Jeżeli lubisz smaczną kuchnię a nie „ersatze” z paczki, to polecam kolejną opcję grillowo – obiadową. Skoro tradycyjne kotlety mielone już Ci się przejadły i nie cierpisz krojenia cebuli, proponuję przygotowanie Kebabków – mielonych wałeczków z mięsa mielonego. Zamiast doprowadzania się cebulą do łez (składnik popularnych mielonych kotletów), na Twojej twarzy pojawi się uśmiech na wspomnienie biesiadowania przy grillu w gronie przyjaciół. Dla mnie smak i wygląd Kebabków przypomina smaczne danie z Chorwacji - Cevapcici, w oryginale powinno być zrobione z mięsa baraniego. Spotkałam się, że dodawano mięso wołowe, jednak przerobiłam przepis i stosuję mięso wieprzowe. Jak dla mnie Kebabki są dzięki temu bardziej soczyste i kruche a nie gumowate.

Składniki
- 70 dkg karkówki wieprzowej bez kości
- 30 dkg łopatki wieprzowej lub obranej golonki bez skóry
- 5 płaskich łyżek stołowych ( 25g) „Solo Smak Kebabczeta”
- 3 płaskie łyżeczki soli kuchennej
- 1/5 szklanki (50 ml ) zimnej wody
- 1 białko kurze lub 3 płaskie łyżeczki (10 g) Białko sojowe
- „Dobry Smak Mefisto S” - tym razem jako posypka
Sposób przygotowania
- Karkówkę wieprzową zmieliłam na maszynce do mięsa nr 10 na sitku Ø 5
- Łopatkę (może być także mięso z golonki) zmieliłam na maszynce do mięsa nr 10 na sitku 3.
Gdy nie miałam swojej maszynki albo brakowało mi czasu, prosiłam ekspedientkę w sklepie mięsnym o zmielenie mięsa – w każdym dobrym sklepie mięsnym mielą mięso na życzenie klienta. Najlepiej jednak mieć własną maszynkę w kuchni ponieważ często się przydaje. - W misce o pojemności 1,9 l wszystkie składniki (mięso, sól, Solo Smak Kebabczeta, woda, białko kurze) zagniatałam przez 5 minut, do momentu w którym farsz był zwarty i klejący.
- Następnie podzieliłam farsz na 14 porcji i zaczęłam formować z niego wałeczki. Jeżeli przygotowuję większą ilość kebabów ułatwiam sobie pracę i do uformowania wałeczków używam nadziewarki poziomej. Robota wówczas idzie mi szybko a wałeczki są równiutkie i przez to bardzo „podzielne”
- Kebabki na koniec oprószyłam Dobry Smak Mefisto S i ułożyłam w pojemniku praski Kwartet, potem odstawiłam do lodówki na 3 godz. (mogą pozostać w lodówce przez noc).
- Grillowałam przez 15 min, często obracając aby równomiernie się zrumieniły i przepiekły
Opcja na obiad
(a także zimowe popołudnia):
– wałeczki opiekłam na rozgrzanym oleju roślinnym z każdej strony,
potem zmniejszyłam ogień, podlałam wodą ( pół szklanki) i dusiłam pod przykryciem ok.20 min.
Porada
W ten sam sposób możesz przygotować Kebabki w innych wariantach smakowych:
- dla miłośników czosnku – 3 czubate łyżki stołowe Dobry Smak Rozkoszna
- dla lubiących lubczyk – 3 czubate łyżki stołowe - Dobry Smak Sekretna
- dla smakoszy cebuli – 4 czubate łyżki stołowe – Dobry Smak Art-Grill
Inna ciekawa wersja to „Kebabki na patyku”
- każdy wałeczek nadziałam na drewniane szpilki do szaszłyków
– uprzednio zamoczonych w wodzie, dzięki temu łatwiej je nadziać oraz nie palą się na grillu.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Przyprawa
Komentarze
Bardzo podobaja mi sie Wasze
Bardzo podobaja mi sie Wasze przepisy ,ten w najblizszym czasie wyprobuje.
Dodane przez Tenia (niezweryfikowany) w odpowiedzi na Bardzo podobaja mi sie Wasze
Prosimy o podzielenie się
Prosimy o podzielenie się wrażeniami. Najlepiej na naszym Facebooku https://www.facebook.com/tradismak Życzymy powodzenia i zapraszamy ponownie :)