Salceson łopatkowy

Dodane przez Przemek - pon., 31 Lipiec 2023
Salceson nie musi się składać tylko z „pozostałości” ze świniobicia. Można zrobić sobie salceson „na bogato” z samego mięsa. Ja akurat wybrałem łopatkę. Równie dobrze może to być karkówka bądź szynka. Łopatka jednak z tego zestawienia jest najtańsza. Wbrew pozorom pracy nie jest aż tak dużo. Raczej trzeba się uzbroić w cierpliwość przy gotowaniu mięsa i parzeniu salcesonu. Efekt końcowy, myślę że jest tego wart.
Salceson łopatkowy
Składniki
  • 1,6 kg łopatki wieprzowej
  • 3 czubate łyżeczki soli kuchennej (18g)
  • 1,5 czubatej łyżeczki (10g) przyprawy Pdp Vega Korzenna - pikantna (Charakter tej mieszance nadają: pieprz czarny, czosnek, cebula…)
  • 4 czubate łyżeczki (25g) żelatyny wieprzowej
  • kilka listków liścia laurowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 500 ml rosołu (po ugotowanym mięsie)
  • ok 3 metrów osłonki termokurczliwej kaliber 73mm, bez nadruku
     
Sposób przygotowania
  • Łopatkę wieprzową włożyłem do garnka z wodą i włączyłem palnik. Po zagotowaniu się wody wrzuciłem kilka listków laurowych i ziela angielskiego. Gotowałem mięso bez dodatku soli!
  • Całość gotowałem tak długo, aż mięso uzyskało odpowiednią miękkość. U mnie zajęło to około 2 godzin.
  • Po wyjęciu ugotowanego mięsa i lekkim wystygnięciu pokroiłem mięso w niedużą kostkę.
  • UWAGA! Po ugotowaniu 1,6 kg łopatki zostało tylko 1kg. Trzeba wziąć to pod uwagę przy odważaniu przypraw i odmierzać dopiero po zważeniu ugotowanego mięsa.
  • Po pokrojeniu mięsa wsypałem odważone wcześniej przyprawy i sól a w 500 ml gorącego rosołu wymieszałem żelatynę i całość wlałem do mięsa.
  • Po wymieszaniu zacząłem farsz nadziewać w osłonki.
  • Po nadzianiu włożyłem salceson do garnka z zagotowaną wodą do 80 stopni C i parzyłem około 1,3 godziny aby wszystko się dobrze połączyło.
  • Po wyciągnięciu z parzenia, odłożyłem salceson na deskę a z góry dociążyłem go drugą deską i postawiłem na niej butelkę z wodą aby farsz po wystygnięciu był dobrze związany.
  • Po wystudzeniu włożyłem salceson na kilka godzin do lodówki aby się odpowiednio schłodził 
  • Po schłodzeniu salceson jest gotowy do krojenia i jedzenia.

Więcej przepisów

Rodzaj wyrobu
Przyprawa