Pasztet z przepisu poniżej, może posłużyć jako inspiracja do przygotowania wyrobu na każdą okazję – nie tylko wielkanocną. Galaretka na powierzchni, pozwala nam na przygotowanie wielu ciekawych aranżacji. Użycie posypki Jager mix powoduje, że pasztet zyskuje ciekawy i kolorowy wygląd, który zachęca do degustacji.
Składniki
- Ok. 4 kg udek drobiowych
- 3 łyżeczki (ok. 20 g) przyprawy PdP Smaczuś (Charakter tej mieszance nadają: marchew, pasternak, seler, papryka, liść pietruszki)
- 6 czubatych łyżeczek soli kuchennej (50g)
- 150 g cebuli
- 8 czubatych łyżeczek (ok. 30 g) przyprawy Pasztet typ kogutek – Turbo Smak Fn (Charakter tej mieszance nadają: cebula, pieprz czarny, majeranek)
- Włoszczyzna (kawałek selera, marchewki, pietruszki)
- Ok 250 ml (szklanka) rosołu z gotowania mięsa
- kilka listków liścia laurowego
- kilka ziaren ziela angielskiego
Składniki do wykonania świątecznej dekoracji:
- 2 ugotowane na „twardo” kurze jajka
- Świeży szczypiorek
- Parę ząbków czosnku
- 4 czubate łyżeczki (20g) Dobry Smak Jager mix
- 2 szklanki płynnej żelatyny (0,45 litra ciepłej wody + 10 czubatych łyżeczek (55g) żelatyny + 1 płaska łyżeczka (5g) PdP Smaczuś)
Sposób przygotowania
- Udka z kurczaka opłukałem pod zimną wodą, a następnie włożyłem do garnka wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi.
- Marchewkę, seler i pietruszkę umyłem, obrałem i też włożyłem do garnka z mięsem.
- Całość zalałem wodą, dodając przyprawę PdP Smaczuś i gotowałem przez około 1,5 godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie
- Cebule obrałem i pokroiłem na ćwiartki.
- Gdy mięso z udek było już miękkie, od razu oddzieliłem je od kości, a następnie zmieliłem je wraz z cebulą, na maszynce z założonym sitkiem o średnicy oczek 2,5 mm.
- Farsz połączyłem z przyprawami i solą.
- Całość mieszałem dodając stopniowo rosół, do czasu, aż składniki równomiernie połączą się ze sobą.
- Po wymieszaniu, farsz nałożyłem do foremek aluminiowych.
- Foremki włożyłem do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekałem do uzyskania temperatury wewnątrz 72 0C
- Po uzyskaniu temperatury foremki odstawiłem w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia
- Przygotowałem produkty pod dekorację: jajka pokroiłem w plastry, czosnek pokroiłem w płatki, a szczypiorek umyłem pod bieżącą wodą
Sposób przygotowania świątecznej dekoracji:
- Na powierzchni wystudzonego pasztetu (nie wyjmowałem go z foremek) rozsypałem przyprawę „Dobry Smak Jager mix”, następnie ułożyłem pokrojone w plastry ugotowane jajka, lub ułożyłem z świeżego szczypiorku i czosnku dekorację roślinną.
- Całość polałem wcześniej przygotowaną płynną żelatyną
- Odstawiłem na 30 minut, po tym czasie schowałem pasztet już udekorowany do lodówki do zestalenia się żelatyny.
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Surowiec