Przepisy z przyprawą: PdP Smaczuś

Prasowanka rybna

Dodane przez Agnieszka - śr., 18 Styczeń 2023
Przeglądając zamrażarkę zobaczyłam, że po świętach zostało mi kilka sztuk zamrożonego fileta z morszczuka. Zastanawiając się co można z niego „upichcić”, wpadł mi do głowy pomysł na rybną prasowankę z szynkowara. Nie wiele myśląc przeszłam od pomysłu do czynu. Efekt końcowy wyszedł bardzo dobry. Rybna prasowanka okazała się świetna zarówno na kanapkę z dodatkiem sosów, jak i przegryzka z niewielkim dodatkiem octu.

Kurczak wędzony w przyprawach

Dodane przez Michał - śr., 30 Marzec 2022
Kolejne podejście do kurczaka obarczone było większą presją, ponieważ miał być serwowany dla zaproszonych gości. Oczywiście gotowanie, suszenie i wędzenie należało rozpocząć odpowiednio wcześniej, aby goście nie musieli czekać. Kurczak zaraz po uwędzeniu jest bardzo soczysty i aromatyczny, a podawany z pieczonymi ziemniaczkami – nie ma sobie równych

Filet z kurczaka

Dodane przez Michał - śr., 29 Grudzień 2021
Dużo ostatnio słyszałem o gotowaniu mięs w workach próżniowych czyli metodzie gotowania sous vide. Smak mięsa gotowanego w woreczkach próżniowych jest zupełnie inny, niż mięsa przygotowanego na parze. Mięso jest pełniejsze w smaku, zachowuje zwartą strukturę. Zamknięcie w próżni przyprawionego mięsa powoduje również  przeniknięcie smaku wewnątrz mięsa. Reasumując godna uwagi alternatywa  dla mięs gotowanych w wodzie lub na parze.

Domowy ser

Dodane przez Michał - śr., 20 Maj 2020
Parafrazując powiedzenie „nie samym mięsem człowiek żyje”, postanowiłem  tym razem zrobić w domowych warunkach, w najprostszy sposób – ser. Do prawdziwego sera jeszcze mu daleko ale użycie żółtek jajek jako barwnika spowodowało, że na pierwszy rzut oka ser wygląda bardzo apetycznie –  taki też jest. Możemy tutaj używać różnych dodatków, przypraw i za każdym razem, uzyskamy inny ciekawy smak.

Pasztet drobiowy z podrobami

Dodane przez Michał - ndz., 05 Kwiecień 2020
Zawsze wydawało mi się, że wykonanie w domowych warunkach pasztetu wiąże się z dużym nakładem pracy (gotowanie, mielenie, mieszanie). Jednakże większość czynności nie wymaga specjalnej uwagi (gotowanie mięsa, zapiekanie pasztetu), a naprawdę warto poświęcić trochę czasu, by móc się cieszyć domowym pasztetem. Całość doprawiona została dedykowanymi mieszankami przypraw do pasztetu, co tylko podbiło walory smakowe tego wyrobu.

Ostre kiełbaski ze szpinakiem

Dodane przez Michał - czw., 30 Styczeń 2020
Przepis na te kiełbaski przyszedł mi do głowy spontanicznie. Połączenie chrzanu i szpinaku wydawało mi się oczywiste, a użycie sosu Tabasco zaświtało mi w trakcie mieszania farszu. Kiełbaski polecam szczególnie osobom, które lubią pikantne potrawy. Jeśli ktoś woli mniej ostre, wystarczy zmniejszyć dawkowanie sosu Tabasco. 

Pasztet z cukinii i mięsa

Dodane przez Michał - śr., 31 Październik 2018
Gdy tylko nadchodzi sezon na cukinie, często pojawia się ona w moim menu. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie jej, jako składnika do pasztetu zapiekanego.  Sam przepis jest u mnie w domu już od dawna i często go modyfikuję dodając różne warzywa (grzyby, chrzan, oliwki itp.), ale podstawą zawsze jest tarta cukinia, mięso i ser. W smaku, według tego przepisu, pasztet jest lekki i delikatny, a jego kolorowy przekrój zachęca do jedzenia.

Pasztet z cukinii VEGA

Dodane przez Michał - czw., 25 Październik 2018
Jakiś czas temu, wpadł mi w ręce przepis na pasztet z cukinii i mięsa mielonego. Pasztet wyszedł wyśmienicie, delikatny w smaku, z lekko chrupiącą skórką. Na prośbę znajomej, która jest wegetarianką, postanowiłem przepis zmodyfikować, tak aby był zgodny z jej filozofią. Rezultat był taki, że większość osób kosztujący ten wyrób nie zorientowała się, że jest to pasztet „bezmięsny”. Dodatek przyprawy Curry, nadaję temu pasztetowi ciekawy, odświeżający smak. 

Ozór wołowy

Dodane przez Michał - czw., 13 Wrzesień 2018
Od dłuższego czasu „chodził” za mną smak peklowanego, gotowanego ozora wołowego w sosie koperkowym lub chrzanowym. Jako że, jego przygotowanie wymaga trochę czasu, zawsze znalazłem jakąś wymówkę by odłożyć to w czasie. Okazja nadarzyła się gdy mieli nas odwiedzić znajomi, a chciałem ich zaskoczyć czymś innym niż „tradycyjną karkówką”. W lokalnym sklepie mięsnym zamówiłem ozór wołowy niepeklowany, poszperałem w starych przepisach i plan działania był już gotowy.

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym

Dodane przez Michał - czw., 22 Marzec 2018
Domowej roboty białą kiełbasę można przyrządzić na wiele sposobów: podgotować, jako bazę do żurku, przypiec, na grilla lub też poświecić trochę więcej czasu i podać ją zapiekaną w sosie chrzanowym. Wykonanie tego przepisu jest proste, szybkie i nie wymaga specjalnych umiejętności… a danie wychodzi wyśmienite i co najważniejsze szybko znika z talerzy. <br /><br />