Ślimaczki

Dodane przez Michał - śr., 31 Maj 2023
Lato już nie długo, a pod względem kulinarnym, kojarzy mi się z grillowanym mięsem i kiełbaskami. Te przygotowane samodzielnie nie dosyć że, smakują lepiej, to i jeszcze przynoszą satysfakcję. Ślimaczki zawsze robię w kilku wariantach, podstawowym, ostrym i ziołowym. Poniższy przepis opiera się na dwóch mieszankach bogatych w czosnek niedźwiedzi, liść pietruszki, lubczyk i pieprz.
Ślimaczki
Składniki

Mięso

Przyprawy 

  • 14 g (2 czubate łyżeczki) Peklosmaczek K (kiełbaska będzie czerwona na przekroju) lub sól kuchenna (wówczas kiełbaska będzie szara na przekroju)
  • 12 g (2 czubate łyżeczki) przyprawy Dobry Smak Sułtańska (nutę smakową tej mieszance nadają: w przede wszystkim czosnek niedźwiedzi, pieprz czarny i dekoracyjny)
  • 38 g (9 czubatych łyżeczek) przyprawy Dobry Smak Sekretna (niecałe 1 szt. opakowanie a 40 g, mieszanka naturalnych przypraw, której charakter nadają: pieprz, czosnek, liść pietruszki i lubczyk)

Inne  

  • 200 ml wody (przegotowanej, schłodzonej)
  • Ok 4 - 5 metrów jelit baranich kaliber 22/24 na kilogram mięs
  • Patyki na szaszłyki
Sposób przygotowania

Czynności wstępne

  • Dzień przed planowanym nadziewaniem, jelita kilkukrotnie przepłukałem w letniej wodzie, następnie pozostawiłem namoczone na ok. 24 godziny. Dobrze jest kilka razy wymienić wodę, w celu pozbycia się nadmiaru soli.
  • Do miski z mięsem wsypałem Peklosmaczek, oraz przyprawy: Dobry Smak Sułtańska, Dobry Smak Sekretna  
  • Następnie dodałem wodę i mieszałem do czasu aż poczułem że mięso stało się kleiste.
  • Tak przygotowany farsz odstawiłem do lodówki na około 4 godzin,

Nadziewanie 

Parzenie

  • Przygotowałem wodę do parzenia w takiej ilości aby zakrywała kiełbasy.
  • Gdy woda osiągnęła temperaturę około 80°C, włożyłem kiełbasy do garnka i kontrolowałem temperaturę wewnątrz wyrobu, oraz temperaturę wody.
  • Gdy temperatura wewnątrz kiełbasy wyniosła około 72°C, kiełbasę wyjąłem z garnka.

Studzenie

  • Po osiągnięciu temperatury, część kiełbasy od razu trafiła na talerz, a druga część trafiła pod zimny prysznic do studzenia.
  • Kiełbaski są smaczne zarówno w wersji parzonej, jak również grillowanej.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl