Kaczka w pomarańczach

Mówiąc drób, każdy od razu myśli o kurczaku w przeróżnej postaci.  Miłą odmianą dla tego jakże popularnego posiłku, który gości regularnie u każdego z nas, jest kaczka. Kaczkę, podobnie jak kurczaka, można przyprawić na rożne sposoby. Ja postanowiłem przyrządzić ją bardziej na pikantnie z dodatkiem ziół. Do całości dodałem jeszcze soczyste jabłko i pomarańczę a wszystko obsypałem cynamonem. Te wszystkie dodatki sprawiły, że kaczka wyszła niezwykle aromatyczna i delikatna w smaku.

Składniki:

  • 1 kg  (4szt) kaczych udek 
  • 3 czubate łyżeczki (30g) Pdp Red-spice pikantnego (kompletna mieszanka z solą, wzmacniaczami smaku o barwie czerwonej z dodatkiem czosnku)
  • 1,5 czubatej łyżeczki (10g) Pdp Vega Korzenna pikantnej (mieszanka składająca się z kilkunastu naturalnych suszonych przypraw, warzyw i ziół, lekko czosnkowa o zdecydowanym smaku)
  • 1 czubata łyżeczka (3g) rozmarynu
  • 0,5 czubatej łyżeczki ( 1g) majeranku
  • 2 średnie jabłka
  • 2 średnie pomarańcze
  • Szczypta cynamonu (z racji tego, że cynamon jest bardzo aromatyczną przyprawą zalecam ostrożne dawkowanie, aby kaczka nie wyszła za gorzka)

Sposób przygotowania

  • Po wyjęciu udek z opakowania dokładnie je umyłem pod bieżącą wodą.
  • Następnie udka włożyłen do naczynia żaroodpornego i  natarłem przyprawą Pdp Red-spice pikantny.
  • Kolejno obsypałem je przyprawami Pdp vega korzenna pikantna, rozmarynem, majerankiem i cynamonem.
  • Całość  w naczyniu żaroodpornym włożyłem na noc do lodówki
  • Po wyciągnięciu z lodówki pokroiłem i obrałem jabłko i pomarańczę w "łódeczki" i obłożyłem nimi kaczkę. Tę czynność należy wykonać bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika aby pomarańcza i jabłko nie wyschły.
  • Tak obłożone udka włożylem do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni na dwie godziny.
  • W trakcie pieczenia dwukrotnie wyciągałem mięso aby oblać go z góry wytopionym tłuszczem żeby było bardziej soczyste.
  • Po upływie dwóch godzin mięso było upieczone.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl