardzie francuskiej

Dodane przez Przemek - czw., 11 Październik 2018
Surowy boczek zazwyczaj każdy kupuje z myślą o wędzeniu i „przerobieniu” go na pyszną wędlinkę na chleb. Ja jednak odłożyłem sobie jeden kawałek i postanowiłem podać na niedzielny obiad. Odpowiednio przyprawiony i upieczony może być ułożony razem z karkówką czy roladami na jednym półmisku i wstydu nie będzie. Wręcz przeciwnie. Walory smakowe, kruchość mięsa i przepyszna skórka (świeżo upieczony boczek ma bardzo miękką skórę nadającą się do jedzenia)  przebijają tradycyjną karkówkę. Dodatkowo Mieszanka papryk i aromatycznej kolendry w przyprawie Pdp Vega Paprykowa pikantna i charakterystyczny – octowy smak musztardy francuskiej idealnie wpasowały się do smaku boczku.

Rolada z indyka z pieczarkami i boczkiem

Dodane przez Konrad - śr., 24 Wrzesień 2014
Rolady mięsne można przygotowywać na wiele sposobów i z wielu różnych mięs. Lubię je nie tylko za ich smak, ale także dlatego, że ładnie prezentują się na półmisku i same w sobie są ozdobą stołu. Osobiście smakują mi te przyrządzone z piersi indyka ponieważ są dość delikatne. Z drugiej strony wiem, że jeśli ktoś lubi wyraźniejsze i bardziej pikantne smaki to delikatnemu mięsu drobiowemu mogę nadać zdecydowany charakter przygotowując odpowiedni farsz. Moja dzisiejsza propozycja to rolada z plastrami wędzonego boczku okraszonego podsmażonymi pieczarkami, czosnkiem, cebulą i natką pietruszki. Użyłem nici wędliniarskich ze względu na ich grubość i odpowiednią sztywność, co znacząco ułatwia wiązanie zrolowanego kawałka mięsa.

Szynka pieczona w 75 stopniach Celsjusza

Dodane przez Konrad - ndz., 14 Wrzesień 2014
Dzisiaj przedstawię trzeci wyrób z serii mięs pieczonych w niskiej temperaturze. Tym razem postanowiłem przygotować coś na uroczystą kolację i mój wybór padł na zgrabny kawałek szynki. Zdecydowałem, że temperaturę piekarnika ustawię na 75 stopni Celsjusza tak, aby mięso bardzo powoli dochodziło do temperatury docelowej. Jako bazę marynaty wybrałem aromatyczną mieszankę pieprzu, lubczyku, pietruszki i czosnku. Po niespełna 3 godzinach pieczenia otrzymałem domową wędlinę. Okazała się strzałem w dziesiątkę. Soczysta, pachnąca i bardzo delikatna w smaku. Świetnie komponowała się ze świeżymi pomidorami i sałatką warzywną. Znikała z talerzy w błyskawicznym tempie! Już wiem, że taka szynka zawsze będzie gościła u mnie na świątecznym stole. Polecam z całego serca!<br />