Po obejrzeniu pewnego programu kulinarnego postanowiłem spróbować nowego dla mnie przepisu na kaczkę w pomarańczach. Zawsze kaczkę przyprawiałem sporą ilością majeranku, pieprzu tym bardziej zaciekawiła mnie jej wersja owocowa. Tak przygotowana kaczka okazała się bardzo smaczną odmianą dla kubków smakowych.

Składniki
- 1 kaczka
- 3 jabłka słodkie
- 4 pomarańcze
- 3 cebule
- 4 łyżki miodu
- 200 ml żurawiny świeżej lub konfitury
- 25 g (3 czubate łyżeczki) przyprawy Dobry Smak – Dzika Rozkosz (Nutę smakową tej mieszance nadają: czosnek, pieprz czarny, papryka ostra, majeranek, jałowiec)
- ziele angielskie, liść laurowy
- 30 g (4 łyżeczki) przyprawy PdP Red - spice - pikantny(Kompletna mieszanka z solą, papryką czerwoną słodką i czosnkiem)
- pół cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Kaczkę umyłem pod bieżącą wodą i osuszyłem ręcznikiem papierowym
- Do miseczki wsypałem przyprawy Dobry Smak – Dzika Rozkosz i PdP Red - spice – pikantny, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dodałem olej i całość mieszałem do połączenia się składników, w ten sposób uzyskałem aromatyczną marynatę.
- Marynatą natarłem dokładnie kaczkę od zewnątrz jak i od środka
- Jabłka podzieliłem na ćwiartki i usunąłem gniazda nasienne
- Pomarańcze dokładnie umyłem i pokroiłem wraz z skórką w ćwiartki.
- Cytrynę umyłem, obrałem ze skórki i pokroiłem w plastry.
- Kaczkę nafaszerowałem żurawiną, jabłkami i cytryną
- Na dno naczynia żaroodpornego ułożyłem parę pokrojonych w plastry jabłek i pokrojoną w piórka cebulę.
- W naczyniu umieściłem kaczkę, której wierzch delikatnie posmarowałem żurawiną
- Kaczkę włożyłem do zimnego piekarnika , temperaturę nastawiłem na 170 °C, czas 120 minut
- Od czasu do czasu kaczkę polewałem wytopionym tłuszczem.
- Gdy kaczką była już miękka, ostrożnie przełożyłem ją na talerz
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec