Aromatyczna kiełbaska która, równie dobrze smakuje z grilla, jak i gotowana. Samo przygotowanie jest niezwykle proste, a bogaty skład mieszanki przyprawy PdP Szeherezada S, powoduje że, nie musimy już niczym innym doprawiać farszu. Samą przyprawę polecam również jako składnik marynaty na mięsa z grilla.

Składniki
Mięso
- 0,5 kg szynki wieprzowej, zmielone na sitkach o średnicy oczek Ø 10 mm
- 0,5 kg boczku wieprzowego bez skóry, zmielone na sitkach o średnicy oczek Ø 4,5 mm
Przyprawy
- 14 g (2 czubate łyżeczki) Peklosmaczek K (kiełbaska będzie czerwona na przekroju) lub sól kuchenna (wówczas kiełbaska będzie szara na przekroju)
- 14 g (2czubaet łyżeczki) przyprawy PdP Szeherezada S (Charakter nutę smakową tej mieszance nadają czosnek, papryka słodka, pieprz, cebula ...)
Inne
- 200 ml wody (przegotowanej, schłodzonej)
- Ok 4 - 5 metrów jelit baranich kaliber 22/24
Sposób przygotowania
Czynności wstępne
- Dzień przed planowanym nadziewaniem, jelita kilkukrotnie przepłukałem w letniej wodzie, następnie pozostawiłem namoczone na ok. 24 godziny. Dobrze jest kilka razy wymienić wodę, w celu pozbycia się nadmiaru soli.
- Do miski z mięsem wsypałem Peklosmaczek, oraz przyprawę PdP Szeherezada S
- Następnie dodałem wodę i mieszałem do czasu aż poczułem że mięso stało się kleiste.
- Tak przygotowany farsz odstawiłem do lodówki na około 4 godzin,
Nadziewanie
- Kiełbasy nadziewałem przy użyciu nadziewarki pionowej o pojemności 3 litrów, z założonym lejkiem o średnicy Ø 19 mm.
- Po nadzianiu jelita podzieliłem na 20-30 cm kawałki, a następnie zwinąłem je w ślimaki
- Aby ślimaki się nie rozwijały, przekłułem na krzyż patyczkami do szaszłyków.
Parzenie
- Przygotowałem wodę do parzenia w takiej ilości aby zakrywała kiełbasy.
- Gdy woda osiągnęła temperaturę około 80°C, włożyłem kiełbasy do garnka i kontrolowałem temperaturę wewnątrz wyrobu, oraz temperaturę wody.
- Gdy temperatura wewnątrz kiełbasy wyniosła około 72°C, kiełbasę wyjąłem z garnka.
Studzenie
- Po osiągnięciu temperatury, część kiełbasy od razu trafiła na talerz, a druga część trafiła pod zimny prysznic do studzenia.
- Kiełbaski są smaczne zarówno w wersji parzonej, jak również grillowanej.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Przyprawa
Surowiec