Kiełbaski na grilla

Aromatyczna kiełbaska która, równie dobrze smakuje z grilla, jak i gotowana. Samo przygotowanie jest niezwykle proste, a bogaty skład mieszanki przyprawy PdP Szeherezada S, powoduje  że, nie musimy już niczym innym doprawiać farszu. Samą przyprawę polecam również jako składnik marynaty na mięsa z grilla.



Składniki na 1 kg

Mięso

  • 0,5 kg szynki wieprzowej, zmielone na sitkach o średnicy oczek  Ø 10  mm 
  • 0,5 kg boczku wieprzowego bez skóry, zmielone na sitkach o średnicy oczek  Ø 4,5 mm 

Przyprawy 

  • 14 g (2 czubate łyżeczki) Peklosmaczek K (kiełbaska będzie czerwona na przekroju) lub sól kuchenna (wówczas kiełbaska będzie szara na przekroju)
  • 14 g (2czubaet łyżeczki) przyprawy PdP Szeherezada S (Charakter nutę smakową tej mieszance nadają czosnek, papryka słodka, pieprz, cebula ...)

Inne  

Sposób przygotowania

Czynności wstępne

  • Dzień przed planowanym nadziewaniem, jelita kilkukrotnie przepłukałem w letniej wodzie, następnie pozostawiłem namoczone na ok. 24 godziny. Dobrze jest kilka razy wymienić wodę, w celu pozbycia się nadmiaru soli.
  • Do miski z mięsem wsypałem Peklosmaczek, oraz  przyprawę PdP Szeherezada S 
  • Następnie dodałem wodę i mieszałem do czasu aż poczułem że mięso stało się kleiste.
  • Tak przygotowany farsz odstawiłem do lodówki na około 4 godzin,

Nadziewanie 

  • Kiełbasy nadziewałem przy użyciu nadziewarki pionowej o pojemności 3 litrów, z założonym lejkiem o średnicy  Ø 19 mm.
  • Po nadzianiu jelita podzieliłem na 20-30 cm kawałki, a następnie zwinąłem je w ślimaki
  • Aby ślimaki się nie rozwijały, przekłułem na krzyż patyczkami do szaszłyków.

Parzenie

  • Przygotowałem wodę do parzenia w takiej ilości aby zakrywała kiełbasy.
  • Gdy woda osiągnęła temperaturę około 80°C, włożyłem kiełbasy do garnka i kontrolowałem  temperaturę wewnątrz wyrobu, oraz temperaturę wody.
  • Gdy temperatura wewnątrz kiełbasy wyniosła około 72°C, kiełbasę wyjąłem z garnka.

Studzenie

  • Po osiągnięciu temperatury, część kiełbasy od razu trafiła na talerz, a druga część trafiła pod zimny prysznic do studzenia.
  • Kiełbaski są smaczne zarówno w wersji parzonej, jak również grillowanej.

 

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl