Pierogi z krupniokiem, wydaję się przepisem dość nieoczywistym. Jednak zapewniam, że smak sam się obroni. Najlepiej aby krupniok nie był zbyt tłusty i dobrze jest go doprawić, aby jego smak był dominujący. Bardzo dobrze skomponowały się tutaj ogórki konserwowe i czosnek, a całość doprawione przyprawą do Kartoflanki.
Składniki
Składniki na ciasto do pierogów
- 500 g mąki pszennej np. typ 500
- pół łyżeczki soli
- 50 ml (4 łyżki) oleju rzepakowego
- 250 ml (szklanka) gorącej wody
Składniki na farsz
- 0,5 kg domowego krupnioka czarnego
- 10 g (2 czubate łyżeczki) przyprawy „Kartoflanka” - Turbo Smak Cn (Charakter tej mieszance nadają: pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie)
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta
- W szerokiej misce przesiałem mąkę, oraz dodałem sól i olej.
- Następnie wlałem szklankę gorącej, przegotowanej wody i wyrabiałem ciasto. Najpierw, ze względu na temperaturę, przy użyciu łyżki, a następnie ręcznie.
- Gdy ciasto było miękkie i elastyczne, uformowałem kulę, którą zawinąłem w folię. Tak przygotowane ciasto odłożyłem na 30 minut.
Przygotowanie farszu
- Na patelni rozgrzałem olej, a następnie przysmażyłem posiekaną cebulkę.
- Gdy cebulka już się zeszkliła dodałem krupniok i podsmażyłem, do czasu wytopienia się tłuszczu.
- Krupniok wybrałem z patelni przy użyciu łyżki cedzakowej, aby pozbyć się naddatku tłuszczu.
- Ogórki pokroiłem w drobną kostkę i dodałem przeciśnięty czosnek.
- Całość wymieszałem doprawiając przyprawą Turbo Smak Cn – Kartoflanka.
- Farsz odstawiłem do całkowitego przestudzenia.
Przygotowanie pierogów
- Ciasto podzieliłem na dwie części. Pierwszą rozwałkowałem na stolnicy podsypanej mąką, a drugą zawinąłem w folię.
- Z rozwałkowanego ciasta wykroiłem kółka o średnicy ok 7 cm, do których nakładałem farsz z krupnioka.
- Pierogi złożyłem na pół, sklejając boki, a następnie jeszcze dociskając.
- Pierogi gotowałem mniejszymi partiami w lekko gotującej się wodzie, przez około 4 minuty – do czasu wypłynięcia.
- Ugotowane pierogi odkładam na większa tackę do przestudzenia.
- Część pierogów przeznaczam do zamrożenia, a te do podania przysmażam na patelni z cebulką.