Wędzone śliwki od dawna sprawdzają się jako dodatek do mięs i wędlin. Często na półkach sklepowych można znaleźć wędlinę pod nazwą „schab ze śliwką”. Wykonanie takiej parzonej wędliny jest banalnie proste a dodatkowo można użyć własnych ulubionych kompozycji przypraw. Tak przygotowana „domowa wędlina” z pewnością będzie smakowitą alternatywą dla sklepowych, sztampowych wyrobów. Przyprawa Solo Smak Kebabczeta i znajdujące się w niej przyprawy takie jak cebula, cząber i kminek nadają wędlinie bardzo ciekawego, oryginalnego smaku.

Składniki
- 200 g boczku bez skóry
- 400 g schabu
- 15 g suszonych wędzonych śliwek
- 10 g (1 czubata łyżeczka) Peklosmaczek K (mieszanka peklująca z niewielką ilością dodatków smakowych)
- 7 g (2 czubate łyżeczki) przyprawy Solo Smak Kebabczeta (nutę smakową tej mieszance nadają: pieprz, cebula, pieprz, kminek, tymianek ... )
- 7 g (2 czubate łyżeczki) przyprawy PdP-VEGA Paprykowa pikantna (Wspaniale skomponowane proporcje różnych papryk z aromatyczną kolendrą tworzy mieszankę o intensywnej czerwonej barwie
- 40 g (9 czubatych łyżeczek żelatyny wieprzowej)
Sposób przygotowania
- Mięso z boczku umyłem pod bieżącą wodą, obsuszyłem delikatnie ręcznikiem papierowym, a następnie wyciąłem kawałek tak, aby zmieścił się na dnie praski.
- Schab umyłem, powycinałem mizdrę, wykroiłem kształt pasujący do szynkowara Singiel.
- Na schabie wykonałem wzdłużne nacięcie w celu włożenia tam później śliwek wędzonych.
- Przyprawy: Peklosmaczek, Solo smak Kebabczeta, oraz żelatynę wymieszałem ze sobą w miseczce.
- Tak przygotowaną mieszanką, dokładnie natarłem mięsa z wszystkich stron
- Wnętrze szynkowaru Singiel delikatnie wysmarowałem olejem, oraz obsypałem ścianki przyprawą PdP Vega Paprykowa pikantna.
- Na samo dno ułożyłem boczek, a na nim nadziany śliwkami schab
- Mięso powinno wypełniać praskę po brzegi.
- Całość docisnąłem pokrywką i zamknąłem klamrą ze sprężyną.
- Szynkowar odstawiłem do lodówki na 24 godziny, żeby mięso się zapeklowało.
- Po 24 godzinach w garnku zagotowałem wodę, a dno garnka wyłożyłem ścierkę.
- W szynkowarze umieściłem termometr analogowy, w celu kontrolowania temperatury wewnątrz praski.
- Do gorącej wody włożyłem szynkowar, tak aby poziom wody znajdował się ok 1-2 cm od górnej krawędzi,
- Podczas parzenia pilnowałem, aby temperatura wody nie przekroczyła 80 st. C
- Parzyłem wyrób w szynkowarze tak długo, aż termometr wskazał temperaturę wewnątrz 72 st. C, trwało to około 1,5 godziny.
- Po osiągnięciu wymaganej temperatury, szynkowar ostrożnie wyjąłem i odstawiłem w chłodne miejsce do wystygnięcia na 24 godziny.
- Szynkowara nie należy otwierać.
- Na drugi dzień z zdjąłem klamrę dociskową i odwrócony do góry dnem szynkowar włożyłem do miski.
- Następnie polewałem szynkowar wrzątkiem, aby farsz odkleił się od ścianek pojemnika.
- Na koniec delikatnie postukałem w pojemnik i wędlina sama wypadła.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu