Łosoś na ciepło

Dodane przez Michał - ndz., 26 Luty 2023
Uważam, że ryby nie lubią być traktowane ostrymi przyprawami. Dlatego też, postanowiłem spróbować nowej mieszanki Dobry Smak Złota Rybka. Wybór padł na łososia, ale tym razem wędzonego na ciepło. Łosoś wyszedł bardzo soczysty i delikatny w smaku. Dodatek mielonej skórki cytrynowej w przyprawie, nadaje rybie świeżości i orzeźwiającego smaku
Łosoś na ciepło
Składniki
  • 1 kg filetu z łososia
  • 100 g (ok 7 łyżek) soli kamiennej niejodowanej
  • 20 g (ok 6 łyżeczek) przyprawy Dobry Smak Złota Rybka (Kompozycja przypraw przeznaczona do ryb. Delikatny smak, z wyraźną nutą warzywną oraz dodatkiem kopru, pietruszki i mielonej skórki cytrynowej.)
  • 10 g (ok 6 łyżeczek) przyprawy Dobry Smak Złota Rybka – jako posypka
Sposób przygotowania

Łososia, obmyłem i dokładnie obsuszyłem ręcznikiem papierowym

  • Sól kamienną niejodowaną oraz Dobry Smak Złota Rybka, wymieszałem razem.
  • Tak przygotowaną mieszanką dokładnie natarłem płat łososia, po czym zawinąłem go w folię spożywczą.
  • Łososia wstawiłem na 24 godziny do lodówki, aby przeciągnął przyprawami
  • Po tym czasie łososia obmyłem z przypraw i dokładnie osuszyłem ręcznikiem papierowym
  • Z wierzchu łososia delikatnie jeszcze obsypałem przyprawą Dobry Smak Złota Rybka.

Wędzenie

  • Pierwszym, bardzo ważnym etapem wędzenia jest osuszanie. Osuszanie w wędzarni elektrycznej wykonałem następująco:
    • W miejsce dymogeneratora włożyłem wentylator i nastawiłem temperaturę na 60 stopni.
    • Łososia ułożyłem na siatce ze stali nierdzewnej, skórą do dołu
    • Przy całkowicie otwartym kominku, osuszałem rybkę przez około 1,5 - 2 godzin, do czasu całkowitego obsuszenia.
  • Kiedy płat łososia był już całkowicie obsuszony  w miejsce wentylatora włożyłem dymogenerator, zasypany zrębkami z jabłoni
  • Temperaturę na regulatorze nastawiłem na 55 stopni i przy na całkowicie otwartym kominku wędziłem łososia przez 5 godzin.
  • Po upływie 5 godzin rybkę wyciągnąłem i odłożyłem na 24 godziny do wystygnięcia

Więcej przepisów

Rodzaj wyrobu
Surowiec