Pasztet wielkanocny

Dodane przez Michał - wt., 30 Kwiecień 2024
Pasztet z przepisu poniżej, może posłużyć jako inspiracja do przygotowania wyrobu na każdą okazję – nie tylko wielkanocną. Galaretka na powierzchni, pozwala nam na przygotowanie wielu ciekawych aranżacji. Użycie posypki Jager mix powoduje, że pasztet zyskuje ciekawy i kolorowy wygląd, który zachęca do degustacji.
Pasztet wielkanocny
Składniki
  • Ok. 4 kg udek drobiowych
  • 3 łyżeczki (ok. 20 g) przyprawy  PdP Smaczuś (Charakter tej mieszance nadają: marchew, pasternak, seler, papryka, liść pietruszki)
  • 6 czubatych łyżeczek soli kuchennej (50g)
  • 150 g cebuli
  • 8 czubatych łyżeczek (ok. 30 g) przyprawy Pasztet typ kogutek – Turbo Smak Fn (Charakter tej mieszance nadają: cebula, pieprz czarny, majeranek)
  • Włoszczyzna (kawałek selera, marchewki, pietruszki)
  • Ok 250 ml (szklanka) rosołu z gotowania mięsa
  • kilka listków liścia laurowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Składniki do wykonania świątecznej dekoracji:

  • 2 ugotowane na „twardo” kurze jajka
  • Świeży szczypiorek
  • Parę ząbków czosnku
  • 4 czubate łyżeczki (20g) Dobry Smak Jager mix
  • 2 szklanki płynnej żelatyny (0,45 litra ciepłej wody + 10 czubatych łyżeczek (55g) żelatyny + 1 płaska łyżeczka (5g) PdP Smaczuś)
     
Sposób przygotowania
  • Udka z kurczaka opłukałem pod zimną wodą, a następnie włożyłem do garnka wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi.
  • Marchewkę, seler i pietruszkę umyłem, obrałem i też włożyłem do garnka z mięsem.
  • Całość zalałem wodą, dodając przyprawę PdP Smaczuś i gotowałem przez około 1,5 godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie
  • Cebule obrałem i pokroiłem na ćwiartki.
  • Gdy mięso z udek było już miękkie, od razu oddzieliłem je od kości, a następnie zmieliłem je wraz z cebulą, na maszynce z założonym sitkiem o średnicy oczek 2,5 mm.
  • Farsz połączyłem z przyprawami i solą.
  • Całość mieszałem dodając stopniowo rosół, do czasu, aż składniki równomiernie połączą się ze sobą.
  • Po wymieszaniu, farsz nałożyłem do foremek aluminiowych.
  • Foremki włożyłem do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekałem do uzyskania temperatury wewnątrz 72 0C
  • Po uzyskaniu temperatury foremki odstawiłem w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia
  • Przygotowałem produkty pod dekorację: jajka pokroiłem w plastry, czosnek pokroiłem w płatki, a szczypiorek umyłem pod bieżącą wodą

Sposób przygotowania świątecznej dekoracji:

  • Na powierzchni wystudzonego pasztetu (nie wyjmowałem go z foremek) rozsypałem przyprawę „Dobry Smak Jager mix”, następnie ułożyłem pokrojone w plastry ugotowane jajka, lub ułożyłem z świeżego szczypiorku i czosnku dekorację roślinną.
  • Całość polałem wcześniej przygotowaną płynną żelatyną
  • Odstawiłem na 30 minut, po tym czasie schowałem pasztet już udekorowany do lodówki do zestalenia się żelatyny.