Dla odmiany aby trochę „odetchnąć” od dań mięsnych zapragnąłem spróbować serka pleśniowego ale nie na zimno w postaci kanapki z masełkiem pod spodem ale na gorąco z patelni. Zaręczam Wam , że jest to bardzo proste i szybkie danie ( a dla niektórych z Was tylko przystawka) niezwykle smaczne. Młodzież na takie danie ma jedno określenie niecenzuralne „zaje …”.

Składniki
- 1 szt serek pleśniowy np. „Camembert”
- ok. 10 gram przyprawy typu „PdP-vega … łagodna” rodzaj według uznania
- ok. 100 g oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Serek pleśniowy „Camembert” naszej polskiej produkcji z ZM „Turek” ułożyłem na płytkim talerzu i polałem olejem rzepakowym
- Powierzchnię posypałem przyprawą z serii „PdP-vega - łagodna” – „paprykowa”
- Serek wraz z olejem z talerza zsunąłem na patelnię
- Patelnię przykryłem pokrywką i smażyłem ok. ok. 10 minut. W tym czasie ostrożnie przewróciłem serek za pomocą drewnianej łopatki
- Gdy serek lekko się wybrzuszył wyjąłem go na talerzyk i … zjadłem ze smakiem !!!
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec