Przepisy z surowcem: boczek wieprzowy

Kiełbaski serowo - cebulowe na grilla

Dodane przez Michał - ndz., 30 Czerwiec 2024
Gdy zbliża się sezon grillowy, trzeba odpowiednio się zabezpieczyć – najlepiej w kiełbaski o różnych smakach. Jedną z moich ulubionych są te o smaku serowo – cebulowym, z orientalnym akcentem. Ser starłem na tarce, dzięki czemu rozpłynie się podczas parzenia i grillowania, wnikając w wolne przestrzenie w farszu. Łącząc się ze smażoną cebulką i przyprawami, tworzą niesamowitą eksplozję smaku.

Rozkoszna kiełbaska

Dodane przez Przemek - ndz., 30 Czerwiec 2024
Jeśli ktoś lubi dużą ilość czosnku w kiełbasie oraz sporą ilość pieprzu czarnego, to koniecznie musi sięgnąć po przyprawę „rozkoszną” – Dobry Smak Rozkoszna. Mieszanka doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju kiełbasach, pieczeniach czy słoikach. Dawkowanie przyprawy najlepiej dobrać sobie do osobistych upodobań smakowych.

Biała z serem i czosnkiem niedźwiedzim

Dodane przez Przemek - pt., 31 Maj 2024
Kiełbaska z serem jest jedną z moich ulubionych na grilla czy na patelnię. Do używanej już wcześniej przyprawy o cebulowym charakterze (Dobry Smak Art-Grill), dołożyłem czosnek niedźwiedzi. Smak skomponował się idealnie. Nuta cebulowa została wzbogacona o charakterystyczny smak czosnku niedźwiedziego, nadając kiełbasie nowego charakteru.

Surowa z zielem angielskim

Dodane przez Przemek - wt., 30 Kwiecień 2024
Lubię różne wariacje kiełbasy surowej. Jako bazę smakową zawsze używam przyprawę Turo Smak AN. Do tej bazy dodaję sobie różne dodatki, żeby za każdym razem uzyskać inne nachylenie smakowe. W tym przypadku dodałem gorczycy ziarno oraz ziela angielskiego mielonego. Wyszła bardzo dobra, aromatyczna (za sprawą ziela) kiełbaska.

Kiełbasa wiejska z majerankiem

Dodane przez Przemek - pt., 29 Marzec 2024
Dawno nie jadłem takiej typowo wiejskiej kiełbasy. Zawsze używałem jakiegoś miksu przypraw do innych rodzaju wyrobów. Do doprawienia tym razem użyłem sprawdzonej już mieszanki przypraw właśnie do kiełbasy wiejskiej. Dodatkowo dodałem majeranku. Pierwsza degustacja odbyła się już na gorąco, prosto po wyjęciu z wędzarni. Smak nie do opisania.

Surowa à la metka

Dodane przez Przemek - wt., 27 Luty 2024
Zrobiłem na próbę kiełbasę surową w jelicie białkowym. Taka niby - metka. Skład surowcowy oraz przyprawy dodałem jednak typowo jak do kiełbasy surowej. Pomyślałem, co wyjdzie to wyjdzie. W efekcie wyszła bardzo dobra, w zasadzie smarowna kiełbasa surowa. Jak ktoś lubi surowiznę i nie gotuje kiełbasy surowej, to jak najbardziej może użyć jelit białkowych bo efekt ten sam a robota idzie szybciej.

Kanapkowa z serem i papryką

Dodane przez Przemek - śr., 31 Styczeń 2024
Kiełbasę z serem w jelitach wieprzowych już robiłem. Teraz stwierdziłem, że zrobię sobie parzoną kiełbasę w osłonce termokurczliwej i dodam sobie jeszcze do niej kawałki suszonej papryki. Nadziewanie do takiej osłonki idzie bardzo szybko (nie trzeba używać i brudzić nadziewarki wystarczy naładować farsz łyżką). Jeśli ktoś lubi eksperymentować z kiełbasą, to taki wyrób powinien przypaść mu do gustu, a zamiast sera i papryki może dać do środka swoje ulubione dodatki.

Krupniok

Dodane przez Michał - pt., 30 Czerwiec 2023
Nie wyobrażam sobie grilla bez krupnioków, obojętnie czy z krwią czy białe. Dlatego zawsze przy jednej pracy wykonuję oba rodzaje. Zazwyczaj odkładam też część farszu i go trochę modyfikuję, aby znaleźć nowe smaki. Do podstawowego przepisu dodałem trochę przyprawy do pasztetu (Turbo FN), i tak oto powstał nowy bardziej aromatyczny krupniok.