Piersi parzone z curry

Dodane przez Przemek - pt., 13 Lipiec 2018
Dla urozmaicenia swojego menu postanowiłem zrobić sobie mięsko z szynkowara. W zamrażalniku do zagospodarowania były piersi z kurczaka, więc bez zbędnego zastanawiania się, postanowiłem przerobić je na wędlinę parzoną z szynkowaru. Zamiast soli użyłem już tradycyjnie Pdp Red-Spice pikantnego a jako dodatki smakowe postawiłem na Johna BG i Curry BG. Przyprawy te  idealnie pasują do mięsa z kurczaka, nadając mu orientalny charakter z delikatną nutą cebulową.
Piersi parzone z curry
Składniki
  • 700 gram piersi z kurczaka
  • 1 czubata łyżeczka (4g) Pdp Red-Spice pikantny (kompletna mieszanka przypraw z solą, o barwie czerwonej z dodatkiem czosnku)
  • 1 czubata łyżeczka (3g) Solo Smak Curry BG (orientalna mieszanka sproszkowanych wysokiej jakości naturalnych przypraw: m.in. kurkuma, cebula, czosnek, papryka słodka, cynamon,  kmin rzymski, lubczyk, kardamon)
  • 2 czubate łyżeczki (10g) Dobry Smak John BG (charakter tej mieszance nadają: cebula, papryka, curry, pieprz)
  • 7 czubatych łyżeczek  (35g) żelatyny wieprzowej
  • 3 średnie ogórki konserwowe (lub według uznania)
  • 4 średnie pieczarki marynowanych (lub według uznania)
Sposób przygotowania
  • Piersi z kurczaka umyłem pod bieżącą woda, następnie pokroiłem na niewielkie kawałki i włożyłem do miseczki
  • Ogórki i pieczarki pokroiłem na cienkie plasterki
  • Do miseczki z kawałkami kurczaka wsypałem przyprawy, żelatynę, pokrojone ogórki i pieczarki a następnie dokładnie wszystko wymieszałem
  • Po wymieszaniu umieściłem mięso ściśle w szynkowarze singiel, założyłem podkładkę i klamrę dociskową i wstawiłem do lodówki na 12 godzin.
  • Po wyjęciu z lodówki włożyłem szynkowar do garnka z gorącą wodą i parzyłem w temperaturze około 80 stopni, aż temperatura w wyrobie osiągnęła  72 stopnie.
  • Następnie odłożyłem szynkowar w chłodne miejsce aż do wystygnięcia, a potem włożyłem na noc do lodówki.
  • Po wyjęciu szynkowaru z lodówki, odpiąłem klamrę dociskową, zdjąłem podkładkę dociskową i przełożyłem wyrób na talerz. Aby mięso z szynkowaru łatwo „wychodziło”, warto oblać szynkowar gorącą wodą i delikatnie stuknąć w dno.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl

Więcej przepisów

Rodzaj wyrobu