Salceson nie musi się składać tylko z „pozostałości” ze świniobicia. Można zrobić sobie salceson „na bogato” z samego mięsa. Ja akurat wybrałem łopatkę. Równie dobrze może to być karkówka bądź szynka. Łopatka jednak z tego zestawienia jest najtańsza. Wbrew pozorom pracy nie jest aż tak dużo. Raczej trzeba się uzbroić w cierpliwość przy gotowaniu mięsa i parzeniu salcesonu. Efekt końcowy, myślę że jest tego wart.
Składniki
- 1,6 kg łopatki wieprzowej
- 3 czubate łyżeczki soli kuchennej (18g)
- 1,5 czubatej łyżeczki (10g) przyprawy Pdp Vega Korzenna - pikantna (Charakter tej mieszance nadają: pieprz czarny, czosnek, cebula…)
- 4 czubate łyżeczki (25g) żelatyny wieprzowej
- kilka listków liścia laurowego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 500 ml rosołu (po ugotowanym mięsie)
- ok 3 metrów osłonki termokurczliwej kaliber 73mm, bez nadruku
Sposób przygotowania
- Łopatkę wieprzową włożyłem do garnka z wodą i włączyłem palnik. Po zagotowaniu się wody wrzuciłem kilka listków laurowych i ziela angielskiego. Gotowałem mięso bez dodatku soli!
- Całość gotowałem tak długo, aż mięso uzyskało odpowiednią miękkość. U mnie zajęło to około 2 godzin.
- Po wyjęciu ugotowanego mięsa i lekkim wystygnięciu pokroiłem mięso w niedużą kostkę.
- UWAGA! Po ugotowaniu 1,6 kg łopatki zostało tylko 1kg. Trzeba wziąć to pod uwagę przy odważaniu przypraw i odmierzać dopiero po zważeniu ugotowanego mięsa.
- Po pokrojeniu mięsa wsypałem odważone wcześniej przyprawy i sól a w 500 ml gorącego rosołu wymieszałem żelatynę i całość wlałem do mięsa.
- Po wymieszaniu zacząłem farsz nadziewać w osłonki.
- Po nadzianiu włożyłem salceson do garnka z zagotowaną wodą do 80 stopni C i parzyłem około 1,3 godziny aby wszystko się dobrze połączyło.
- Po wyciągnięciu z parzenia, odłożyłem salceson na deskę a z góry dociążyłem go drugą deską i postawiłem na niej butelkę z wodą aby farsz po wystygnięciu był dobrze związany.
- Po wystudzeniu włożyłem salceson na kilka godzin do lodówki aby się odpowiednio schłodził
- Po schłodzeniu salceson jest gotowy do krojenia i jedzenia.
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec