Dla urozmaicenia swojego menu postanowiłem zrobić sobie mięsko z szynkowara. W zamrażalniku do zagospodarowania były piersi z kurczaka, więc bez zbędnego zastanawiania się, postanowiłem przerobić je na wędlinę parzoną z szynkowaru. Zamiast soli użyłem już tradycyjnie Pdp Red-Spice pikantnego a jako dodatki smakowe postawiłem na Johna BG i Curry BG. Przyprawy te idealnie pasują do mięsa z kurczaka, nadając mu orientalny charakter z delikatną nutą cebulową.

Składniki
- 700 gram piersi z kurczaka
- 1 czubata łyżeczka (4g) Pdp Red-Spice pikantny (kompletna mieszanka przypraw z solą, o barwie czerwonej z dodatkiem czosnku)
- 1 czubata łyżeczka (3g) Solo Smak Curry BG (orientalna mieszanka sproszkowanych wysokiej jakości naturalnych przypraw: m.in. kurkuma, cebula, czosnek, papryka słodka, cynamon, kmin rzymski, lubczyk, kardamon)
- 2 czubate łyżeczki (10g) Dobry Smak John BG (charakter tej mieszance nadają: cebula, papryka, curry, pieprz)
- 7 czubatych łyżeczek (35g) żelatyny wieprzowej
- 3 średnie ogórki konserwowe (lub według uznania)
- 4 średnie pieczarki marynowanych (lub według uznania)
Sposób przygotowania
- Piersi z kurczaka umyłem pod bieżącą woda, następnie pokroiłem na niewielkie kawałki i włożyłem do miseczki
- Ogórki i pieczarki pokroiłem na cienkie plasterki
- Do miseczki z kawałkami kurczaka wsypałem przyprawy, żelatynę, pokrojone ogórki i pieczarki a następnie dokładnie wszystko wymieszałem
- Po wymieszaniu umieściłem mięso ściśle w szynkowarze singiel, założyłem podkładkę i klamrę dociskową i wstawiłem do lodówki na 12 godzin.
- Po wyjęciu z lodówki włożyłem szynkowar do garnka z gorącą wodą i parzyłem w temperaturze około 80 stopni, aż temperatura w wyrobie osiągnęła 72 stopnie.
- Następnie odłożyłem szynkowar w chłodne miejsce aż do wystygnięcia, a potem włożyłem na noc do lodówki.
- Po wyjęciu szynkowaru z lodówki, odpiąłem klamrę dociskową, zdjąłem podkładkę dociskową i przełożyłem wyrób na talerz. Aby mięso z szynkowaru łatwo „wychodziło”, warto oblać szynkowar gorącą wodą i delikatnie stuknąć w dno.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec