Przepisy z przyprawą: Pasztet - typ kogutek

Pasztet wielkanocny

Dodane przez Michał - wt., 30 Kwiecień 2024
Pasztet z przepisu poniżej, może posłużyć jako inspiracja do przygotowania wyrobu na każdą okazję – nie tylko wielkanocną. Galaretka na powierzchni, pozwala nam na przygotowanie wielu ciekawych aranżacji. Użycie posypki Jager mix powoduje, że pasztet zyskuje ciekawy i kolorowy wygląd, który zachęca do degustacji.

Pasztet z suszonymi śliwkami

Dodane przez Michał - śr., 31 Maj 2023
Pasztet z suszonymi śliwkami bardzo dobrze smakuje, oraz świetnie się prezentuje. Wyczuwalny aromat suszonych śliwek dodatkowo urozmaica bogaty smak pasztetu uzyskany dzięki wyjątkowym kompozycjom przypraw Pasztet Chłopski” - Turbo Smak Cn i Pasztet typ kogutek – Turbo smak Fn. W tym przepisie pasztet jest na koniec zapiekany, ale równie dobrze można go „zamknąć” w słoiki.

Pasztet drobiowy wędzony

Dodane przez Przemek - czw., 29 Październik 2020
Pasztet drobiowy robiłem zazwyczaj zapiekany w foremkach. Tym razem postanowiłem podwędzić go w jelicie wołowym. Zastanawiałem się czy czasem smak drobiu nie będzie się gryzł z aromatem wędzenia. Obawy moje okazały się bezzasadne. Uwędzony pasztet drobiowy wyszedł równie pyszny co wieprzowy. Jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości czy wędzić pasztet drobiowy, to niech się już dłużej nie zastanawia.

Pasztet w słoiku

Dodane przez Przemek - śr., 20 Marzec 2019
Długo kiełkowała we mnie myśl o zrobieniu pasztetu. Jednak odwlekałem tą chwilę przerażony ogromem pracy jaki trzeba włożyć przy powstawaniu takiego "smarowidła". Tak naprawdę okazało się, że poza gotowaniem mięsa, to pracy jest mniej więcej tyle co przy produkcji kiełbas. Pasztet postanowiłem włożyć do słoików i zagotować. W rezultacie powstał bardzo smarowny i dobrze przyprawiony (za sprawą przyprawy "pasztet kogutek") wyrób.

Przepis na pasztet z kury

Dodane przez Irek - pt., 27 Wrzesień 2013
Polecam mój przepis na wyśmienity pasztet drobiowy. Jest delikatny, aromatyczny. Nadaje się do krojenia. Moje dzieci uwielbiają go na gorąco z żurawiną.  Dodatkowa podpowiedź: jeżeli w lodówce (zamrażarce) masz zapas mięsa gotowanego z drobiu np. po ugotowaniu rosołu lub kiedyś zbyt dużo „ugotowało się” albo „upiekło się” mięsa z kurczaka możesz swobodnie użyć go do sporządzenia nazwanego przeze mnie „Pasztetu z kury”. Uważaj jednak, gdy użyjesz mięsa już solonego to musisz trochę zmniejszyć ilość dodanej soli.