Przepisy z przyprawą: Peklosmaczek W

Żeberka na ostro

Dodane przez Michał - śr., 18 Styczeń 2023
Poniższe żeberka świetnie zastępują wędlinę, ale również rewelacyjnie smakują podawane na ciepło jako danie obiadowe, lub wkładka do treściwych zup np. grochówka, bogracz itp. Tak przyprawione polecam, szczególnie osobom które lubią ostrzejsze smaki, albowiem przyprawy PdP-VEGA Paprykowa i PdP-VEGA Kolonialna, tworzą dość pikantny duet.

Boczek wędzony dopiekany

Dodane przez Przemek - ndz., 18 Grudzień 2022
Większość osób wędzony boczek wykorzystuje do jajecznic lub jako baza smakowa do grochówek itp. Ja jednak jako rasowy mięsożerca najczęściej kroję boczek na chleb czy bułkę. Aby jednak nie męczyć się z nadmiernym przeżuwaniem, to dopiekam boczek w wędzarni do 72 stopni wewnątrz. Dzięki temu boczek jest bardzo kruchy i łatwy do krojenia i gryzienia. Polecam ten sposób obróbki jeśli boczek ma służyć do „normalnego” jedzenia a nie tylko jako dodatek do zup.

Ozory wieprzowe wędzone

Dodane przez Przemek - pon., 22 Sierpień 2022
Kupując mięso na obiad natknąłem się na świeże ozory wieprzowe. Od razu podjąłem decyzję o ich zakupie. Po powrocie do domu zacząłem kombinować co by z nich przyrządzić. Żona zażartowała, że mam je uwędzić. I tak oto niewinny żarcik stał się faktem. Ku mojemu zaskoczeniu wędzone ozorki wyszły bardzo smaczne. W sam raz jako zimna przekąska przy biesiadnym stole. 

Wędzony udziec z indyka

Dodane przez Przemek - sob., 30 Kwiecień 2022
W ramach odpoczynku od wieprzowiny na testy wziąłem udziec z indyka. Jako, że pieczonego indyka bardzo lubię, to teraz przyszła pora na wersję wędzoną. Stężenie solanki zrobiłem tak jak do wieprzowiny bez zbędnego kombinowania. Jedyną zasadniczą różnicą w obróbce było to, że mięso było najpierw parzone a potem wędzone. W efekcie wyszedł kawałek naprawdę dobrego i soczystego mięsiwa.

Polędwiczki łososiowe podsuszane

Dodane przez Przemek - śr., 30 Marzec 2022
Opanowałem produkcję polędwicy łososiowej więc przyszła kolej na przetestowanie innej obróbki -  polędwiczek wieprzowych. Wędziłem w niskiej temperaturze dwa dni zamiast jednego i odwiesiłem na tydzień w chłodne i przewiewne miejsce. Po takim czasie polędwiczka jest bardziej wysuszona a smak jest dużo bardziej wyrazisty. Osobiście bardziej mi odpowiada taki sposób obróbki polędwiczek więc będę go powtarzał.

Polędwica łososiowa w przyprawach

Dodane przez Przemek - sob., 26 Luty 2022
Niedawno wędziłem schab na zimno podobnie jak polędwiczki. Uznałem jednak, że dobrze byłoby go obtoczyć w jakiejś przyprawie i dopiero potem wędzić. Wybrałem przyprawę „sułtańską” z dużą ilością czosnku niedźwiedziego. Po dwudniowym wędzeniu i tygodniowym podsuszaniu nadszedł czas na degustację. Smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Prawdziwy rarytas.

Szynka winna

Dodane przez Michał - pon., 29 Listopad 2021
Do wielu potraw mięsnych, w celu uszlachetnienia smaku dodaje się różne alkohole: piwo, brandy, wino… Po udanej próbie uwędzenia szynki z zalewy piwnej, tym razem postanowiłem spróbować z winem. Aby mięso nie było słodkie, mój wybór padł na czerwone wytrawne wino. Początkowo zapach i kolor zalewy nie był zbyt zachęcający, ale po uwędzeniu moje wątpliwości zostały rozwiane. W szynce był wyczuwalny smak wina, a mięso nabrało ciekawej intensywnej barwy.

Szynka dolna zrazowa

Dodane przez Michał - pt., 29 Październik 2021
Zazwyczaj do wędzenia kupuję szynkę tzw. kulkę czyli górną zrazową. Tym razem jednak postanowiłem uwędzić dolną zrazową w jej oryginalnym kształcie – bez owijania siatką. Do wędzenia użyłem przypraw, które wcześniej sprawdziły się jako składnik zalewy do karczku. 

Golonka

Dodane przez Michał - wt., 28 Wrzesień 2021
Czasem nachodzi  mnie chęć na zjedzenie solidnej porcji mięsa, które nie koniecznie jest zgodne z zaleceniami dietetycznymi. Golonka - pyszna , soczysta, z przypieczoną skórką w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty, kminkowego pieczywa i świeżo startego chrzanu lub musztardy. Najbardziej smakuje mi  peklowana  przez co najmniej 24 godziny, pieczona z dodatkiem aromatycznych przypraw. Niestety  nie należy do dietetycznych mięs dlatego rzadko gości na mym stole. 

Filet z indyka

Dodane przez Michał - czw., 29 Lipiec 2021
Od dłuższego czasu nie wędziłem nic drobiowego, więc postanowiłem skorzystać z trochę „zakurzonego” przepisu. Tym razem jednak prócz Peklosmaczku, dodałem kilka innych przypraw, które sprawdziły się podczas wędzenia szynek, boczków, schabów itp. Filet z indyka wyszedł wyśmienicie – smaczna odskocznia od wieprzowych smaków.