Jak w każdym domu i także w moim zawsze znajdzie się trochę niedokończonego sera, pieczarek a także niektórych warzyw np. papryki. Jak zaglądnąłem do moich zapasów w zamrażarce to także znalazłem jakieś mięso chude a i tłuste również. Właśnie z tych wszystkich nie do końca wykorzystanych surowców postanowiłem zrobić pieczyste przypominające tradycyjną pizzę ale bez tej części mącznej (ciasta). Dlaczego ? Ano dlatego, że taki wyrób (pieczeń) będę mógł używać jako „okład” na zimno do kanapek, ale będzie to też wyśmienite danie obiadowe na gorąco podawane z zapiekanymi ziemniaczkami i sosem z dodatkiem przyprawy „Dobry Smak Bekon mix”

Składniki
- 1 kg mięsa wieprzowego chudego (łopatka bez kości)
- 1 kg mięsa wieprzowego tłustego (boczek wieprzowy bez żeberek i skóry)
- 200 g sera żółtego twardego
- 240 g pieczarek
- 220 g papryki czerwonej
- 4 czubate łyżeczki (40g) mąki ziemniaczanej
- 5 czubatych łyżeczek (30g) przyprawy „Dobry Smak Bekon mix”
- 4 czubate łyżeczki (36g) „Peklosmaczek W”
- 1 szklanki (0,25 litra) wody
- 4 czubate łyżeczki (25g) „Dobry Smak Art. - Grill”
- 5 całych jajek (lub 5 czubatych łyżeczek (40g) białka sojowego)
Sposób przygotowania
- Mięso umyłem pod bieżącą zimną wodą
- 0,5 kg mięsa z łopatki i 0,5 kg boczku wieprzowego zmieliłem na siatce o średnicy oczek 3 mm
- 0,5k kg mięsa z łopatki zmieliłem na siatce o średnicy oczek 8 mm a 0,5 kg boczku na siatce 5 mm
- Do zmielonego mięsa dodałem: „Peklosmaczek W” , „Dobry Smak Art. - Grill” i jedną szklankę wody.
Całość dobrze wymieszałem i odstawiłem do lodówki do następnego dnia. - Na drugi dzień pieczarki i paprykę sparzyłem wrzątkiem, odcedziłem a następnie zmieliłem na maszynce przy użyciu siatki o średnicy oczek 10 mm. Można także pokroić je w kostkę 1x1x1 cm.
- Ser żółty dobrze wychłodzony pokroiłem w kostkę 1x1x1 cm i obsypałem go w mące ziemniaczanej.
- Wyjąłem mięso z lodówki i zmieszałem je z 5 – ma jajkami (lub z białkiem sojowym), pieczarkami, papryką czerwoną, serem żółtym i pozostałą ilością mąki ziemniaczanej
- Farszem napełniłem foremki aluminiowe. Powierzchnie posypałem obficie przyprawą „Dobry Smak Bekon mix”
- Do piekarnika wstawiłem naczynie z wodą aby farsz nie utracił zbyt wiele soków bo byłby zbyt twardy i zbity.
Następnie foremki wstawiłem do piekarnika i piekłem w temperaturze 140 st. C około 2 godzin. - Gdy farsz osiągnął w środku 70 st.C (zawsze sprawdzam termometrem) wyjąłem pizzę z piekarnika i pozostawiłem do ostudzenia.
- Gdy lekko przestygła wyjąłem je (bo było ich kilka) na deskę i schowałem do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Porada
Jeżeli masz problem z mieleniem mięsa na maszynce o średnicy oczek 3mm możesz (i ile masz mikser w domu) mięso pokroić na drobne kawałki i zmiksować (i ile masz mikser w domu) z całą wodą, którą przedstawiłem w recepturze.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu