Przepisy z przyprawą: PdP Smaczuś

Leczo

Dodane przez Michał - ndz., 31 Sierpień 2025
Lato to czas kiedy, możemy cieszyć się smakiem świeżych warzyw i owoców. Żeby ten smak i aromat, zachować na chłodniejsze dni, warto już wcześniej się przygotować. W tym celu co roku, w pełni sezonu przygotowuję m.in. leczo z świeżych warzyw, a dosmaczone wyjątkowymi mieszankami przyprawowymi.

Pasztet wielkanocny

Dodane przez Michał - wt., 30 Kwiecień 2024
Pasztet z przepisu poniżej, może posłużyć jako inspiracja do przygotowania wyrobu na każdą okazję – nie tylko wielkanocną. Galaretka na powierzchni, pozwala nam na przygotowanie wielu ciekawych aranżacji. Użycie posypki Jager mix powoduje, że pasztet zyskuje ciekawy i kolorowy wygląd, który zachęca do degustacji.

Golonka po bawarsku

Dodane przez Michał - pon., 31 Lipiec 2023
Aby nasza golonka była miękka, aromatyczna trzeba temu mięsu poświęcić trochę czasu i pracy. Zbyt krótko gotowana, lub pieczona może skutkować tym, że będzie twarda i żylasta. Golonka według tego sprawdzonego przepisu może i wymaga poświęcenia trochę czasu, ale za to rezultat jest tego wart. Wychodzi ona soczysta z chrupiącą skórką, a połączenie wielu przypraw i piwa powodują i gwarantują wyjątkowe doznania smakowe.

Pasztet z suszonymi śliwkami

Dodane przez Michał - śr., 31 Maj 2023
Pasztet z suszonymi śliwkami bardzo dobrze smakuje, oraz świetnie się prezentuje. Wyczuwalny aromat suszonych śliwek dodatkowo urozmaica bogaty smak pasztetu uzyskany dzięki wyjątkowym kompozycjom przypraw Pasztet Chłopski” - Turbo Smak Cn i Pasztet typ kogutek – Turbo smak Fn. W tym przepisie pasztet jest na koniec zapiekany, ale równie dobrze można go „zamknąć” w słoiki.

Krucha ze szpinakiem i chrzanem

Dodane przez Michał - wt., 28 Marzec 2023
Kiełbasa z tego przepisu posiada bardzo delikatną, ledwie wyczuwalną osłonkę. Połączenie szpinaku i chrzanu świetnie się komponują, tworząc wraz z użytymi przyprawami zwięzłą całość. Kiełbaska jest krucha, a farsz soczysty o intrygującym przekroju. Najlepiej mi smakuje po kilku dniach, gdy trochę przeschnie. Równie dobrze smakuje, oczywiście podana na ciepło.

Prasowanka rybna

Dodane przez Agnieszka - śr., 18 Styczeń 2023
Przeglądając zamrażarkę zobaczyłam, że po świętach zostało mi kilka sztuk zamrożonego fileta z morszczuka. Zastanawiając się co można z niego „upichcić”, wpadł mi do głowy pomysł na rybną prasowankę z szynkowara. Nie wiele myśląc przeszłam od pomysłu do czynu. Efekt końcowy wyszedł bardzo dobry. Rybna prasowanka okazała się świetna zarówno na kanapkę z dodatkiem sosów, jak i przegryzka z niewielkim dodatkiem octu.

Kurczak wędzony w przyprawach

Dodane przez Michał - śr., 30 Marzec 2022
Kolejne podejście do kurczaka obarczone było większą presją, ponieważ miał być serwowany dla zaproszonych gości. Oczywiście gotowanie, suszenie i wędzenie należało rozpocząć odpowiednio wcześniej, aby goście nie musieli czekać. Kurczak zaraz po uwędzeniu jest bardzo soczysty i aromatyczny, a podawany z pieczonymi ziemniaczkami – nie ma sobie równych

Filet z kurczaka

Dodane przez Michał - śr., 29 Grudzień 2021
Dużo ostatnio słyszałem o gotowaniu mięs w workach próżniowych czyli metodzie gotowania sous vide. Smak mięsa gotowanego w woreczkach próżniowych jest zupełnie inny, niż mięsa przygotowanego na parze. Mięso jest pełniejsze w smaku, zachowuje zwartą strukturę. Zamknięcie w próżni przyprawionego mięsa powoduje również  przeniknięcie smaku wewnątrz mięsa. Reasumując godna uwagi alternatywa  dla mięs gotowanych w wodzie lub na parze.

Domowy ser

Dodane przez Michał - śr., 20 Maj 2020
Parafrazując powiedzenie „nie samym mięsem człowiek żyje”, postanowiłem  tym razem zrobić w domowych warunkach, w najprostszy sposób – ser. Do prawdziwego sera jeszcze mu daleko ale użycie żółtek jajek jako barwnika spowodowało, że na pierwszy rzut oka ser wygląda bardzo apetycznie –  taki też jest. Możemy tutaj używać różnych dodatków, przypraw i za każdym razem, uzyskamy inny ciekawy smak.

Pasztet drobiowy z podrobami

Dodane przez Michał - ndz., 05 Kwiecień 2020
Zawsze wydawało mi się, że wykonanie w domowych warunkach pasztetu wiąże się z dużym nakładem pracy (gotowanie, mielenie, mieszanie). Jednakże większość czynności nie wymaga specjalnej uwagi (gotowanie mięsa, zapiekanie pasztetu), a naprawdę warto poświęcić trochę czasu, by móc się cieszyć domowym pasztetem. Całość doprawiona została dedykowanymi mieszankami przypraw do pasztetu, co tylko podbiło walory smakowe tego wyrobu.