Królik duszony w rosole z warzywami i suszonymi śliwkami

Mięso królicze często gości na moim stole, nie tylko ze względu na walory zdrowotne tego mięsa, ale przede wszystkim ze względu na jego delikatność i wyjątkowy smak. Niestety, ze względu na niewielką zawartość tłuszczu, szybko można poprzez nieodpowiednie przygotowanie, zepsuć smak tego mięsa. Dodanie rosołu do pieczenia królika, w naczyniu żaroodpornym powoduje, że mięsko jest  miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Położone na wierzchu plastry wędzonego boczku i śliwek nadają wędzonego, lekko słodkawego posmaku.

Składniki

  • 4 Skoki królicze (około 1 kg)
  • 250 g boczku wędzonego na zimno
  • 2 (ok. 500 ml) szklanki rosołu
  • 100 ml oleju
  • 80g suszonych śliwek
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 por
  • 1 główka czosnku
  • natka pietruszki

Przyprawy

  • 40 g (1 opakowanie)  przyprawy Pdp Red-Spice pikantny (kompletna mieszanka przypraw z solą, o barwie czerwonej z dodatkiem czosnku)
  • 10 g (2 czubate łyżeczki) przyprawy PDP VEGA Kolonialna (mieszanka naturalnych przypraw: cebula, pieprz czarny, czosnek, cząber, kminek, papryka czerwona słodka, chili, tymianek)
  • 5 g (3 czubate łyżeczki) majeranku
  • 5 g (3 czubate łyżeczki) tymianku
  • 5 g pieprzu ziarno
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 g (1 łyżeczka) kolendry

Sposób przygotowania

  • Skoki królicze umyłem pod bieżącą wodą i dokładnie obsuszyłem
  • W miseczce wymieszałem przyprawy  Pdp Red-Spice pikantny i  PDP VEGA Kolonialna, którymi następnie dokładnie natarłem skoki.
  • Na rozgrzanym na patelni oleju, skoki obsmażyłem z każdej strony przez około 5 minut, do czasu zarumienienia.
  • Naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem i na dno ułożyłem skoki królicze.
  • Na wierzch ułożyłem pokrojone warzywa: marchewkę, por, natkę pietruszki, czosnek, oraz pokrojony w plastry boczek, pokrojone suszone śliwki.
  • Całość podlałem bulionem, i nastawiłem piekarnik na 180 st. C
  • Piekłem królika pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym, w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, przez niecałe 1,5 h.
  • Podczas pieczenia od czasu do czasu, podlewałem królika bulionem z naczynia, tak aby mięso się nie obsuszyło.
  • Gdy królik był już miękki, zakończyłem pieczenie i można od razu serwować wraz z warzywami, boczkiem i suszonymi śliwkami które nadają wykwintnego aromatu i smaku.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl