Przepisy z surowcem: mięso drobiowe

Patelnia Turecka – gulasz drobiowy

Dodane przez Adam - pt., 29 Listopad 2013
Należy pamiętać,  żeby zrobić pyszny gulasz drobiowy lub wieprzowy należy zawsze wcześniej go przygotować a nie na ostatni moment. Każde mięso potrzebuje czasu żeby dobrze „przeszło” przyprawą. Chętnie podzielę się swoim wypróbowanym przepisem na doskonały gulasz drobiowy który nazwałem „patelnią Turecką”. Dlaczego akurat turecka? Jestem pełen podziwu dla kuchni tureckiej, w której „króluje” drób. Przyrządzany jest on na tysiące sposobów i smaków. Myślę, że mój przepis zostanie dobrze oceniony także przez mieszkańca Turcji (o ile będzie on w gronie czytelników naszego bloga).

Przepis na pasztet z kury

Dodane przez Irek - pt., 27 Wrzesień 2013
Polecam mój przepis na wyśmienity pasztet drobiowy. Jest delikatny, aromatyczny. Nadaje się do krojenia. Moje dzieci uwielbiają go na gorąco z żurawiną.  Dodatkowa podpowiedź: jeżeli w lodówce (zamrażarce) masz zapas mięsa gotowanego z drobiu np. po ugotowaniu rosołu lub kiedyś zbyt dużo „ugotowało się” albo „upiekło się” mięsa z kurczaka możesz swobodnie użyć go do sporządzenia nazwanego przeze mnie „Pasztetu z kury”. Uważaj jednak, gdy użyjesz mięsa już solonego to musisz trochę zmniejszyć ilość dodanej soli.