Przepisy z rodzaju: potrawy wielkanocne

Rozkoszna kiełbaska

Dodane przez Przemek - ndz., 30 Czerwiec 2024
Jeśli ktoś lubi dużą ilość czosnku w kiełbasie oraz sporą ilość pieprzu czarnego, to koniecznie musi sięgnąć po przyprawę „rozkoszną” – Dobry Smak Rozkoszna. Mieszanka doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju kiełbasach, pieczeniach czy słoikach. Dawkowanie przyprawy najlepiej dobrać sobie do osobistych upodobań smakowych.

Biała z serem i czosnkiem niedźwiedzim

Dodane przez Przemek - pt., 31 Maj 2024
Kiełbaska z serem jest jedną z moich ulubionych na grilla czy na patelnię. Do używanej już wcześniej przyprawy o cebulowym charakterze (Dobry Smak Art-Grill), dołożyłem czosnek niedźwiedzi. Smak skomponował się idealnie. Nuta cebulowa została wzbogacona o charakterystyczny smak czosnku niedźwiedziego, nadając kiełbasie nowego charakteru.

Surowa z zielem angielskim

Dodane przez Przemek - wt., 30 Kwiecień 2024
Lubię różne wariacje kiełbasy surowej. Jako bazę smakową zawsze używam przyprawę Turo Smak AN. Do tej bazy dodaję sobie różne dodatki, żeby za każdym razem uzyskać inne nachylenie smakowe. W tym przypadku dodałem gorczycy ziarno oraz ziela angielskiego mielonego. Wyszła bardzo dobra, aromatyczna (za sprawą ziela) kiełbaska.

Pasztet wielkanocny

Dodane przez Michał - wt., 30 Kwiecień 2024
Pasztet z przepisu poniżej, może posłużyć jako inspiracja do przygotowania wyrobu na każdą okazję – nie tylko wielkanocną. Galaretka na powierzchni, pozwala nam na przygotowanie wielu ciekawych aranżacji. Użycie posypki Jager mix powoduje, że pasztet zyskuje ciekawy i kolorowy wygląd, który zachęca do degustacji.

Kiełbasa wiejska z majerankiem

Dodane przez Przemek - pt., 29 Marzec 2024
Dawno nie jadłem takiej typowo wiejskiej kiełbasy. Zawsze używałem jakiegoś miksu przypraw do innych rodzaju wyrobów. Do doprawienia tym razem użyłem sprawdzonej już mieszanki przypraw właśnie do kiełbasy wiejskiej. Dodatkowo dodałem majeranku. Pierwsza degustacja odbyła się już na gorąco, prosto po wyjęciu z wędzarni. Smak nie do opisania.

Schab ze skórą

Dodane przez Michał - wt., 27 Luty 2024
Tak przygotowany schab (z skórą i tłuszczykiem), trudno dostać w sklepach mięsnych, dlatego też musiałem się pofatygować do zaprzyjaźnionego zakładu, żeby zamówić taki kawał mięsa. Schab z takimi dodatkami, jest bardziej soczysty i smaczniejszy, niż schab bez tłuszczyku. Żeby uzyskać, ciemno-bordowy kolor polecam użyć zrębek ze śliwy.

Szynka wędzona surowa

Dodane przez Przemek - wt., 12 Grudzień 2023
Szynka wędzona niekoniecznie musi być dopiekana, bądź parzona. Świetnie smakuje również wędzona w niskiej temperaturze bez dalszej obróbki. Żeby smak wędzenia był bardziej intensywny, warto wędzić kilka dni po parę godzin. Szynka wtedy delikatnie obeschnie a smak stanie się bardziej intensywny.

Wędzony filet z kurczaka

Dodane przez Przemek - czw., 30 Listopad 2023
Przy okazji ostatniego wędzenia postanowiłem uwędzić filet z kurczaka. Wybrałem pojedyncze piersi z kurczaka, żeby było wygodniej przy wędzeniu i parzeniu, tym bardziej, że nie miałem zamiaru nic wkładać do siatki itd. Peklować wystarczyło dwa dni. Filet po uwędzeniu i sparzeniu wyszedł bardzo soczysty i mięciutki.

Pasztet borowikowy

Dodane przez Michał - czw., 30 Listopad 2023
Pasztet z grzybami zawsze kusi swym zapachem i smakiem. Jest bardzo aromatyczny, a podawany np. z żurawiną nie ma sobie równych. Oczywiście można zastosować świeże grzyby, wcześniej podsmażając je z cebulką, ale suszone są łatwiej dostępne. Dodałem przyprawę dedykowaną do Pasztetu leśnego, która w sobie posiada suszone pieczarki i prażoną cebulkę, co dodatkowo podbija smak pasztetu.

Łopatkowa z majerankiem

Dodane przez Przemek - wt., 31 Październik 2023
Kiełbasa z samej łopatki bez klasyfikacji? A kto mi zabroni? Bez zbędnych ceregieli kupiłem łopatkę, pokroiłem w dużą kostkę i zmieliłem wszystko jak leciało na sitku o średnicy 13 mm. Do tego wszystkiego wrzuciłem ulubione przyprawy, dodałem trochę wody i wymieszałem. Kiełbasa wyszła miękka, sprężysta i soczysta. Niczym nie odbiegała od kiełbasy klasyfikowanej robionej z boczku i szynki a roboty sporo mniej. Różni się jednak znacząco kolorem, co widać na załączonych zdjęciach.