Dzisiaj przedstawię trzeci wyrób z serii mięs pieczonych w niskiej temperaturze. Tym razem postanowiłem przygotować coś na uroczystą kolację i mój wybór padł na zgrabny kawałek szynki. Zdecydowałem, że temperaturę piekarnika ustawię na 75 stopni Celsjusza tak, aby mięso bardzo powoli dochodziło do temperatury docelowej. Jako bazę marynaty wybrałem aromatyczną mieszankę pieprzu, lubczyku, pietruszki i czosnku. Po niespełna 3 godzinach pieczenia otrzymałem domową wędlinę. Okazała się strzałem w dziesiątkę. Soczysta, pachnąca i bardzo delikatna w smaku. Świetnie komponowała się ze świeżymi pomidorami i sałatką warzywną. Znikała z talerzy w błyskawicznym tempie! Już wiem, że taka szynka zawsze będzie gościła u mnie na świątecznym stole. Polecam z całego serca!<br />
Składniki
- 1 kg szynka wieprzowa
- 4 czubate łyżeczki (28g) przyprawy "Dobry Smak Sekretna"
- 2 czubate łyżeczki (16g) przyprawy "PdP Smaczuś"
- 2 łyżeczki octu winnego
- 4 łyżek oliwy
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
Sposób przygotowania
- Przygotowałem marynatę mieszając: 4 czubate łyżeczki przyprawy "Dobry Smak Sekretna", 2 czubate łyżeczki przyprawy "PdP Smaczuś", 2 łyżeczki octu winnego, 4 łyżki oliwy i 4 łyżeczki musztardy sarepskiej.
- Szynkę dokładnie natarłem marynatą z każdej strony.
- Umieściłem szynkę w naczyniu. Przykryłem ją pokrywką i włożyłem do lodówki na 24 godziny.
- Po 24 godzinach od włożenia szynki do lodówki nastawiłem piekarnik na 75°C z włączonym termoobiegiem.
- Na patelni mocno rozgrzałem 4 łyżki oliwy.
- Wyjąłem szynkę z lodówki i dokładnie obsmażyłem ją z każdej strony.
- Włożyłem szynkę do naczynia żaroodpornego i wbiłem sondę termometru bagnetowego w najgrubszym miejscu kawałka mięsa tak aby końcówka sondy znalazła się w nieco głębiej niż środek szynki (ciut bliżej dna naczynia)
- Ustawiłem termometr na temperaturę docelową 68°C.
- Gdy piekarnik nagrzał się do 75°C włożyłem naczynie z szynką i wbitą sondą termometru. Naczynie zostawiłem otwarte - nie zamykałem go pokrywką.
- Piekłem go tak długo aż termometr zaalarmował mnie głośnym dźwiękiem, że temperatura 68°C została osiągnięta. U mnie trwało to niemal 3 godziny od momentu włożenia mięsa do nagrzanego piekarnika.
- Tak upieczone mięso wyjąłem i zostawiłem do całkowitego ostygnięcia.
- Pokroiłem w plastry i podałem jako część zimnej płyty na kolację. Kanapki z domową szynką i świeżymi pomidorami były przepyszne. Smakowały wszystkim gościom.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec
Komentarze
Mam prośbę odnośnie
Mam prośbę odnośnie powyższego przepisu. Proszę powiedzieć - Czy dalsze pieczenie szyneczki odbywało się na termoobiegu czy tylko nagrzanie piekarnika do pożądanej temperatury a potem już górna i dolna grzałka piekarnia?
Dodane przez Duta (niezweryfikowany) w odpowiedzi na Mam prośbę odnośnie
Termoobieg był włączony cały
Termoobieg był włączony cały czas.
Witam,ja również mam pytanie
Witam,ja również mam pytanie,czy jak nie mam piekarnika z termoobiegiem to coś się zmienia w procesie pieczenia?
Dodane przez Sławek (niezweryfikowany) w odpowiedzi na Witam,ja również mam pytanie
Nie sprawdzaliśmy tego
Nie sprawdzaliśmy tego przepisu bez termoobiegu, ale naszym zdaniem nie powinno to mieć większego znaczenia. Najważniejsze, żeby pilnować temperatury wewnątrz mięsa.
Dodane przez Sławek (niezweryfikowany) w odpowiedzi na Witam,ja również mam pytanie
Dla potomnych. Termoobieg to…
Dla potomnych. Termoobieg to zazwyczaj 20 stopni więcej, więc tak naprawdę w przepisie było 3 godz. w temperaturze 90 stopni.
Proszę o informację jaki inny
Proszę o informację jaki inny kawałek mięsa wieprzowego można potraktować w ten sposób. Jakie ewentualne środki dodatkowe zastosować.
Dodane przez Paweł (niezweryfikowany) w odpowiedzi na Proszę o informację jaki inny
Może Pan również użyć schabu.
Może Pan również użyć schabu. Opisaliśmy go na stronie http://blog.tradismak.pl/schab-pieczony-w-90-stopniach-celsjusza. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby piec go w niższej temperaturze, podobnie jak szynkę.
a moje pytanie jest na temat
a moje pytanie jest na temat czasu pieczenia ligawy wołowej (1-1,5kg) w temp ok 85 stopni?
Dodane przez Michał Gabrylewicz (niezweryfikowany) w odpowiedzi na a moje pytanie jest na temat
Ligawa wołowa jest mięsem
Ligawa wołowa jest mięsem bardzo chudym ale wyjątkowo twardym i szybkie gotowanie w wysokiej temperaturze nie przyniesie pożądanych efektów. Będzie "wiórowate", suche i niezbyt smaczne. Dlatego gotowane długo w niskiej temp. np. 72 st. C ale dłużej jak mięso wieprzowe np. ok. 6 - 7 godzin. Będzie wówczas soczyste i kruche.
Pieklem szynke 1.5kg.
Pieklem szynke 1.5kg. termoobieg na 75C.... szynka po 4h osiagnela 65C i juz wylacyzlem piekarnik bo sie balem wysuszenia.
Mieso wyszlo smaczne.
Dodane przez Tommi (niezweryfikowany) w odpowiedzi na Pieklem szynke 1.5kg.
Dziękujemy za sprawdzenie
Dziękujemy za sprawdzenie przepisu :)
Piekę szynkę 1.1kg w
Piekę szynkę 1.1kg w termoobiegu z sondą już 10h wstepnie w temperaturze 75stopni - 9h i osiągnęło 65 stopni. Wkoncu ustawiłem na 80stopni i w ciągu godziny osiągnąłem 68 stopni. Zaraz będę próbować. Piekarnik mam whirlpool sense 6... Jakbym chciał nastawić na wyrob własny z sondą to piekarnik nastawia mi automatycznie 100 stopni, których nie mogę zmienić na niższą temperaturę. Czy 10h nie jest przegięciem??
Dodane przez Wojtass (niezweryfikowany) w odpowiedzi na Piekę szynkę 1.1kg w
Prosimy napisać jak wyszedł
Prosimy napisać jak wyszedł wyrób. Wydaje się, że 10 godzin to długo, ale sami jesteśmy ciekawi efektu. W 100 stopniach piekliśmy karkówkę, w 90 stopniach schab, więc temperatura 100 stopni, którą sugeruja Pana piekarnik wydaje się sensowna. Warto spróbować.
piekłem w ten sposób schabik…
piekłem w ten sposób schabik, 7 dni leżakował w lodóce natarty mieszanką soli i peklosoli,zawiniety w folię spożywczą..potem ok 5 godz w temp..70 stopni..potem jeszcze 2-3 godz w 80 stopniach..aha..po 7 dniach opłukałem ze soli..natarłem przyprawami..sos sojowy.musztarda..papryka .pieprz.majeranek zioła prowansalskie..i do piecyka..wyszedł soczysty,