Kolejne podejście do kurczaka obarczone było większą presją, ponieważ miał być serwowany dla zaproszonych gości. Oczywiście gotowanie, suszenie i wędzenie należało rozpocząć odpowiednio wcześniej, aby goście nie musieli czekać. Kurczak zaraz po uwędzeniu jest bardzo soczysty i aromatyczny, a podawany z pieczonymi ziemniaczkami – nie ma sobie równych
Składniki
- Ok. 2 kg tuszka z kurczaka
- 30 g (4 łyżeczki) przyprawy PdP Red - spice - pikantny (Kompletna mieszanka z solą, papryką czerwoną słodką i czosnkiem)
- 20 g (ok. 3 łyżeczki) przyprawy PdP Smaczuś (Bulionowa, uniwersalna mieszanka z solą, doskonała do wzbogacenia smaku wszystkich potraw)
- 1 średnia marchewka
- 1 średniej wielkości korzeń pietruszkl
- Kawałek selera
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
Sposób przygotowania
Parzenie
- Kurczaka obmyłem pod zimną wodą, a następnie powycinałem z niego kawałki tłuszczu i luźną skórę. Wyciąłem również końcówki skrzydełek oraz związałem nogi
- Kurczaka wraz z marchewką, pietruszką, selerem, liściem laurowym i zielem angielskim, włożyłem do garnka i zalałem wodą.
- Do wody dodałem przyprawę PdP Smaczuś
- Gdy woda się zagotowała zmniejszyłem ogień i parzyłem kurczaka w temperaturze 85 ˚C,
- Gdy kurczak był już gotowy ( temperatura wewnątrz osiągnęła 80°C ), ostrożnie wyjąłem go i obsypałem przyprawą PdP Red - spice - pikantny
- Kurczaka odstawiłem do wystygnięcia na parę godzin
Wędzenie
- Używam wędzarni elektrycznej i osuszanie wykonałem następująco:
- Kurczaka powiesiłem w wędzarni na dwóch hakach, wbitych pod skrzydłami.
- Temperaturę ustawiłem na 100°C , włączyłem wentylator i otworzyłem maksymalnie kominek aby był przepływ ciepłego powietrza. W takich warunkach osuszanie trwało około 60 minut
- Po tym czasie skóra kurczaka była już sucha, wiec postanowiłem zacząć właściwe wędzenie.
- Wyjąłem wentylator i w jego miejsce założyłem i włączyłem dymogenerator. Temperaturę ustawiłem na 60°C, kominek do połowy przymknąłem by dym był odpowiednio gęsty.
- Po 4 godzinach „dymienia” kolor kurczaka był już odpowiedni więc zakończyłem wędzenie.
- Kurczaka można jeść od razu, lub po wystudzeniu na zimno.
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec