Przyznam szczerze, że nawet swojskie szynki, karczki, boczki też mogą się przejeść. Coraz częściej zagadywano mnie o wyroby smarowne a jako, że od dawna po głowie chodziła mi tradycyjna wieprzowo-wołowa metka…należało chwycić byka za rogi i zmierzyć się z wyzwaniem. Postanowiłem na początku nie kombinować z innymi przyprawami, tylko zastosować typowe dla tego wyrobu czyli: cukier, papryka słodka, pieprz.

Składniki
- mięso wołowe klasy III (np. tzw. gulaszowe) – 3 kg
- mięso wieprzowe – pachwina lub chudy boczek- 2 kg
- Peklosmaczek K – 90g
- Cukier – 10 g
- Papryka słodka – 5 g
- Pieprz czarny mielony – 5 g
- Woda ok 500 ml
Sposób przygotowania
Peklowanie
- Mięso pokroiłem w kostkę (można również zmielić na maszynce do mięsa na sitku typu szarpak).
- Dodałem Peklosmaczek K, wymieszałem i peklowałem w temperaturze ok. 4-6 st. C przez 48 h.
- Po tym czasie całość zmieliłem na sitku fi 3 mm.
- Do zmielonego mięsa dodałem cukier, paprykę słodką, pieprz i wodę.
- Następnie mieszałem farsz ok. 5-10 min do czasu aż mięso nabierze kleistości.
Nadziewanie
- Przygotowałem osłonki białkowe karmelowe (mogą być także bezbarwne) fi 55 ok. 4 m.
- Osłonki na chwilę zanurzyłem w letniej wodzie by rozmiękły i podzieliłem je na kawałki ok 20 cm.
- Jeden koniec mocno zawiązałem sznurkiem wędzarniczym i nadziewałem przy użyciu nadziewarki z założonym największym lejkiem.
- Podczas nadziewania pilnowałem aby farsz ściśle wypełniał osłonkę. (w przypadku pojawienia się pustych miejsc należy je nakłuć igłą aby podczas wędzenia uszło powietrze)
Osadzanie
- Tak napełnione „batony” odwiesiłem do osadzania na 24h w temperaturze ok 4-6 st. C.
Osuszanie i wędzenie
- Suszyłem w temperaturze do. 20 C przez 3 godziny.
Wędzenie
- Około 5 godzin w temperaturze ok. 30 st. C do uzyskania pożądanej barwy.
Studzenie
- Po uwędzeniu wyrób odwieszamy do studzenia na ok 12 h.
Metka wyszła miękka i smarowna i doskonale komponowała się na świeżej bułce z masłem, posypanej z wierzchu drobno pokrojoną cebulką. Domownicy byli tak zadowoleni, że w najbliższym czasie planuję zrobić kolejną partię, ale tym razem z innymi dodatkami.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa