Ozory wieprzowe wędzone

Dodane przez Przemek - pon., 22 Sierpień 2022
Kupując mięso na obiad natknąłem się na świeże ozory wieprzowe. Od razu podjąłem decyzję o ich zakupie. Po powrocie do domu zacząłem kombinować co by z nich przyrządzić. Żona zażartowała, że mam je uwędzić. I tak oto niewinny żarcik stał się faktem. Ku mojemu zaskoczeniu wędzone ozorki wyszły bardzo smaczne. W sam raz jako zimna przekąska przy biesiadnym stole. 
Ozory wieprzowe wędzone
Składniki
  • 1 kg ozorów wieprzowych bez ślinianek
  • 5 czubatych łyżeczek (52g) Peklosmaczku W (mieszanka soli peklującej z niewielką ilością dodatków smakowych do peklowania mięs na mokro)
  • 2 szklanki (0,5 litra) wody
Sposób przygotowania
  • Ozorki wieprzowe umyłem pod bieżącą wodą.
  • Do przegotowanej i wystudzonej wody wsypałem Peklosmaczek W i mieszałem do całkowitego rozpuszczenia.
  • Do przygotowanej w ten sposób solanki włożyłem ozory wieprzowe i odstawiłem do lodówki na 4 dni.
  • Po czterech dniach wyciągnąłem ozory z solanki i włożyłem je na chwilę do zagotowanej wcześniej wody, aby łatwiej zdjąć z nich skórę.
  • Po zdjęciu skóry odwiesiłem ozory na 2 godziny na ociekanie
  • Po tym czasie powiesiłem ozory w wędzarni tak aby się ze sobą nie stykały i zacząłem właściwe osuszanie. 
  • Ja używam wędzarni elektrycznej i osuszanie wykonałem następująco: Temperaturę w wędzarni ustawiłem na 600C, włączyłem wentylator i otworzyłem maksymalnie kominek aby był przepływ ciepłego powietrza. W takich warunkach osuszanie trwało 2 godziny . Po tym czasie powierzchnia ozorów była już sucha, wiec postanowiłem zacząć właściwe wędzenie. 
  • Wyjąłem wentylator i w jego miejsce założyłem i włączyłem dymogenerator. Temperaturę na termostacie ustawiłem na 550C 
  • Po 3,5 godzinach „dymienia” uznałem, że kolor jest odpowiedni i przełożyłem ozory do zagotowanej wcześniej wody do temperatury 800C aby je sparzyć
  • W takiej temperaturze parzenie do 72 stopni w środku ozorów trwało około 40 minut
  • Uwędzone i sparzone w ten sposób ozory odwiesiłem  w chłodnie i przewiewne miejsce aby odpowiednio wystygły.

Więcej przepisów

Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec