Przepisy z rodzaju: potrawy wielkanocne

Kanapkowa z serem

Dodane przez Przemek - śr., 30 Sierpień 2023
Zabrakło mi jelit wieprzowych przy nadziewaniu kiełbasy białej z serem. Szybko przejrzałem półkę z akcesoriami do wyrobu kiełbas i znalazłem osłonkę białkową. Od razu ją namoczyłem i nadziałem resztę farszu. Wrzuciłem do wędzarni do wędzenia, następnie sparzyłem i wyszła mi bardzo dobra kiełbasa kanapkowa z duża ilością sera.

Boczek wędzony w zimnym dymie

Dodane przez Michał - śr., 30 Sierpień 2023
Korzystając z długiego weekendu, postanowiłem przygotować boczek wędzony w zimnym dymie przez 3 dni. Cały proces może i jest rozciągnięty w czasie, ale nie wymaga poświęcenia szczególnej uwagi. Mięsa wędzone zimnym dymie, polecam odwiesić do chłodnego i przewiewnego miejsca na co najmniej tydzień, wówczas nabiorą aromatu i smaku.

Pasztet z suszonymi śliwkami

Dodane przez Michał - śr., 31 Maj 2023
Pasztet z suszonymi śliwkami bardzo dobrze smakuje, oraz świetnie się prezentuje. Wyczuwalny aromat suszonych śliwek dodatkowo urozmaica bogaty smak pasztetu uzyskany dzięki wyjątkowym kompozycjom przypraw Pasztet Chłopski” - Turbo Smak Cn i Pasztet typ kogutek – Turbo smak Fn. W tym przepisie pasztet jest na koniec zapiekany, ale równie dobrze można go „zamknąć” w słoiki.

Szynka wędzona na zimno

Dodane przez Michał - śr., 26 Kwiecień 2023
Wśród wyrobów na zimno, szynka jest jednym z moich ulubionych mięs. Zawsze używam szynki kulki (myszka, fachowa nazwa: mięsień czworogłowy uda. Szynka taka po uwędzeniu jest bardzo delikatna, a nie dodając dużo przypraw będziemy mogli się delektować smakiem mięsa. Uwędzoną szynkę, najlepiej kroić w cieniutkie plastry.

Salceson majerankowy

Dodane przez Michał - śr., 26 Kwiecień 2023
Podstawowy przepis na salceson wiejski, postanowiłem wzbogacić trochę smakiem majeranku. W tym celu dodałem mieszankę przypraw do salcesonu białego (turbo smak CN). Wykorzystałem też osłonki tekstylne, przypominające kształtem żołądki wieprzowe. Dobrze też, mieć w zanadrzu osłonki poliamidowe w razie gdyby cały farsz nie zmieściłby się w osłonce tekstylnej.

Boczek wędzony - surowy

Dodane przez Przemek - śr., 26 Kwiecień 2023
Boczek wędzony żeby był smaczny i kruchy, wcale nie musi być parzony bądź dopiekany w wędzarni. Wędziłem go na zimno przez trzy dni a potem zapakowałem próżniowo na dwa tygodnie. Po tym czasie otworzyłem jeden woreczek żeby dokonać degustacji. Boczek pomimo wędzenia na zimno okazał się zaskakująco kruchy i nie wymagał „ostrzenia’ zębów żeby go zjeść. Reszta kawałków dalej dojrzewa w próżni. Ciekawe jaki będzie za kolejne dwa tygodnie…

Polędwiczka wieprzowa w miodzie

Dodane przez Przemek - wt., 28 Marzec 2023
Postanowiłem „zaszaleć” i zmienić standardowy przepis na peklowanie polędwiczek wieprzowych jaki stosuje od jakiegoś czasu. Do standardowej zalewy jaką stosuję dorzuciłem zgnieciony świeży czosnek z ogródka i miód. Takie połączenie wydawało mi się dosyć ryzykowne, ponieważ nie lubię słodkich posmaków w mięsiwie, ale tym razem się udało i mi smakowało. Słodko - czosnkowy posmak polędwiczki okazał się bardzo trafiony.

Krucha ze szpinakiem i chrzanem

Dodane przez Michał - wt., 28 Marzec 2023
Kiełbasa z tego przepisu posiada bardzo delikatną, ledwie wyczuwalną osłonkę. Połączenie szpinaku i chrzanu świetnie się komponują, tworząc wraz z użytymi przyprawami zwięzłą całość. Kiełbaska jest krucha, a farsz soczysty o intrygującym przekroju. Najlepiej mi smakuje po kilku dniach, gdy trochę przeschnie. Równie dobrze smakuje, oczywiście podana na ciepło.