Pasztet z cukini

Dodane przez Michał - sob., 30 Wrzesień 2023
Pasztet niekoniecznie musi być mięsny. Bardzo dobrze sprawdzają się również warzywa, a dodanie przypraw może spowodować, że nawet zagorzały „mięsożerca” uzna smak takiej potrawy. Zresztą nie tylko smak, zasługuje na uwagę, ale także żywe kolory, które są zasługą innych warzyw.
Pasztet z cukini
Składniki
  • 1,5 kg cukinii (lepsze są te młode) 
  • 2 cebule (może być też czerwona)
  • Po 1 sztuce papryki czerwonej i żółtej
  • 0,5 kg ziemniaków 
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 średnie jajka
  • pół szklanki bułki tartej 
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 40 g przyprawy PdP-VEGA Jarska (Uniwersalna mieszanka przypraw, warzyw i ziół)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 4 foremki aluminiowe o pojemności ok. 500 g farszu.
Sposób przygotowania
  • Cukinie, marchewki i papryki umyłem i starłem na tarce o grubych oczkach. 
    Z cukinii i papryk należy usunąć gniazda nasienne 
  • Starte cukinie dokładnie odcisnąłem, aby pozbyć się nadmiaru wody
  • Cebulę, czosnek pokroiłem w drobną kosteczkę, a następnie zeszkliłem na rozgrzanym oleju
  • Do dużej miski wsypałem wszystkie wcześniej przygotowane warzywa, posiekaną natkę pietruszki, oraz mięso.
  • Następnie dodałem, bułkę tartą, olej, jajka, oraz przyprawę PdP-VEGA Jarska.
  • Farsz mieszałem ręką do momentu aż, masa stała się kleista i zwięzła.
  • Po wymieszaniu doprawiłem solą i pieprzem
  • Foremki wysmarowałem olejem i obsypałem wewnątrz bułką tartą (zapobiegnie to przyklejaniu się farszu do ścianek foremki)
  • Farszem napełniłem foremki, do wysokości około 0,5 cm od brzegu
  • Foremki wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 st. C i piekłem przez około 90 minut
  • Po upływie tego czasu, pasztet wyjąłem z piekarnika i pozostawiłem do wystygnięcia.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl

Więcej przepisów

Przyprawa