Ser typu feta - wędzony

Dodane przez Michał - ndz., 26 Luty 2023
Po wędzonych serkach typu włoskiego, przyszła kolej na uwędzenie sera typu Feta. Pracy przy tym jest jeszcze mniej niż przy serkach typu włoskiego, ponieważ nie trzeba przygotowywać solanki – ser typu Feta sam w sobie jest dosyć słony. W smaku bardzo przypominają oscypki, chociaż wydaję mi się że Feta jest jeszcze bardziej słona. Głównie używam jej jako dodatku do sałatek, idealnie komponuje się też ze szpinakiem. Dodanie odpowiedniej posypki, wzmocni i urozmaici smak. Najbardziej tutaj pasują mi przyprawy z grupy Pdp VEGA, ponieważ nie zawierają one soli.
Ser typu feta - wędzony
Składniki
  • 2 kostki sera typu Feta – tłustego (u mnie miały po 270 g)
  • Ok 10 - 20 g (2 - 4 łyżeczki) przyprawy Pdp Vega Korzenna (mieszanka składająca się z kilkunastu naturalnych suszonych przypraw, warzyw i ziół, lekko czosnkowa o zdecydowanym smaku, idealna do potraw grillowanych, smażonych i pieczonych). Można użyć innej mieszanki Pdp Vega, według własnych walorów smakowych
Sposób przygotowania
  • Serki delikatnie wyjąłem z opakowania. Jest to dosyć uciążliwe, ponieważ opakowanie wykonanie jest z dosyć twardego kartonu, co utrudnia wyciągnięcie serka.
  • Serki obsuszyłem ręcznikiem papierowym.
  • Następnie jeden serek dokładnie obsypałem przyprawą  Pdp Vega Korzenna, a drugi pozostawiłem bez przyprawiania
  • Serki ułożyłem na kratce w wędzarni i rozpocząłem osuszanie
  • Osuszanie w wędzarni elektrycznej wykonałem następująco: w miejsce dymogeneratora, włożyłem wentylator i nastawiłem temperaturę na 90 st. C. Przy całkowicie otwartym kominku, osuszałem serki przez około 2,5 godziny, do czasu całkowitego obsuszenia.
  • Gdy serki były już suche w dotyku, w miejsce wentylatora włożyłem dymogenerator, zasypany zrębkami bukowo - olchowymi
  • Temperaturę na regulatorze nastawiłem na 60 st. C a kominek przymknąłem do połowy, wędziłem serki przez około 4 godziny – do uzyskania odpowiedniego koloru.


Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl

Więcej przepisów

Przyprawa
Surowiec