Biała z serem

Dodane przez Przemek - wt., 25 Październik 2022
Dawno nie jadłem kiełbasy z serem. Zamiast jednak szukać i kupować postanowiłem samemu zrobić, tak na szybko bez wędzenia. Zakupiłem mięso, zmieliłem, dodałem wszystkie potrzebne przyprawy i odstawiłem do lodówki. Następnie dodałem ser, nadziałem w jelita i wrzuciłem do parzenia i gotowe. Prawda, że mało skomplikowane? 
Biała z serem
Składniki
  • 2,5 kg mięsa chudego z szynki wieprzowej
  • 2,5 kg boczku wieprzowego bez żeberek i skóry
  • 9 czubatych łyżeczek (80g) Peklosmaczku K ( 1 szt. opakowania a 80g - mieszanka soli peklującej z niewielką ilością dodatków smakowych do peklowania mięs na sucho. Zamiennie można użyć zwykłej soli kuchennej w tej samej proporcji)
  • 12 czubatych łyżeczek (70g) Dobry Smak Art - Grill (charakter tej mieszance nadają: cebula, pieprz, gałka muszkatołowa)
  • 0,5 kg sera żółtego typu Gouda
  • 2 szklanki (0,5 litra) zimnej wody
  • 8 metrów jelit wieprzowych kaliber 26/28
Sposób przygotowania
  • Mięso z szynki i boczek pokroiłem na kostkę tak aby weszły mi do mojej maszynki alfa nr 32. Następnie szynkę zmieliłem na sitku o średnicy oczek Ø 10 mm, a boczek na sitku o średnicy oczek Ø 4,5 mm.
  • Ser pokroiłem na niewielkie kostki, ok 1cm x 1cm
  • Do zmielonego mięsa dodałem przyprawy i zacząłem mieszać. W trakcie mieszania stopniowo dolewałem 2 szklanki (0,5 litra) wody, aby mięso lepiej się związało. Całość mieszałem około 15-20 minut do uzyskania odpowiedniej kleistości.  Pod koniec mieszania wsypałem pokrojony wcześniej ser. Po wymieszaniu mięso odstawiłem w chłodne miejsce na około 2 godziny.
  • Po 2 godzinach mięso ponownie przemieszałem przez około 5 minut i zacząłem  nadziewać w namoczone wcześniej jelita. Po nadzianiu kiełbasę odwiesiłem na osadzanie (proces wyrównywania się smaku i barwy w wyrobie) na około 12 godzin
  • Po osadzeniu przełożyłem kiełbasę do garnka z wrzącą wodą.  Gdy woda zaczynała wrzeć, palnik zmniejszyłem na minimum tak aby utrzymać temperaturę na poziomie około 80 stopni C. 
  • Pomocne będą tutaj dwa termometry. Jeden, który będzie kontrolował temperaturę wody, drugi który wbijamy w kiełbasę, aby wiedzieć kiedy osiągniemy temperaturę 72 stopni C w wyrobie i zakończyć parzenie.
  • Parzenie 5 kg kiełbasy zajęło mi około 40 minut.
  • Gdy kiełbasa osiągnęła już wymaganą temperaturę zakończyłem parzenie i wylałem gorącą wodę z garnka. Garnek z kiełbasą podstawiłem pod kran z bieżącą zimną wodą. Napełniłem garnek i tak studziłem kiełbasę przez około 10 minut. Po takim zabiegu wyrób jest odpowiednio wystudzony i nie marszczy się, oraz jest gotowy do spożycia.