Pierogi z krupniokiem

Dodane przez Michał - wt., 25 Październik 2022
Pierogi z krupniokiem, wydaję się przepisem dość nieoczywistym. Jednak zapewniam, że smak sam się obroni. Najlepiej aby krupniok nie był zbyt tłusty i dobrze jest go doprawić, aby jego smak był dominujący. Bardzo dobrze skomponowały się tutaj ogórki konserwowe i czosnek, a całość doprawione przyprawą do Kartoflanki.
Pierogi z krupniokiem
Składniki

Składniki na ciasto do pierogów

  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • pół łyżeczki soli
  • 50 ml (4 łyżki) oleju rzepakowego 
  • 250 ml (szklanka) gorącej wody 

Składniki na farsz

  • 0,5 kg domowego krupnioka czarnego
  • 10 g (2 czubate łyżeczki) przyprawy „Kartoflanka” - Turbo Smak Cn (Charakter tej mieszance nadają: pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie)
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta

  • W szerokiej misce przesiałem mąkę, oraz dodałem sól i olej.
  • Następnie wlałem szklankę gorącej, przegotowanej wody i wyrabiałem ciasto. Najpierw, ze względu na temperaturę, przy użyciu łyżki, a następnie ręcznie.
  • Gdy ciasto było miękkie i elastyczne, uformowałem kulę, którą zawinąłem w folię. Tak przygotowane ciasto odłożyłem na 30 minut.

Przygotowanie farszu

  • Na patelni rozgrzałem olej, a następnie przysmażyłem posiekaną cebulkę.
  • Gdy cebulka już się zeszkliła dodałem krupniok i podsmażyłem, do czasu wytopienia się tłuszczu.
  • Krupniok wybrałem z patelni przy użyciu łyżki cedzakowej, aby pozbyć się naddatku tłuszczu.
  • Ogórki pokroiłem w drobną kostkę i dodałem przeciśnięty czosnek.
  • Całość wymieszałem doprawiając przyprawą Turbo Smak Cn – Kartoflanka.
  • Farsz odstawiłem do całkowitego przestudzenia.

Przygotowanie pierogów

  • Ciasto podzieliłem na dwie części. Pierwszą rozwałkowałem na stolnicy podsypanej mąką, a drugą zawinąłem w folię.
  • Z rozwałkowanego ciasta wykroiłem kółka o średnicy ok 7 cm, do których nakładałem farsz z krupnioka.
  • Pierogi złożyłem na pół, sklejając boki, a następnie jeszcze dociskając.
  • Pierogi gotowałem mniejszymi partiami w lekko gotującej się wodzie, przez około 4 minuty – do czasu wypłynięcia.
  • Ugotowane pierogi odkładam na większa tackę do przestudzenia.
  • Część pierogów przeznaczam do zamrożenia, a te do podania przysmażam na patelni z cebulką.

Więcej przepisów

Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec