Ostatnio znajomy poczęstował mnie swoimi „chipsami” z schabu. Jest to nic innego jak pokrojony w bardzo cienkie plasterki schab, obtoczony przyprawami i następnie wędzony. Taka fajna zagrycha do złocistego z pianką. Postanowiłem spróbować swoich sił z nastawieniem, że chipsy mają być pikantne, lekko słone i z dominującym smakiem papryki. Dobór przypraw nie był przypadkowy, słoności i smak papryki zapewni Pdp VEGA Red-Spice, ostrości i ziołowego smaku uzyska dzięki przyprawie Pdp VEGA Korzenna i Pdp VEGA Prowansalska, a dodatkowy zastrzyk smaku uzyskam papryki dzięki Pdp Vega Paprykowa. Na degustację nie musiałem długo czekać, wpadli znajomi, zjedli i chcieli więcej...

Składniki
- 1 kg schabu bez kości
Przyprawy
- 50 g (3 płaskie łyżki) Pdp VEGA Red-Spice pikantny (Kompletna mieszanka przypraw z solą, o barwie czerwonej z dodatkiem czosnku,)
- 35 g (3 płaskie łyżki) Pdp VEGA Paprykowa pikantna (Wspaniale skomponowane proporcje różnych papryk z aromatyczną kolendrą tworzy mieszankę o intensywnej czerwonej barwie, niezwykle smaczną )
- 15 g (1 płaska łyżka) Pdp VEGA Korzenna pikantna (Mieszanka składająca się z kilkunastu naturalnych suszonych przypraw, warzyw i ziół, lekko czosnkowa o zdecydowanym smaku,)
- 10 g (1 płaska łyżka) Pdp Vega Prowansalska pikantna (mieszanka przypraw składająca się z m.in. bazylia, cząber, tymianek, oregano itp)
- Inne
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Przygotowanie mięsa
- Mięso umyłem pod bieżącą, zimną wodą. Następnie powykrawałem luźne odstające kawałki mięsa.
- Mięso włożyłem na parę godzin do zamrażalki.
- Co jakiś czas sprawdzałem czy schab już stwardniał, ponieważ inaczej ciężko byłoby mi kroić na cienkie plasterki.
- Gdy mięso było już dosyć twarde, pokroiłem je przy użyciu krajalnicy do chleba, na plasterki o grubości około 2-3 mm.
- Plastry schabu, przełożyłem do miski i poczekałem, aż się rozmrożą.
- W międzyczasie przygotowałem sobie przyprawy, oraz olej
- Gdy mięso się rozmroziło, do miski wlałem 4 łyżki oleju, oraz przyprawy.
- Całość delikatnie mieszałem, żeby nie porozrywać delikatnych i cienkich plastrów mięsa.
- Kiedy już mięso równomiernie obtoczone było w przyprawach, całośc włożyłem na noc do lodówki, aby smaki się ze sobą połączyły.
Wędzenie
- Na drugi dzień, plastry przełożyłem na siatkę wędzarniczą (ruszt).
- Uważałem aby plastry leżały równomiernie rozłożone, nie nachodziły na siebie, oraz, żeby nie zwisały.
- Plastry można układać dosyć gęsto, ponieważ podczas wędzenia skurczą się.
- Używam wędzarni elektrycznej, więc na początek włączyłem wentylator, temperaturę ustawiłem na 100 C i przy otwartym kominku suszyłem około 2 godzin.
- Gdy plastry już obeschły i obkurczyły się, z wędzarni wyjąłem wentylator i zastąpiłem go generatorem dymu.
- Temperaturę zmieniłem na 60 st. C i przy lekko przymkniętym kominku wędziłem przez około 1 godzinę.
- Moje chipsy, na tym etapie wyglądały smakowicie, ale postanowiłem je jeszcze podpiec. W tym celu zwiększyłem temperaturę na 90 st. C. W tej temperaturze wędziłem przez około 40 minut, do czasu uzyskania odpowiedniego koloru.
- Po tym czasie wyłączyłem wędzarnik i pozwoliłem chipsom, ostudzić się w przy lekko uchylonych drzwiach.
- Po około 3 godzinach, chipsy przełożyłem na papierowy ręcznik, który wchłonął resztę tłuszczu.
Takie chipsy najlepiej przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Surowiec