Przepis na szybki i prosty salceson biały. Jego skład opiera się na mięsie z łopatki, oraz przyprawie, która nadaje mu czosnkowo – pieprzny charakter. Można wzbogacić smak, dodając dodatki według swoich upodobań np. suszoną pietruszkę, czosnek niedźwiedzi itp.
![Salceson łopatkowy](/sites/default/files/styles/tradismak_illustration/public/recipe_image_import/20220202_104829-470_0.jpg.webp?itok=r9PGsYGz)
Składniki
- 4 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg skórek wieprzowych
- 500 ml zimnego rosołu (ok. 4 szklanki) powstałego po ugotowaniu mięs.
- 70 g (7 czubatych łyżeczek) Peklosmaczku K (mięso będzie czerwone na przekroju) lub sól kuchenna (wówczas mięso będzie szara na przekroju)
- 50 g (5 płaskich łyżeczek) przyprawy Dobry Smak Rozkoszna. Charakter (nutę smakową) tej mieszance nadają: czosnek granulat, czosnek grys, i dużo czarnego pieprzu .
- 4 g kminku ziarno (około 3 płaskie łyżeczki)
- Klika ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- Ok. 2 metrów osłonki poliamidowej termokurczliwej kaliber 85 mm z nadrukiem liść pietruszki
- Nici wędliniarskie
Sposób przygotowania
- Łopatkę wp. i skórki wp. umyłem pod bieżącą, zimną wodą
- W garnku zagotowałem wodę i włożyłem do niego mięsa: łopatkę i skórki wieprzowe, oraz liście laurowe i ziele angielskie.
- Całość gotowałem do miękkości. Skórki były miękkie szybciej, natomiast łopatka potrzebowała około 1,5 godziny.
- Przestudzone skórki zmieliłem na sitko o średnicy oczek Ø 3 mm
- Gdy łopatka była już wystudzona, zmieliłem ją na szarpaku. Można również pokroić w kostkę ok 4x4 cm
- W garnku rozpuściłem w 0,5 litra zimnego rosołu, przyprawę Dobry Smak Rozkoszna, Peklosmaczek K, oraz kminek.
- Następnie do garnka włożyłem zmielone na szarpaku mięso i zmielone skórki. Całość gotowałem około godziny, pilnując by temperatura wynosiła ok. 80 stopni, oraz stale mieszając.
- Osłonki poliamidowe zanurzyłem na 5 minut w letniej wodzie, a następnie podzieliłem na kawałki ok. 30 cm, z jednej strony mocno związując sznurkiem.
- Osłonki napełniłem farszem i mocno związałem drugi koniec osłonki. Dobrym sposobem napełniania osłonek, jest włożenie osłonki do dzbanka – miarki, a następnie napełnianie przy użyciu lejka do słoików.
- W garnku, lub dużej misce przygotowałem wrząca wodę, a następnie każdy baton z salcesonem na chwilę (jakieś 15 sekund) zanurzyłem we wrzątku. Można również przelać osłonkę wrzątkiem z czajnika. Pod wpływem temperatury osłonka obkurcza się na wyrobie.
- Salcesony ułożyłem na tacy, a z wierzchu docisnąłem deską i pozostawiłem do wystygnięcia.
- Po całkowitym wystudzeniu, salcesony są gotowe do spożycia, w tej formie nie otwarte można je stosunkowo długo przechowywać.
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec