Przepis na kebabki - mielone wałeczki

Dodane przez Ania - pt., 06 Wrzesień 2013
Jeżeli lubisz smaczną kuchnię a nie „ersatze” z paczki, to polecam kolejną opcję grillowo – obiadową. Skoro tradycyjne kotlety mielone już Ci się przejadły i nie cierpisz krojenia cebuli, proponuję przygotowanie Kebabków – mielonych wałeczków z mięsa mielonego. Zamiast doprowadzania się cebulą do łez (składnik popularnych mielonych kotletów), na Twojej twarzy pojawi się uśmiech  na wspomnienie biesiadowania przy grillu w gronie przyjaciół. Dla mnie smak i wygląd Kebabków przypomina smaczne danie z Chorwacji  - Cevapcici, w oryginale powinno być zrobione z mięsa baraniego. Spotkałam się, że dodawano mięso wołowe, jednak  przerobiłam  przepis i stosuję mięso wieprzowe. Jak dla mnie Kebabki są dzięki temu bardziej soczyste i kruche a nie gumowate.
Przepis na kebabki - mielone wałeczki
Składniki
  • 70 dkg karkówki wieprzowej bez kości
  • 30 dkg łopatki wieprzowej  lub obranej golonki bez skóry
  • 5 płaskich łyżek stołowych ( 25g) „Solo Smak Kebabczeta
  • 3 płaskie łyżeczki soli kuchennej
  • 1/5  szklanki  (50 ml ) zimnej wody
  • 1 białko kurze lub  3 płaskie łyżeczki (10 g) Białko sojowe
  • Dobry Smak Mefisto S”  -  tym razem jako posypka
Sposób przygotowania
  • Karkówkę wieprzową zmieliłam  na maszynce do mięsa nr 10 na sitku Ø 5
  • Łopatkę (może być także mięso z golonki) zmieliłam na maszynce do mięsa nr 10 na sitku  3.
    Gdy nie miałam swojej maszynki albo brakowało mi czasu, prosiłam ekspedientkę w sklepie mięsnym o zmielenie mięsa – w każdym dobrym sklepie mięsnym mielą mięso na życzenie klienta. Najlepiej jednak mieć własną maszynkę w kuchni ponieważ często się przydaje.
  • misce o pojemności 1,9 l wszystkie składniki (mięso, sól, Solo Smak Kebabczeta, woda, białko kurze)  zagniatałam przez  5 minut, do momentu w którym farsz był zwarty i klejący.
  • Następnie podzieliłam farsz na 14 porcji i zaczęłam formować z niego wałeczki. Jeżeli przygotowuję większą ilość kebabów ułatwiam sobie pracę i do uformowania wałeczków używam nadziewarki poziomej. Robota wówczas idzie mi szybko a wałeczki są równiutkie i przez to bardzo „podzielne”
  • Kebabki na koniec oprószyłam  Dobry Smak Mefisto S i ułożyłam w pojemniku praski Kwartet, potem odstawiłam do lodówki na 3 godz. (mogą pozostać w lodówce przez noc).
  • Grillowałam przez 15 min, często obracając aby równomiernie się zrumieniły i przepiekły

Opcja na obiad
(a także zimowe popołudnia):

– wałeczki opiekłam na rozgrzanym oleju roślinnym z każdej strony,
potem zmniejszyłam ogień, podlałam  wodą ( pół szklanki) i dusiłam pod przykryciem ok.20 min.

Porada
W ten sam sposób możesz przygotować Kebabki w innych wariantach smakowych:

Inna ciekawa wersja to „Kebabki na patyku”

  • każdy wałeczek nadziałam na drewniane szpilki do szaszłyków
    – uprzednio zamoczonych w wodzie, dzięki temu łatwiej je nadziać oraz nie palą się na grillu.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl

Komentarze