Krupniok śląski zapiekany

Dodane przez Przemek - wt., 25 Październik 2022
Zamiast nadziewać krupniok w osłonki, postanowiłem napełnić nim foremki i zapiec w piekarniku. Pomysł okazał się bardzo dobry. Po wystudzeniu można, go pokroić na chleb zamiast wędliny albo spożywać od razu po upieczeniu na gorąco. Smakowo w niczym nie ustępuje tradycyjnemu krupniokowi w osłonce. Do przyprawienia użyłem już sprawdzoną mieszankę do krupnioka białego o wyrazistym pikantnym smaku.
Krupniok śląski zapiekany
Składniki
  • 2 kg podgardla wieprzowego
  • 0,6 kg skórek wieprzowych
  • 0,3 kg wątroby wieprzowej
  • 10 czubatych łyżeczek soli kuchennej (90g)
  • całe opakowanie (125g) przyprawy Dobry Smak Krupniok Śląski BG (Charakter tej mieszance nadają: cebula, ziele angielskie, pieprz czarny, majeranek)
  • 0,5 kg kaszy jęczmiennej
  • kilka listków liścia laurowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 l rosołu po ugotowanym mięsie
  • foremki aluminiowe
Sposób przygotowania
  • Podgardle i skórki wieprzowe włożyłem do garnka z wodą i włączyłem palnik. Po zagotowaniu się wody wrzuciłem kilka listków laurowych i ziela angielskiego.
  • Całość gotowałem tak długo, aż mięso uzyskało odpowiednią miękkość. U mnie zajęło to około 1,5 godziny.
  • Po wyjęciu ugotowanego mięsa, całość zmieliłem na sitku o średnicy Ø 2,5mm. 
  • Surową wątrobę umyłem pod bieżącą wodą i również zmieliłem na sitku o średnicy Ø 2,5 mm.
  • W międzyczasie odmierzyłem 1,5 litra wrzącego rosołu po ugotowanym mięsie i wsypałem do niego kaszę jęczmienna.
  • Palnik zmniejszyłem do minimum i w taki sposób „dusiłem” kaszę od czasu do czasu mieszając, aż wchłonęła cały rosół i odpowiednio zmiękła. Trwało to około 25 minut.
  • Ugotowaną kaszę wsypałem do zmielonego wcześniej mięsa, które zdążyło już trochę przestygnąć.
  • Całość dokładnie wymieszałem dodając wcześniej odmierzone przyprawy.
  • Po wymieszaniu zacząłem farszem napełniać foremki aluminiowe. 
  • Po napełnieniu, włożyłem je do nagrzanego wcześniej na 180 stopni C piekarnika.
  • Krupniok zapiekałem tak długo, aż osiągnął temperaturę wewnątrz  wyrobu 72 stopni C. Trwało to około 30 minut.
  • Po pieczeniu odłożyłem foremki w chłodne miejsce do wystygnięcia
  • Po wystygnięciu krupniok jest gotowy do spożywania, pakowania, mrożenia bądź przechowywania w lodówce.