Polecam mój przepis na wyśmienity pasztet drobiowy. Jest delikatny, aromatyczny. Nadaje się do krojenia. Moje dzieci uwielbiają go na gorąco z żurawiną. Dodatkowa podpowiedź: jeżeli w lodówce (zamrażarce) masz zapas mięsa gotowanego z drobiu np. po ugotowaniu rosołu lub kiedyś zbyt dużo „ugotowało się” albo „upiekło się” mięsa z kurczaka możesz swobodnie użyć go do sporządzenia nazwanego przeze mnie „Pasztetu z kury”. Uważaj jednak, gdy użyjesz mięsa już solonego to musisz trochę zmniejszyć ilość dodanej soli.
Składniki
- 4,5 kg ugotowanego mięsa z drobiu
- 0,5 kg ugotowanego boczku bez żeberek lub podgardle
- 2 szklanki tartej bułki
- 3 jajka kurze
- 16 łyżeczek soli kuchennej
- 70 gram przyprawy „Turbo Smak FN Pasztet - typ kogutek” (zawartość opakowania)
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 listków liścia laurowego
- 1,2 litra ciepłego rosołu
- 15 szt. foremek aluminiowych
Sposób przygotowania
- Aby uzyskać 4,5 kg mięsa drobiowego potrzebowałem aż 7,5 kg całej kury – reszta to kości i ubytek na gotowaniu.
- Zagotowałem wodę z kilkoma ziarnami ziela angielskiego i liścia laurowego.
- Do wrzącej wody włożyłem całą kurę (może być także kurczak), boczek (może być także podgardle) i gotowałem do stanu miękkiego . Pamiętaj, że boczek (lub podgardle) trzeba dłużej gotować (ok. 90 minut) a więc wyjmij go na samym końcu.
- Oddzieliłem od kości mięso z kury i zmieliłem go razem z boczkiem na sitku o oczkach 3 mm.
- Do zmielonego mięsa dodałem bułkę tartą, gorący rosół oraz sól i przyprawy.
- Po wymieszaniu zmieliłem ponownie farsz na sitku o oczkach 3 mm.
- Farszem napełniłem foremki (o pojemności 0,5 kg)
i piekłem w piekarniku w temperaturze ok. 120 st. C przez 80 minut
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec