Schab z boczkiem i wędzoną śliwką

Wędzone śliwki od dawna sprawdzają się jako dodatek do mięs i wędlin. Często na półkach sklepowych można znaleźć wędlinę pod nazwą „schab ze śliwką”. Wykonanie takiej parzonej wędliny jest banalnie proste a dodatkowo można użyć własnych ulubionych kompozycji przypraw. Tak przygotowana „domowa wędlina” z pewnością będzie smakowitą alternatywą dla sklepowych, sztampowych wyrobów.  Przyprawa Solo Smak Kebabczeta i znajdujące się w niej przyprawy takie jak cebula, cząber i kminek nadają wędlinie bardzo ciekawego, oryginalnego smaku.

Składniki:

  • 200 g boczku bez skóry 
  • 400 g schabu
  • 15 g suszonych wędzonych śliwek 
  • 10 g (1 czubata łyżeczka) Peklosmaczek K  (mieszanka peklująca z niewielką ilością dodatków smakowych)
  • 7 g (2 czubate łyżeczki) przyprawy Solo Smak Kebabczeta   (nutę smakową tej mieszance nadają: pieprz, cebula, pieprz, kminek, tymianek ... )
  • 7 g (2 czubate łyżeczki) przyprawy PdP-VEGA Paprykowa pikantna (Wspaniale skomponowane proporcje różnych papryk z aromatyczną kolendrą tworzy mieszankę o intensywnej czerwonej barwie
  • 40 g  (9 czubatych łyżeczek  żelatyny wieprzowej)

Sposób przygotowania:

  • Mięso z boczku umyłem pod bieżącą wodą, obsuszyłem delikatnie ręcznikiem papierowym, a następnie wyciąłem kawałek tak, aby zmieścił się na dnie praski.
  • Schab umyłem, powycinałem mizdrę, wykroiłem kształt pasujący do szynkowara Singiel.
  • Na schabie wykonałem wzdłużne nacięcie w celu włożenia tam później śliwek wędzonych.
  • Przyprawy: Peklosmaczek, Solo smak Kebabczeta, oraz żelatynę wymieszałem ze sobą w miseczce.
  • Tak przygotowaną mieszanką, dokładnie natarłem mięsa z wszystkich stron
  • Wnętrze szynkowaru Singiel delikatnie wysmarowałem olejem, oraz obsypałem ścianki przyprawą PdP Vega Paprykowa pikantna.
  • Na samo dno ułożyłem boczek, a na nim nadziany śliwkami schab
  • Mięso powinno wypełniać praskę po brzegi.
  • Całość docisnąłem pokrywką i zamknąłem klamrą ze sprężyną. 
  • Szynkowar odstawiłem do lodówki na 24 godziny, żeby mięso się zapeklowało.
  • Po 24 godzinach w garnku zagotowałem wodę, a dno garnka wyłożyłem ścierkę.
  • W szynkowarze umieściłem termometr analogowy, w celu kontrolowania temperatury wewnątrz praski. 
  • Do gorącej wody włożyłem szynkowar, tak aby poziom wody znajdował się ok 1-2 cm od górnej krawędzi,
  • Podczas parzenia pilnowałem, aby temperatura wody nie przekroczyła 80 st. C
  • Parzyłem wyrób w szynkowarze tak długo, aż termometr wskazał temperaturę wewnątrz 72  st. C, trwało to około 1,5 godziny.
  • Po osiągnięciu wymaganej temperatury, szynkowar ostrożnie wyjąłem i odstawiłem w chłodne miejsce do wystygnięcia na 24 godziny. 
  • Szynkowara nie należy otwierać.
  • Na drugi dzień z zdjąłem klamrę dociskową i odwrócony do góry dnem szynkowar włożyłem do miski.
  • Następnie polewałem szynkowar wrzątkiem, aby farsz odkleił się od ścianek pojemnika.
  • Na koniec delikatnie postukałem w pojemnik i wędlina sama wypadła.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl