Przepisy z przyprawą: Peklosmaczek W

Wędzone piersi z kurczaka

Dodane przez Michał - pt., 29 Marzec 2024
Wędzone piersi z kurczaka dobrze sprawdzają się, zarówno jako wędlina na kanapkę, ale również jako dodatek do sałatki lub przekąska na zimno. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe i nie wymaga wiele czasu i uwagi. Sam proces wędzenia również przebiega sprawnie i szybko, ponieważ wędzimy do koloru. Wymaganą temperaturę 72 stopni C, osiągamy podczas parzenia, co w przypadku filetów z kurczaka, zajmuję niecałe pół godziny.

Schab ze skórą

Dodane przez Michał - wt., 27 Luty 2024
Tak przygotowany schab (z skórą i tłuszczykiem), trudno dostać w sklepach mięsnych, dlatego też musiałem się pofatygować do zaprzyjaźnionego zakładu, żeby zamówić taki kawał mięsa. Schab z takimi dodatkami, jest bardziej soczysty i smaczniejszy, niż schab bez tłuszczyku. Żeby uzyskać, ciemno-bordowy kolor polecam użyć zrębek ze śliwy.

Szynka wędzona surowa

Dodane przez Przemek - wt., 12 Grudzień 2023
Szynka wędzona niekoniecznie musi być dopiekana, bądź parzona. Świetnie smakuje również wędzona w niskiej temperaturze bez dalszej obróbki. Żeby smak wędzenia był bardziej intensywny, warto wędzić kilka dni po parę godzin. Szynka wtedy delikatnie obeschnie a smak stanie się bardziej intensywny.

Wędzony filet z kurczaka

Dodane przez Przemek - czw., 30 Listopad 2023
Przy okazji ostatniego wędzenia postanowiłem uwędzić filet z kurczaka. Wybrałem pojedyncze piersi z kurczaka, żeby było wygodniej przy wędzeniu i parzeniu, tym bardziej, że nie miałem zamiaru nic wkładać do siatki itd. Peklować wystarczyło dwa dni. Filet po uwędzeniu i sparzeniu wyszedł bardzo soczysty i mięciutki.

Boczek wędzony w zimnym dymie

Dodane przez Michał - śr., 30 Sierpień 2023
Korzystając z długiego weekendu, postanowiłem przygotować boczek wędzony w zimnym dymie przez 3 dni. Cały proces może i jest rozciągnięty w czasie, ale nie wymaga poświęcenia szczególnej uwagi. Mięsa wędzone zimnym dymie, polecam odwiesić do chłodnego i przewiewnego miejsca na co najmniej tydzień, wówczas nabiorą aromatu i smaku.

Golonka po bawarsku

Dodane przez Michał - pon., 31 Lipiec 2023
Aby nasza golonka była miękka, aromatyczna trzeba temu mięsu poświęcić trochę czasu i pracy. Zbyt krótko gotowana, lub pieczona może skutkować tym, że będzie twarda i żylasta. Golonka według tego sprawdzonego przepisu może i wymaga poświęcenia trochę czasu, ale za to rezultat jest tego wart. Wychodzi ona soczysta z chrupiącą skórką, a połączenie wielu przypraw i piwa powodują i gwarantują wyjątkowe doznania smakowe.

Wędzony udziec z indyka

Dodane przez Przemek - śr., 31 Maj 2023
W ramach odpoczynku od wieprzowiny na testy wziąłem udziec z indyka. Jako, że pieczonego indyka bardzo lubię, to teraz przyszła pora na wersję wędzoną. Stężenie solanki zrobiłem tak jak do wieprzowiny bez zbędnego kombinowania. Jedyną zasadniczą różnicą w obróbce było to, że mięso było najpierw parzone a potem wędzone. W efekcie wyszedł kawałek naprawdę dobrego i soczystego mięsiwa.

Szynka wędzona na zimno

Dodane przez Michał - śr., 26 Kwiecień 2023
Wśród wyrobów na zimno, szynka jest jednym z moich ulubionych mięs. Zawsze używam szynki kulki (myszka, fachowa nazwa: mięsień czworogłowy uda. Szynka taka po uwędzeniu jest bardzo delikatna, a nie dodając dużo przypraw będziemy mogli się delektować smakiem mięsa. Uwędzoną szynkę, najlepiej kroić w cieniutkie plastry.