Dawno nie jadłem kiełbasy z serem. Zamiast jednak szukać i kupować postanowiłem samemu zrobić, tak na szybko bez wędzenia. Zakupiłem mięso, zmieliłem, dodałem wszystkie potrzebne przyprawy i odstawiłem do lodówki. Następnie dodałem ser, nadziałem w jelita i wrzuciłem do parzenia i gotowe. Prawda, że mało skomplikowane?
Składniki
- 2,5 kg mięsa chudego z szynki wieprzowej
- 2,5 kg boczku wieprzowego bez żeberek i skóry
- 9 czubatych łyżeczek (80g) Peklosmaczku K ( 1 szt. opakowania a 80g - mieszanka soli peklującej z niewielką ilością dodatków smakowych do peklowania mięs na sucho. Zamiennie można użyć zwykłej soli kuchennej w tej samej proporcji)
- 12 czubatych łyżeczek (70g) Dobry Smak Art - Grill (charakter tej mieszance nadają: cebula, pieprz, gałka muszkatołowa)
- 0,5 kg sera żółtego typu Gouda
- 2 szklanki (0,5 litra) zimnej wody
- 8 metrów jelit wieprzowych kaliber 26/28
Sposób przygotowania
- Mięso z szynki i boczek pokroiłem na kostkę tak aby weszły mi do mojej maszynki alfa nr 32. Następnie szynkę zmieliłem na sitku o średnicy oczek Ø 10 mm, a boczek na sitku o średnicy oczek Ø 4,5 mm.
- Ser pokroiłem na niewielkie kostki, ok 1cm x 1cm
- Do zmielonego mięsa dodałem przyprawy i zacząłem mieszać. W trakcie mieszania stopniowo dolewałem 2 szklanki (0,5 litra) wody, aby mięso lepiej się związało. Całość mieszałem około 15-20 minut do uzyskania odpowiedniej kleistości. Pod koniec mieszania wsypałem pokrojony wcześniej ser. Po wymieszaniu mięso odstawiłem w chłodne miejsce na około 2 godziny.
- Po 2 godzinach mięso ponownie przemieszałem przez około 5 minut i zacząłem nadziewać w namoczone wcześniej jelita. Po nadzianiu kiełbasę odwiesiłem na osadzanie (proces wyrównywania się smaku i barwy w wyrobie) na około 12 godzin
- Po osadzeniu przełożyłem kiełbasę do garnka z wrzącą wodą. Gdy woda zaczynała wrzeć, palnik zmniejszyłem na minimum tak aby utrzymać temperaturę na poziomie około 80 stopni C.
- Pomocne będą tutaj dwa termometry. Jeden, który będzie kontrolował temperaturę wody, drugi który wbijamy w kiełbasę, aby wiedzieć kiedy osiągniemy temperaturę 72 stopni C w wyrobie i zakończyć parzenie.
- Parzenie 5 kg kiełbasy zajęło mi około 40 minut.
- Gdy kiełbasa osiągnęła już wymaganą temperaturę zakończyłem parzenie i wylałem gorącą wodę z garnka. Garnek z kiełbasą podstawiłem pod kran z bieżącą zimną wodą. Napełniłem garnek i tak studziłem kiełbasę przez około 10 minut. Po takim zabiegu wyrób jest odpowiednio wystudzony i nie marszczy się, oraz jest gotowy do spożycia.
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec