Mięso królicze często gości na moim stole, nie tylko ze względu na walory zdrowotne tego mięsa, ale przede wszystkim ze względu na jego delikatność i wyjątkowy smak. Niestety, ze względu na niewielką zawartość tłuszczu, szybko można poprzez nieodpowiednie przygotowanie, zepsuć smak tego mięsa. Dodanie rosołu do pieczenia królika, w naczyniu żaroodpornym powoduje, że mięsko jest miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Położone na wierzchu plastry wędzonego boczku i śliwek nadają wędzonego, lekko słodkawego posmaku.

Składniki
- 4 Skoki królicze (około 1 kg)
- 250 g boczku wędzonego na zimno
- 2 (ok. 500 ml) szklanki rosołu
- 100 ml oleju
- 80g suszonych śliwek
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 por
- 1 główka czosnku
- natka pietruszki
Przyprawy
- 40 g (1 opakowanie) przyprawy Pdp Red-Spice pikantny (kompletna mieszanka przypraw z solą, o barwie czerwonej z dodatkiem czosnku)
- 10 g (2 czubate łyżeczki) przyprawy PDP VEGA Kolonialna (mieszanka naturalnych przypraw: cebula, pieprz czarny, czosnek, cząber, kminek, papryka czerwona słodka, chili, tymianek)
- 5 g (3 czubate łyżeczki) majeranku
- 5 g (3 czubate łyżeczki) tymianku
- 5 g pieprzu ziarno
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 g (1 łyżeczka) kolendry
Sposób przygotowania
- Skoki królicze umyłem pod bieżącą wodą i dokładnie obsuszyłem
- W miseczce wymieszałem przyprawy Pdp Red-Spice pikantny i PDP VEGA Kolonialna, którymi następnie dokładnie natarłem skoki.
- Na rozgrzanym na patelni oleju, skoki obsmażyłem z każdej strony przez około 5 minut, do czasu zarumienienia.
- Naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem i na dno ułożyłem skoki królicze.
- Na wierzch ułożyłem pokrojone warzywa: marchewkę, por, natkę pietruszki, czosnek, oraz pokrojony w plastry boczek, pokrojone suszone śliwki.
- Całość podlałem bulionem, i nastawiłem piekarnik na 180 st. C
- Piekłem królika pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym, w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, przez niecałe 1,5 h.
- Podczas pieczenia od czasu do czasu, podlewałem królika bulionem z naczynia, tak aby mięso się nie obsuszyło.
- Gdy królik był już miękki, zakończyłem pieczenie i można od razu serwować wraz z warzywami, boczkiem i suszonymi śliwkami które nadają wykwintnego aromatu i smaku.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec